Η Άλωση της Κωνσταντίας στο θέατρο Μεταξουργείο

Άλωση… Κωνσταντία… Κωνσταντινούπολη… Ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης απομυθοποιεί την έχθρα μεταξύ των δύο λαών και ο Χρήστος Βαλαβανίδης διασκευάζει και σκηνοθετεί για το θέατρο Μεταξουργείο αυτή την απομυθοποίηση μέσα από δυο Πολίτισσες: την Ελένη Γερασιμίδου και την Άννα Βαγενά. Α ναι, και τον γαμπρό της Κωνσταντίας (Βασίλης Παλαιολόγος) που, για την ώρα, ας πούμε πως όταν αγριεύει, γίνεται… “Τούρκος”.

Αχ, Κωνσταντία! Αν πίστεψες ότι επειδή έμεινες στην Πόλη θα γλίτωνες τον ξερριζωμό, γελάστηκες. Εκεί που κάθεσαι ήσυχα ήσυχα και τα λες με τη φίλη σου την Πολίτισσα, να σου ένα γράμμα, γραμμένο σε χαρτί, που μπορεί να σου ξερριζώσει την ψυχή. Το γράμμα σε χαρτί, αντίθετα απ’ το email και το sms, είναι επίσημο και τελεσίδικο. Γι’ αυτό αθώε μου και ανυποψίαστε θεατή, όταν θα δεις την Κωνσταντία επί σκηνής του Θεάτρου «Μεταξουργείο» ν’ ανοίγει αυτό το γράμμα, ας είσαι έτοιμος ή έτοιμη να πάρεις θέση:

Είσαι εδώ ή είσαι «απέναντι»; Είσαι στην Αθήνα ή στην Πόλη; Κι αν ζεις ακόμα στην Πόλη τηρείς την πολίτικη παράδοση να μη βάζεις στο σπίτι σου γαμπρό που δεν είναι Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος;

Στο σπίτι της Κωνσταντίας πάντως δεν τίθεται θέμα. Η κόρη της είναι παντρεμένη στην Αθήνα μ’ ένα παλληκάρι, τον Γιάννη, που είχε γνωρίσει στο Πανεπιστήμιο. Και αυτό το καλό το παλληκάρι, ο γαμπρός της είναι που της γράφει το μεγάλο γράμμα.

Η Άλωση της Κωνσταντίας θα έχει ήδη συντελεστεί όταν ξεστομίσει το περίφημο «Ναι μεν Τούρκος, αλλά είναι γιατρός!».

Οπότε η τραγωδία θα έχει μπερδευτεί τραγικά με την κωμωδία. Ο συγγραφέας του βιβλίου προτάσσει πάνω από πατρίδες την ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους και την Ιστορία που γράφεται από τα βιώματα και όχι μέσω του αίματος και του dna.

Όπως το βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη το διαβάζεις απνευστί, έτσι και η θεατρική παράσταση «Η Άλωση της Κωνσταντίας» κυλά χωρίς ανάσα, σε μία ώρα και είκοσι λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Η Άννα Βαγενά, που επέλεξε να ανεβάσει το έργο στο Θέατρο Μεταξουργείο, διέκρινε ότι η Ελένη Γερασιμίδου ταίριαζε ταμάμ στο ρόλο της Πολίτισσας, όπως και ότι ο Χρήστος Βαλαβανίδης θα έκανε δουλειά τεφαρίκι τόσο στη σκηνοθεσία όσο και στη μουσική επιμέλεια.

Τα εισιτήρια για την παράσταση κοστίζουν 17 ευρώ την Παρασκευή (9 μ.μ.), 15 ευρώ η λαϊκή το Σάββατο και την Κυριακή (6 μ.μ.) και για τους ανέργους, τους συνταξιούχους άνω των 65, τους πολυτέκνους και τους φοιτητές και μαθητές, 12 ευρώ.

Θέατρο Μεταξουργείο Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο Τηλέφωνο: 210-5234382

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε