fbpx

Ο Κ Στέλιος Αντωνιάδης

Ο Κ Στέλιος Αντωνιάδης στο Πολιτιστικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών

Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013 το mytheatro.gr παρευρέθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών όπου υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εν Ελλάδι Ζωγραφειωτών και των εκδόσεων Τσουκάτου έγινε η παρουσίαση των βιβλίων του κ Στέλιου Αντωνιάδη « Κωνσταντινούπολη , Η Πόλη που με ακολουθεί» και «Δοξογράφημα».

antoniadis

antoniadis1
Η κ. Τσουκάτου από τις εκδόσεις Τσουκάτου

Αξίζει να σημειωθεί πως η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του εορτασμού των 120 χρόνων του Ζωγράφειου Λυκείου και παρευρέθηκαν σημαντικά ονόματα από τον χώρο των τεχνών, της λογοτεχνίας καθώς και της ιατρικής επιστήμης. Την ομιλία άνοιξε ως συντονιστής ο κ. Αντωνιάδης ο οποίος αρχικά αφού ευχαρίστησε θερμά το κοινό του, παρουσίασε το σημαντικό έργο των εκδόσεων Τσουκάτου ως προς την ιστορία της Κωνσταντινούπολης αφού μέσα απ’τα βιβλία των εκδόσεων είναι δυνατόν να μείνει χαραγμένη η ιστορία μέσα στα χρόνια.

Η κ. Τσουκάτου πήρε τον λόγο και αφού έκανε αναφορά στη συνολική προσπάθεια που χρειάζεται ένα βιβλίο μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη, ευχαρίστησε γενικά όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως μέρος των εσόδων του βιβλίου θα δοθεί για την ενίσχυση του Ζωγράφειου Σχολείου.


Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη και ζώντας εκεί ως τα νεανικά του χρόνια ο κ. Αντωνιάδης φοίτησε στο Ζωγράφειο λύκειο ο ίδιος και έχει ριζώσει μέσα του βαθιά η αξία του σχολείου αυτού στο οποίο αναφέρεται ως ‘’Φάρο ελληνισμού’’. Η αξία του μάλιστα μεγαλώνει αν αναλογιστεί κανείς πως είναι απ’τα λίγα εναπομείναντα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη.

Μέσα στους ομιλητές παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρίας κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος ο οποίος αφού ανέφερε την σημαντική πορεία του συγγραφέα στην ιατρική επιστήμη τόνισε τόσο την αξία του έργου που έχει προσφέρει στην παιδοκαρδιολογία όσο και την ικανότητα του να μεταδίδει τις γνώσεις του μέσα απ’το λογοτεχνικό του ταλέντο. Έπειτα έκανε αναφορά ξεχωριστά στα βιβλία του συγγραφέα επαινώντας τον γλαφυρό μα συνάμα κατανοητό τρόπο γραφής του. Τέλος επεσήμανε τη σημαντική έρευνα που φαίνεται να έχει γίνει στο βιβλίο του «Δοξογράφημα» μα και το πόσο χρήσιμο μπορεί να αποδειχτεί το βιβλίο για το καθένα μας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε

antoniadis4
Ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος

Κριτικά και από φιλολογική άποψη προσέγγισε το έργο του κ. Αντωνιάδη ο κ. Κώστας Μαργώνης, φιλόλογος ο ίδιος και κριτικός. Αφού μας έκανε γνωστό το πως ξεκίνησε η σχέση τους τυχαία σε μια παρουσίαση βιβλίου αναφέρει πως την κριτική του για το έργο την έγραψε αυτοβούλως. Μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα της κριτικής του είναι τα παρακάτω: «Εδώ ο συγγραφέας όχι απλώς υπάρχει μα είναι πανταχού παρών.» «Κορμός του βιβλίου είναι η αφήγηση προσωπικών, οικογενειακών κοινωνικών ιστορικών γεγονότων. Η σημειολογία του γενέθλιου τόπου είναι καταλυτική.

antoniadis3
Ο κ. Κώστας Μαργώνης,

Εξέχουσα θέση κατέχει η αναπαράσταση με τα μέσα του γραπτού λόγου. Ο συγγραφέας με τη ματιά του παιδιού περιγράφει την ιστορία μιας ταραγμένης περιόδου» Επίσης ο κ. Μαργώνης ανέλυσε τους λογοτεχνικούς τρόπους που κοσμούν την υπέροχη αφήγηση του συγγραφέα: «Οι λογοτεχνικοί τρόποι διανθίζουν την αφήγηση και ασκούν γοητεία στον αναγνώστη. Τον παρακινούν στη μελέτη του βιβλίου και τονίζουν το ενδιαφέρον.

Η λυτή και περιεκτική έκφραση, η προτίμηση ουσιαστικών για απόδοση καταστάσεων ή κρίσεων αλλά και ρημάτων για εξωτερίκευση συναισθημάτων, η μηδενική εστίαση του αφηγητή, η ειλικρίνεια και η καθαρότητα στην έκφραση είναι τα λογοτεχνικά μέσα του συγγραφέα.» Καταλήγει πως το βιβλίο «Κωνσταντινούπολη, η Πόλη που με ακολουθεί» είναι ένα έργο αγάπης προς τον ελληνισμό. Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και για το άλλο βιβλίο του συγγραφέα, το «Δοξογράφημα» το οποίο σύμφωνα με τον κριτικό δείχνει την «πνευματική εγρήγορση και πολυσχιδή προσωπικότητα» του συγγραφέα.

antoniadis2
Ο κ. Στέλιος Αντωνιάδης

Την ομιλία συνέχισε ο κ. Αντωνιάδης με μια αναφορά σε όλα τα προηγούμενα βιβλία του και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν μερικά από αυτά. Μίλησε και εκείνος τέλος για τον τόπο της καρδιάς του, την Κωνσταντινούπολη τονίζοντας πως ποτέ δεν σκέφτηκε να επιρρίψει ευθύνες στις άλλες χώρες για οτι συνέβη. Η ευθύνη είναι καθαρά και μόνο της Ελλάδας και της εξωτερικής πολιτικής που υιοθέτησε. «Η ελληνική πολιτεία δεν κατάλαβε ποτέ οτι η Κωνσταντινούπολη ήταν πάντα λιγότερο ή περισσότερο ελληνική με τον μεγαλύτερο εκλεπτυσμένο αστικό πληθυσμό Ελλήνων στον κόσμο.»

Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του μας έκανε γνωστό το πως γεννήθηκε το «Δοξογράφημα» μέσα από τη συνήθεια που είχε όλα αυτά τα χρόνια διαβάζοντας να σημειώνει, να τσακίζει σελίδες και να γράφει κάποια σχόλια. Γιατί αυτό ήταν και στην αρχαιότητα το δοξογράφημα. Ένα βιβλίο που περιέχει ταυτόχρονα σημαντικά κομμάτια συγγραφέων από πολλά διαφορετικά βιβλία παράλληλα με τη κριτική γνώμη του συγγραφέα που το εκδίδει. Το βιβλίο αυτό για το συγγραφέα μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τους φόβους για έννοιες που ταλανίζουν το ανθρώπινο είδος μας χρόνια όπως ο θάνατος, το γήρας, η αρρώστια, τα πλούτη, η φτώχεια κτλ. Είναι ένα ανθολόγιο που αφιερώνει στην κόρη του Αίθρα. Ο λόγος του τελικά τελειώνει με όμορφα slides φωτογραφιών με συνεργάτες του που στάθηκαν δίπλα του και που έπαιξαν ρόλο στη συγγραφή και τη δημιουργία του έργου του μα και ένα ευχαριστώ για τη στήριξη όλων.

Δείτε όλη την ομιλία και τι είπε ο κάθε ομιλητής

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr