Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη στη Θεατρική Σκηνή

Θανάσης Βαλτινός, Αντώνης Αντωνίου, Ευανθία Ρεμπούτσικα. Τρεις άνθρωποι που θα σε καθηλώσουν για 90 λεπτά σ’ ένα μονόλογο, ο οποίος θα σε κάνει να νιώσεις περισσότερο Έλληνας, περισσότερο άνθρωπος.

Τόσο το πρωτότυπο κείμενο από το βιβλίο του Θανάση Βαλτινού «Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο Πρώτο: Αμερική» όσο και η θεατρική διασκευή, σκηνοθεσία και ερμηνεία από τον ευαίσθητο και ώριμο ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου δεν χρησιμοποιούν το έτοιμο συναίσθημα για να σε κάνουν να νιώσεις οτιδήποτε. Αντίθετα, η αφήγηση του 95άρη γέροντα Ανδρέα Κορδοπάτη και τα γεγονότα που τον αφορούν αναφέρονται χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις. Είναι τόσα που έχει να σου πει, είναι ήδη τόσο το φορτίο των εμπειριών πίσω από τα λόγια που φτάνει για να σε κάνει να προβληματιστείς, να δακρύσεις, να νιώσεις, να συγκλονιστείς.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Κορδοπάτης

Πρόκειται για την ιστορία ενός υπαρκτού προσώπου, του Ανδρέα Κορδοπάτη, ο ανηψιός του οποίου υπήρξε συμμαθητής του συγγραφέα Θανάση Βαλτινού στο Γυμνάσιο Τριπόλεως, στα χρόνια του Εμφυλίου. Ο Ανδρέας Κορδοπάτης αφηγείται τις μαρτυρικές δοκιμασίες του (εξού και η λέξη “Συναξάρι” που χρησιμοποιείται για βίους Χριστιανών μαρτύρων) που ξεκινούν σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τις αγροτικές περιοχές (επιδρομή ακρίδων, συμμορίες ληστών, ο πόλεμος του ‘97) και που οδηγούν τόσο τον ίδιο όσο και πολλούς κοντοχωριανούς του από τη Δάρα Μαντινείας να ξενητευτούν στη “Γη της Επαγγελίας”, την Αμερική. Ο Κορδοπάτης είναι τόσο αποφασισμένος να φύγει, να φύγει, να φύγει, που το καταφέρνει μόνο στην τέταρτη προσπάθεια και πάλι, ως λαθρομετανάστης.

Ο λόγος του Ανδρέα Κορδοπάτη μέσα από το στόμα του Αντώνη Αντωνίου είναι συνεχής. Ένας μονόλογος που διανθίζεται κάπου κάπου από τη χαρακτηριστική ντοπιολαλιά και την ελληνοαμερικανική αργκό των αρχών του περασμένου αιώνα, που ποτέ δεν φτάνει στα όρια του γελοίου. Εξάλλου ο ίδιος ο Θανάσης Βαλτινός κατέχει την πραγματικότητα του λόγου που μπορεί και να μεταφερθεί σε άλλο είδος τέχνης, μια κι έχει σπουδάσει όχι θέατρο, αλλά πάντως κινηματογράφο. Έτσι η κάθε του πρόταση είναι και μια δυνατή εικόνα από μόνη της:

«Έγερνε και στα πλάγια. Τεντωνόμασταν χάμω και πιάναμε το νερό της θάλασσας όταν ήταν γαλανή. Όταν ήταν καιρός μαύρος, φίδια μας έτρωγαν. Η ψυχή του κόσμου ήταν βυθισμένη στον φόβο… Έπειτα άρχισε να κοχλάζει η ψείρα. Κάθονταν όρθιες στα πανωφόρια των επιβατών, άσπρες με ουρά. Και όλοι μαρτύραγαν από φαγούρα ατέλειωτη… Τρεις χιλιάδες κόσμος που ήμαστουν μέσα διψάσαμε.»

Ο Νίκος Κασαπάκης έχει βοηθήσει στην απόδοση της ατμόσφαιρας (σκηνικά-κοστούμια).

Μέσα από αυτό το δύσκολο οδοιπορικό ενός πρωταγωνιστή της μαζικής μετανάστευσης αναδεικνύονται αξίες όπως η αλληλεγγύη, το θάρρος, η επιμονή να ζήσεις.

«Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο Πρώτο: Αμερική» πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” το 1964 σε συνέχειες.

Τα εισιτήρια για την παράσταση «Το Συναξάρι του Ανδρέα Κορδοπάτη» είναι 15 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Νάξου 84, Πλατεία Κολιάτσου 210-2236890

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε