ΑΙΧΜΗ με ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΑ

Με εντατικό ρυθμό  συνεχίζονται οι πρόβες για την παράσταση  «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη από τον Οργανισμό  Ελληνικού Θεάτρου ΑΙΧΜΗ που θα περιοδεύσει φέτος το καλοκαίρι, σε πενήντα πόλεις της Ελλάδας

Ο Αγαμέμνων της Αιχμής στις 15 Ιουλίου στο Βεάκειο του Πειραιά θα διαθέσει όλες τις εισπράξεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πειραιά που δημιουργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε.

Η αρχή θα γίνει στις 25 Ιουνίου στο θέατρο Μητρόπολις στην Καρδίτσα. Στη συνέχεια, στις 26 Ιουνίου στον Τόπο Τεχνών Χώρα στα Λελέϊκα της Υπάτης, όπου κάθε χρόνο οργανώνεται το Φεστιβάλ της Οίτης, ένας επίσημος και σοβαρός πλέον θεσμός, που καλύπτει όλη την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και όχι μόνον.

Η μετάφραση είναι  του Κ.Πολιτόπουλου, η μουσική  σύνθεση του Μιχάλη Γληνιαδάκη,  τα σκηνικά του ζωγράφου Μιχάλη Αγγελάκη, τα κοστούμια της Όλγας Σχοινά και οι φωτισμοί του Στ. Κομιανού.

Κλυταιμνήστρα-Φωτεινή Φιλοσόφου Αγαμέμνων-Ζαχαρίας Ρόχας
Κλυταιμνήστρα-Φωτεινή Φιλοσόφου Αγαμέμνων-Ζαχαρίας Ρόχας

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Κλυταιμνήστρα-Φωτεινή  Φιλοσόφου

Αγαμέμνων-Ζαχαρίας Ρόχας

Κήρυκας-Γιάννης Νικολαϊδης

Φρουρός-Χρήστος Κανέλλης

Αίγισθος-Κώστας Κλάδης

Κασσάνδρα-Δανάη Καλαχώρα

Κορυφαίοι-Μανώλης Σκιαδάς, Βασίλης Ασημακόπουλος, Γιώργος  Χουσάκος , Δημήτρης Καλαχώρας και χορός ανδρών.

Μέχρι το τέλος του  Σεπτέμβρη, η ΑΙΧΜΗ, θα περιοδεύει με την τραγωδία σε αρχαιολογικούς χώρους, θέατρα, Ωδεία, κάστρα κλπ. Όλης της χώρας.

Όπως σημειώνει ο  σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης  Νικολάϊδης :

«Η κόμη του Αγαμέμνονα, σκεπάζει την Αργολίδα Γη . Εκεί στο Αραχναίο βουνό κοιμάται ατάραχος ο βασιλέας, ο γιός του Ατρέα και προστατεύει  με τον ίσκιο του όλη τη γη της  Αργολίδας. Στο μοιραίο ανάκτορο των Μυκηνών ακούγονται ακόμα  οι φωνές των Ατρειδών, σαν να μπαινοβγαίνουν απ’ τις χαραμάδες  των Κυκλώπειων τειχών.  Σαν να ζητάνε  εξιλέωση για τη θυσία της  Ιφιγένειας, προς χάριν του ξεσηκωμού  των Αχαιών για το φευγιό  τους για την Τροία,  για τη μοιραία  εκστρατεία της εκδίκησης της  Αρπαγής…της Ελένης… της ωραίας Ελένης…

Σαν να ζητάνε αιώνια συγγνώμη για τη θυσία των Αχαιών που έπεσαν στο Σκάμανδρο και στη ματωμένη παραλία …για μια Ελένη…για μια απαχθείσα Ελένη… Η Κλυταιμνήστρα σήκωσε το σπαθί και το’ μπηξε στα  σπλάχνα του Ατρείδη,  και με το αίμα του θα ξεπλύνει την έπαρση και την …Ύβρη  του βασιλέα των Μυκηνών…

Ένα παλάτι κολασμένο που μυρίζει  θάνατο και αδικία. Γεμάτο απ’ τις φωνές τους ψίθυρους και τους ήχους των βημάτων  αυτών που πάτησαν εκεί και  έσυραν το χορό της εξουσίας. Ένα παλάτι γεμάτο Ερινύες. Αυτές είναι  οι « Πολύχρυσες Μυκήνες». Κάποτε η Πορφύρα έγινε αίμα και τα χρυσά σπαθιά τους, τιμωροί… Το πνεύμα της Ιφιγένειας γυρίζει  ανάμεσα στους Ατρείδες και στρέφει  τα σπαθιά τους στα ίδια τους τα σπλάγχνα.

Ο θάνατος με τη μορφή  της Εκδίκησης, επιστρέφει, οπλίζει  το χέρι του Ορέστη και βάζει τέλος  ή κάνει την αρχή στο χορό του  Θανάτου.. Πάντως η μορφή του  Αγαμέμνονα περιφέρεται ακόμα στα  ερείπια των Μυκηνών και ο  θάνατός  θα πάρει μαζί του το μυστικό του ονείρου του. Αυτή είναι η ιστορία των Ατρειδών. Αυτή είναι η ιστορία της χώρας μου.

Αυτή είναι η ιστορία  των ανθρώπων. Ο Ορέστης χάθηκε αλλά η μνήμη του Αγαμέμνονα υπάρχει  ακόμα. Περπάτησα στις Πολύχρυσες Μυκήνες ένα βροχερό πρωινό, ανάμεσα  στις τεράστιες πέτρες που στηρίζουν τα λιοντάρια των Μυκηνών, αυτών που φρουρούν τον τάφο του Αγαμέμνονα. Αυτός απέναντι ξαπλωμένος, ατάραχος, αιώνιος πια , παραδομένος  στην Ιστορία. Η τεράστια κόμη του, μπλέκεται  στους δρόμους και στα μονοπάτια  του απέναντι βουνού, μέχρι κάτω την πεδιάδα. Σαν να προστατεύει το απόρρητο της Ιστορίας και τη γη της Αργολίδας.

Αιώνες πέρασαν μέχρι  να βγουν στο φως αυτοί οι τάφοι, λες και η έντασή τους προκάλεσε  τους επερχόμενους να τους ανακαλύψουν  και με μια τεράστια έκρηξη ξεχύθηκαν  σα λάβα στην επιφάνεια της γης, για να μιλήσουν σ’ αυτούς που ξέρουν ν’ ακούνε και να αφουγκράζονται τα βήματα της Ιστορίας.» Στις δύσκολες συνθήκες της  σημερινής εποχής, η μόνη απάντηση  είναι ο Πολιτισμός και η  καθημερινή μάχη μέσα και πέρα  απ’ τα όρια των αντοχών μας.

Ο εχθρός εαυτός μας θα συντριβεί….δεν μπορεί να γίνει  αλλιώς… Εμείς επιμένουμε παρά κι αντίθετα στα σημάδια των εποχών…και των ανθρώπων που τις διευθύνουν…

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε