Έγκλημα στα παρασκήνια στο από μηχανής θέατρο

Έγκλημα στα παρασκήνια του Γιάννη Μαρή

«Εγώ σκότωσα τη Ρόζα…». Αλλά μια και το «Έγκλημα στα Παρασκήνια» είναι από τα κλασικά έργα νουάρ του Γιάννη Μαρή, δεν έχεις κανένα λόγο να πιστέψεις με τη μία την κλασική αυτή ατάκα. Η σκηνοθεσία της Κατερίνας Μπερδέκα συντελεί στην ανατροπή των λογικών σου υποθέσεων καθώς παρακολουθείς την υπόθεση στο Από Μηχανής Θέατρο. Αν εξαιρέσουμε τον αστυνόμο Μπέκα, που υποδύεται ο Ερρίκος Λίτσης, όλοι οι άλλοι ρόλοι πάνε κι έρχονται ανάμεσα στους υπόλοιπους ηθοποιούς (Γωγώ Μπρέμπου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Καλλιόπη Τζερμάνη, Γιώργος Βουβάκης, Αθηνά Μπερδέκα, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης, Άννα Ψαρρά). Οπότε αναγκάζεσαι να παρατηρείς, να προσέχεις, αν θες να βρεις ποιος είναι ο δολοφόνος.

Το σκηνικό (Νίκος Αναγνωστόπουλος) βοηθά στην ατμόσφαιρα μυστηρίου, όμως δεν είναι εστιασμένο στην κλειδωμένη πόρτα του καμαρινιού της δολοφονημένης ηθοποιού Ρόζας Βαργή, πρωταγωνίστριας όχι μόνο στο Κρατικό Θέατρο, αλλά και σε μια πολυτάραχη ερωτική ζωή. Οι ηθοποιοί παραθέτουν τα στοιχεία και τα ερωτήματα σ’ ένα μπαρ.

Ο φίλος του αστυνόμου Μπέκα, δημοσιογράφος Μακρής βοηθάει να ξετυλιχτεί το κουβάρι μέχρι τη διαλεύκανση του εγκλήματος, παράλληλα με την αφήγηση, που μας συνδέει με το ίδιο το αστυνομικό μυθιστότημα του Γιάννη Μαρή.

Τα κοστούμια του Νίκου Αναγνωστόπουλου, που περιορίζονται αυστηρά ανάμεσα στο μαύρο και στο άσπρο, θα μας γυρίσουν πίσω στην Αθήνα του ΄60, με “πρωταγωνίστρια” την κλασική γκαμπαρντίνα του Αστυνόμου Μπέκα.

Οι υποβλητικές μουσικές επιλογές του Δημήτρη Παπαλάμπρου υποστηρίζουν τη νουάρ ατμόσφαιρα.

Η σκηνοθέτης Κατερίνα Μπερδέκα κάνει την πρώτη θεατρική μεταφορά του του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος του Γιάννη Μαρή. Η διάθεσή της είναι να κάνει τον θεατή να ξεχαστεί μέσα στην έντονη πλοκή του έργου, μεταφέροντάς μας παράλληλα σε μια πιο αθώα, πιο γοητευτική Αθήνα.

Το «Έγκλημα στα Παρασκήνια» έγινε γνωστό από την ομώνυμη κινηματογραιφκή ταινία του 1960, σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη, στην οποία έπαιζε μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών (Αλέκος Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Μάρω Κοντού, Λαυρέντης Διανέλλος, Τίτος Βανδής, Χρήστος Τσαγανέας, Δήμος Σταρένιος, Σαπφώ Νοταρά, Ζωρζ Σαρρή, Έφη Μελά, Δημήτρης Νικολαϊδης κ.ά.

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο (πίσω από το ΙΚΑ Πειραιώς) Τηλέφωνο θεάτρου: 2105231131.

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε