Με τον Γεώργιο Δροσίνη στ’αχνάρια του χρόνου

της Τούλας Μπούτου

Ήταν ο τίτλος σε μια από τις πνευματικές εκδηλώσεις για τον ποιητή της «ανθισμένης αμυγδαλιάς» που είχαμε οργανώσει στον Πειραιά το 2001 με τον Σύλλογο Γυναικών Πελοποννήσου. Γιατί τον Ελληνικό μας Γεώργιο Δροσίνη μπορείς να τον συναντήσεις στ’αχνάρια του Χρόνου, από τότε που γεννήθηκε στην Πλάκα της Αθήνας το 1859 και να συνεχίσεις να τον συναντάς και μετά την σωματική απουσία του (αφού συμπλήρωσε 91 χρόνια ζωής), σε βιβλία, σε περιοδικά, σε δημοσιευμένα κείμενα, στις 15 ποιητικές συλλογές του, στα 8 πεζογραφικά του κείμενα αλλά και σε κοινωνικά έργα που επέζησαν μετά από κείνον, όπως ο Οίκος Τυφλών Καλλιθέας, η Σεβαστοπούλιος Εργατική Σχολή, ο Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, η εφημερίδα Εστία με τους άξιους συνεχιστές της.

Το Μουσείο του. Μπορείς να τον ακούς… Είναι ποιήματά του που έχουν μελοποιηθεί από συνθέτες όπως ο Σαμάρας, Ρόδιος, Καλομοίρης, κ.α. Και ο Μίκης Θεοδωράκης που τραγουδάει τον «Κισσό». «Δεν θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα / σε ξένα αναστηλώματα δεμένο / ας είμαι στα χορτάρια ένα χαμόδεντρο / μα όσο ανεβαίνω ΜΟΝΟΣ ν’ανεβαίνω!»

Και η ανθοπλούμιστη αμυγδαλιά του, που μπορεί πάντα ν’ανθοφορεί και να θυμίζει πως η Ελλάδα είναι κι αυτή μια αμυγδαλιά με ρίζες βαθιές που επιζούν σε όποια γη, φτάνει νε είναι ελληνική…

Έτσι ο θαυμασμός και η αγάπη έγιναν και θέατρο. Για την «εποχή και την παρουσία» του Γ. Δροσίνη. Για μια «αμυγδαλιά που ανθίζει στη νεκρή γη». Με σκηνοθέτη τον Στέλιο Γούτη. Τον Μανώλη Δεστούνη σαν Γεώργιο Δροσίνη. Τους  Μαρουσώ Γεωργοπούλου, Κων/νο Ραβνιωτόπουλο, Βάλια Σαπανίδου, Μαίρη  Κομματά, Εύα Στυλάντερ, Ελεάννα Φινοκαλιώτη. Μουσική του Παντελή Θαλασσινού. Σκηνικά – κοστούμια της Γιοβάννας Πρασίνου. Φωτισμοί του Μπάμπη Αρώνη. Περούκες – Μακιγιάζ του Γιώργου Σκένδρου.

Στο θέατρο ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ, Παραμυθίας 27 και Μυκάλης, Γκάζι. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 8:30 μ.μ. Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-34.75.904

Για να διδάσκει, να τέρπει και να οραματίζεται. Και κυρίως να ελπίζει! Ελληνικά!

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε