Έφυγε απο τη ζωή ο Στάθης Ψάλτης

Βαθμολογία Επισκεπτών: 5

Την τελευταία του πνοή, στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας όπου νοσηλευόταν εδώ και περίπου ένα μήνα, άφησε ο Στάθης Ψάλτης, το πρωί της Παρασκευής 21/4. Ηταν ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς , ταυτισμένος με την κωμωδία, αλλά εξαιρετικός και σε δραματικούς ρόλους.

Ο αγαπητός ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 66 ετών, καθώς έχασε την «μάχη» που έδινε μετά την διάγνωσή του με καρκίνο. Μάλιστα, μπήκε στο νοσοκομείο με βαριά και προχωρημένη μορφή της νόσου, γεγονός που δεν άφησε -και δεν αφήνει- ιδιαίτερο περιθώριο από ιατρικής πλευράς, ενώ την Κυριακή του Πάσχα μεταφέρθηκε στην εντατική, καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα στο αναπνευστικό του σύστημα.

Ο Στάθης ψάλτης γεννήθηκε στο Βέλο Κορινθίας όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηλικία των 11 ετών, όταν η οικογένειά του μετακόμισε στο Αιγάλεω.

Ο πρώτος του γάμος ήταν με την ηθοποιό, Κάτια Κυβέλου, με την οποία απέκτησε μια κόρη, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε τη χαρά να γίνει και παππούς. Η κόρη του, Μαρία Ψάλτη, του έχει «χαρίσει» δυο εγγονές.
Μετά τον πρώτο του γάμο, παντρεύτηκε την Τάρια Μπούρα, ενώ το 2006 ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας με την επίσης ηθοποιό, Χριστίνα Ψάλτη, με την οποία είχε 22 χρόνια διαφορά ηλικίας.

Ο Στάθης Ψάλτης Το 1967 που πήγε με το φίλο του επίσης ηθοποιό Κώστα Αθανασόπουλο στη σχολή του Μιχαηλίδη ήταν μόλις 16 χρόνων και μέχρι να γίνει γνωστός ηθοποιός έκανε πολλά επαγγέλματα, μεταξύ άλλων και αυτό του ναυτικού. Έχει σπουδάσει Ψυχολογία / Παραψυχολογία στο Λονδίνο. Ξεκίνησε να δουλεύει σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ στην εφηβεία του μπάρκαρε στα καράβια.

Σε συνεντευξη του στο popaganda είχε δηλώσει »
«Δεν είμαι μόνο εγώ που δούλεψα μικρός. Πάρα πολλά παιδιά σ’ αυτή τη ζωή, από 12-13 χρονών, ξεκινάνε να κάνουνε πάρα πολλές δουλειές. Έτσι, εγώ δεν ξεχωρίζω τον εαυτό μου, είμαι σαν όλα τα παιδιά που δούλεψαν από εκείνη την ηλικία. Δε νομίζω γενικά ότι διαφέρω από τα παιδιά της εποχής εκείνης. Έκανα πολλές δουλειές. Δεν έχει και τόση σημασία να τις ονοματίσω. Όταν έφτασα σε μια ηλικία που άρχισα να ωριμάζω κατά κάποιο τρόπο και ήθελα να κερδίσω τη ζωή από μόνος μου, έφυγα στα καράβια με την υπογραφή του πατέρα μου. Ταξίδεψα δυόμιση χρόνια, γνώρισα πολύ κόσμο, πολλούς χαρακτήρες, πέρασαν από δίπλα μου πολύ άσχημα πράγματα. Εκεί αντιμετώπισα και τη σκληρή και την αγνή πραγματικότητα. Εκεί διαμόρφωσα ένα – θέλω να πιστεύω – πάρα πολύ καλό χαρακτήρα…Για τους άλλους ήταν συγκλονιστικό που ένα παιδί σε αυτή την ηλικία ταξίδευε με τα καράβια. Για μένα ήταν μια δουλειά. Τίποτα άλλο. Θα μπορούσα να ταξίδευα και με αεροπλάνα, ως μηχανικός, αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες….Αυτή η δουλειά δεν επηρέασε απλώς το χαρακτήρα μου, τον διαμόρφωσε. Αν και ήταν ήδη αρκετά διαμορφωμένος σε κάποιο βαθμό με πολλά καλά στοιχεία, λόγω της οικογένειάς μου. Στο μεγάλωμα του παιδιού η οικογένεια παίζει τον πιο σπουδαίο ρόλο, και μάλιστα στην ηλικία 6 με 12 ετών. Μεγάλη υπόθεση. Τότε παίρνεις την αγωγή, το ήθος, την αξιοπρέπεια, όλα αυτά τα στοιχεία που αξιοποιείς όταν μεγαλώνεις, ανεξάρτητα από το αν έχεις τύχη ή ατυχία στη ζωή σου»

Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και στο θέατρο. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής μαζί με την Καίτη Φίνου, με την οποία ήταν ζευγάρι για πολλά χρόνια και στη ζωή.

Στη δεκαετία του 1980, έγινε πολύ δημοφιλής με εμπορικές ταινίες όπως Καμικάζι αγάπη μου, Τροχονόμος Βαρβάρα, Τα καμάκια, Βασικά καλησπέρα σας, Και ο πρώτος ματάκιας, Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω, Έλα να αγαπηθούμε Ντάρλινγκ, Μάντεψε τι κάνω τα βράδια.

Φιλμογραφία

Έτος Ταινία Ρόλος
1990 Ο εραστής Στάθης Μπιρμπιτσόλης
1989 Απαγωγή στα τυφλά Στάθης Καραπίδας
1989 Και δειλός και τολμηρός Μάρκος Τρέμουλας
1989 Ο πανταχού παρών Λάζαρος Λαζάρου
1989 Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα Στάθης Ξετρύπης
1989 Τρελάδικο πολυτελείας Στάθης Ξετρύπης
1988 Ο καβαλάρης των F.M. Stereo Στάθης Παπαστάθης
1988 Ακαταμάχητος πιλότος Αλέξης Τόμπρας
1988 Ένας αλλά Λέων Στάθης Φρουτάκης
1988 Ξενοδοχείο Kastri Τιμόλαος Χατζητιμολάου
1988 Ο μεγάλος παραμυθάς Χαρίλαος Καραπαύλος
1987 Οι κυβερνήσεις πέφτουνε… αλλά ο Ψάλτης μένει Κάλχας / (υπεύθυνος) / Μάρκος / «αλεξιπτωτιστής» / Μήτσος
1986 Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν Στάθης Τιμόπουλος
1986 Ράκος Νο14 και ο πρώτος μπουνάκιας Ηρακλής Σπίνος
1986 Ψηλός λιγνός και ψεύταρος Πίπης Παρλαπίπας
1985 Τρελλός είμαι ό,τι θέλω κάνω Μιχάλης Βίδας
1985 Ο ταξιτζής μας Άλκης (τηλεοπτική σειρά)
1984 Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ Στάθης
1984 Μάντεψε τι κάνω τα βράδια Κοσμάς Παπακοσμάς
1983 Καμικάζι αγάπη μου Στάθης Σγουρός
1983 Πέστα βρωμόστομε Στάθης Χρυσοστόμου / πατέρας Στάθη / μητέρα Στάθη / παππούς Στάθη (στο κάδρο)
1982 Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) Στάθης Κουμπάρης
1982 Και ο Πρώτος Ματάκιας Σίμος Αυτιάς
1982 Τα σαΐνια Σίσυφος
1981 Είσαι στην ΕΟΚ… μάθε για την ΕΟΚ Τηλεπαρουσιάστρια
1981 Πάμε γιά καφέ;! «Τσίμπλας»
1981 Τα καμάκια Ορφέας
1981 Τροχονόμος Βαρβάρα Αχιλλέας Ταλαίπωρος / Βαρβάρα Ταλαίπωρου / πατέρας Ταλαίπωρος
1980 Γεύση απο Ελλάδα Συνταξιούχος
1980 Ο Κώτσος στην ΕΟΚ Απόψηλος, υπάλληλος Δήμου
1980 Ο παρθενοκυνηγός Μάνος Μπιλάλης
1980 Ο ποδόγυρος Ηρακλής
1979 Οι φανταρίνες Ανθυπασπιστής-εκπαιδευτής
1979 Τα παιδιά της πιάτσας Τηλέμαχος
1972 Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα Κοσμηματοπώλης

Συμμετοχές σε τηλεοπτικές σειρές

Έτος Τίτλος σειράς Κανάλι
2006 Αν μ’αγαπάς ALPHA
1994 Καλημέρα Ζωή ΑΝΤ1
1993 Τμήμα ηθών ΑΝΤ1
1980 Τα παλιόπαιδα τ’ ατίθασα ΕΡΤ
1979 Ο Συμβολαιογράφος ΕΡΤ
1978 Η τύχη της Μαρούλας ΕΡΤ
1973 Οι έμποροι των εθνών ΕΙΡΤ

Θεατρικές παραστάσεις

Έτος Τίτλος Είδος
2015-2016 Δεν έχουν Τσίπρα πάνω τους Επιθεώρηση
2013 Μέρκελ έτοιμη για φόλα Επιθεώρηση
2012 Γομάρια με σαμάρια της Βουλής μας τα καμάρια Επιθεώρηση
2011 Μας πήρανε τα σώβρακα ζητάνε και τα ρέστα Επιθεώρηση
2010 Πού πας ρε Γιωργάκη με τέτοιο καιρό; Επιθεώρηση
2009 Και ξανά… ΠΑΣΟΚολλητό Επιθεώρηση
2007 Νου Δού η άσχημη Επιθεώρηση
2007 Το μαντολίνο του ναυαγού Σημίτη Επιθεώρηση
Τα παπα…τσουνάμια Επιθεώρηση
2005 Τα θέλει ο Κολοτράβας μας Επιθεώρηση
2002 Παπουτσωμένη Ντόρα Επιθεώρηση
2006 Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι τσούχτρες Επιθεώρηση
2005 Κότες Επιθεώρηση
2002 Άρμεγε Ευρώ και κούρευε συντάξεις Επιθεώρηση
1998-1999 Πινόκιο Επιθεώρηση
1998 Έλληνες είστε και φαίνεστε Επιθεώρηση
1996 Εμπρός προς τα πίσω Επιθεώρηση
1995 Καυκαλήθρες και Τσιτσιραύλα Επιθεώρηση
1994 Βάτραχοι Αρχαία κωμωδία
1993 Αγαπάς τη Γελάδα, απόδειξη Επιθεώρηση
1987 Καμπαρέ Ελλάς Επιθεώρηση

 

One Response to Έφυγε απο τη ζωή ο Στάθης Ψάλτης

  1. fotis 23 Απριλίου 2017 at 11:05 #
    5

    Ήμουν δεν ήμουν 13 χρονών όταν τον είχα δει στο Δελφινάριο, ήταν η πρώτη παράσταση που είχα δει στο Θέατρο Κρίμα τόσο νέος

Αφήστε μια απάντηση