Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Θέατρο Badminton

Μαουτχάουζεν στο Badminton

Ο αυτοβιογραφικός εφιάλτης του Ιάκωβου Καμπανέλλη γίνεται όνειρο θεατρικής τέχνης για πρώτη φορά, στην Κεντρική Σκηνή του Badminton, με τη μνημειώδη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Οι στίχοι του Ιάκωβου Καμανέλλη λειτουργούν ως κάθαρση μέσα απ’ τη φωνή της Ρίτας Αντωνοπούλου, όταν τα δρώμενα συντρίβουν ψυχές και ξυπνούν συνειδήσεις. Το Μαουτχάουζεν είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία. Οι κρατούμενοι είναι διαφωνούντες με το χιτλερικό καθεστώς ή Εβραίοι ή απλά φτηνό εργατικό δυναμικό. Πιο φτηνό και ευτελισμένο δεν γίνεται. Το προϊόν της εργασίας τους χρησιμοποιούν μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπως η Bayer. «Σκηνθέτες»-αρχιτέκτονες αυτής της τραγωδίας υπήρξαν οι αρχηγοί των Ες Ες Χίμλερ και Πόολ. Την αναπαράσταση του βιώματος του Ι. Καμπανέλλη σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης.

Εξήντα καλλιτέχνες (Μαριάννα Πολυχρονίδη, Βασίλης Μπισμπίκης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Στέλιος Μάινας, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Άρης Λεμπεσόπουλος, Άννα Έλενα, Κώστας Βελέντζας κ.ά.), θα τιμήσουν σ’ αυτή την παράσταση τους περίπου διακόσιες σαράντα χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν, αλλά και όσους επέζησαν για να μας κάνουν να θυμόμαστε όσα πρέπει, όταν πρέπει.

Αξιόλογοι ηθοποιοί (Γιάννης Ιωάννου, Νατάσα Ζαγκλή, Άννα Έλενα, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Μάρα Ίριδα, Γιάννης Γκαντιτζικίδης, Πάνος Γκιούλης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης, Φροίξος Μανουσάκης) θα μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι «Απ’ τη μέρα που η ζωή στο Μαουτχάουζεν έπαψε να΄ναι εφιάλτης, ο εφιάλτης κρύφτηκε στον ύπνο μας». Κι όταν κάποιος αρχίζει να μουγκρίζει, οι διπλανοί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τιναχτούμε αμέσως να τον ξυπνήσουμε και να τον γλιτώσουμε. Συντονισμένα. Την ορχήστρα της παράστασης Μαουτχάουζεν στο Badminton θα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης, σ’ έναν διάλογο μεταξύ Θεοδωράκη και Mahler.

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι για το φριχτό σκηνικό του Μαουτχάουζεν καταδικάστηκαν στη Δίκη του Νταχάου.

H πέννα του Ιάκωβου Καμπανέλλη κατέγραψε με χιούμορ και τρυφερότητα στο δικό του Μαουτχάουζεν το χρονικό της κτηνωδίας του Τρίτου Ράιχ και ταυτόχρονα, ένα χρονικό ανθρωπιάς.

Παραστάσεις μόνο στις 6, 7, 8,9,10,11, 12 Δεκεμβρίου 2012, στις εξής ώρες: 6 και 7 Δεκεμβρίου, στις 8.30 μ.μ.8 και 9 Δεκεμβρίου, από 2 παραστάσεις, στις 5 μ.μ. και στις 8.30 μ.μ.10/12/2012 19:00 11/12/2012 19:00 12/12/2012 20:00

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε