Η «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» στο ΑΚΡΟΠΟΛ

Η «Αγία Ιωάννα των Σφαγείων» του Μπέρτολντ Μπρεχτ, που θα παίζεται μέχρι 28 Απριλίου στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, γράφτηκε μετά την «Όπερα της Πεντάρας», μεταξύ 1929 και 1931, αλλά δεν ανέβηκε παρά μόνο το 1959, μετά το θάνατο του Μπρεχτ. Το έργο βασίζεται πάνω σ’ ένα μιούζικαλ που είχε γράψει το 1929 ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας μαζί με την Ελίζαμπερ Χάουπτμαν, το “Happy End”.

ΙΩΑΝΝΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ

H ιστορία είναι εμπνευσμένη από την προσωπικότητα της Ιωάννας της Λωραίνης, μόνο που διαδραματίζεται στο Σικάγο του εικοστού αιώνα. Η Ιωάννα των Σφαγείων δραστηριοποιείται στον Στρατό Σωτηρίας. Έρχεται σε σύγκρουση με τον Πιερμόντ Μάουλερ, ιδιοκτήτη ενός σφαγείου. Ο χαρακτήρας της αποκτά μαρτυρική υπόσταση καθώς ολοένα εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά σε μια κοινωνική πραγματικότητα όπου οι απεργοσπάστες και οι καλοβολεμένοι ουσιαστικά καταπατούν τη ζωή και την αξιοπρέπεια των φτωχών εργατών.

Σίγουρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να αποδώσεις την μπρεχτική οικονομικοκοινωνική ανάλυση για το πώς ένας ιδιοκτήτης σφαγείων μπορεί να μανιπουλάρει την οικονομία για να πλουτίσει ο ίδιος οδηγώντας έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια. Ωστόσο ο Γιώργος Δεπάστας που έκανε τη μετάφραση και επεξεργάστηκε δραματουργικά το κείμενο του έργου, είχε στήριγμα το χιούμορ του Μπρεχτ και το στοιχείο του τραγουδιού. Ο σκηνοθέτης Νίκος Μαστοράκης και ο Σταύρος Γασπαράτος επέλεξαν τη ροκ διάσταση, που αποδίδει την μπρεχτική ειρωνεία απέναντι στο σημερινό θεατρικό κοινό.

Το ρόλο του στυγνού καπιταλιστή κρεατέμπορου και μεταφορικά «σφαγέα» ανθρώπων ερμηνεύει σε όλη την γκάμα των αποχρώσεων του χαρακτήρα του Μάουλερ ο Αιμίλιος Χειλάκης. Ο Μάουλερ είναι κυκλοθυμικός, ένας σίγουρα προικισμένος άνθρωπος, που έχει το ταλέντο να εκμεταλλεύεται τους άλλους, αλλά σε κάποιες στιγμές αγγίζει τις παρυφές της ανθρωπιάς του. Αυτό συμβαίνει κυρίως όσο έρχεται σε επαφή με την Ιωάννα Νταρκ, (προφανής παράφραση του ονόματος Ζαν Ντ’Αρκ). Στο ρόλο της Ιωάννας των Σφαγείων, που υποδύθηκε για πρώτη φορά η ίδια η κόρη του Μπρεχτ, Αν Χίομπ, θα δούμε στο Ακροπόλ τη Βίκυ Βολιώτη.

Η ηθοποιός στέκεται επάξια απέναντι στον Μάουλερ του Χειλάκη, ένα αντίπαλο δέος γεμάτο ανθρωπιά, συναίσθημα και δυναμισμό. Κι όταν ακόμα ο «παρωχημένα» αριστερός Μπρεχτ γελοιοποιεί την προσκόλληση της Ιωάννας Νταρκ στη θρησκευτική πίστη, ακόμα και τότε, σου δίνει την ευκαιρία να σκεφτείς: Ποιος είσαι, τι ρόλο παίζεις εσύ στο κύκλωμα της εκμετάλλευσης, πόσο ανέχεσαι, πόσο δεν αντιδράς και επιτέλους, πού ακριβώς πιστεύεις…

Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, με αλφαβητική σειρά, είναι οι: Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαῒτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Άγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου και  Ελένη Ουζουνίδου.

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε