«Θα σου πω μια ιστορία» στο Θέατρο Μεταξουργείο

«Θα σου πω μια ιστορία» από την Άννα Βαγενά στο Θέατρο Μεταξουργείο

Τι έχει πια αυτή η εποχή που σκιαγραφούν τα κείμενα του Σωτήρη Δημητρίου και ενέπνευσαν την Άννα Βαγενά να τα διδάξει σ’ ένα σεμινάριο αφηγηματικού θεάτρου και να μας τα δώσει σ’ αυτή την παράσταση;

Πώς γίνεται οι νέοι ηθοποιοί που παρουσιάζουν αυτά τα κείμενα (Σύλβια Αννουσάκη, Δέσποινα Αποστολίδου, Νικόλας Βατικιώτης, Αγγελική Γκαλμπένη…) να σε κάνουν ν’ αναρωτιέσαι αν παίζουν ή αν διηγούνται δικά τους βιώματα;

Πόσο τρομακτικά μπορεί να μοιάζουν οι μέρες μας μ’ εκείνες των ηρώων μιας σκληρής ελληνικής πεζογραφίας;

Όλα ξεκίνησαν από ένα σεμινάριο αφηγηματικού θεάτρου που έστησε η ηθοποιός και σκηνοθέτης Άννα Βαγενά. Πρόθεσή της ήταν να διδάξει στους νέους ηθοποιούς την εμπειρία της. Η επιλογή των κειμένων του Σωτήρη Δημητρίου ήταν ένα μέσο διδασκαλίας.

Καθώς όμως οι ώρες “ανάγνωσης” κυλούσαν, τα παιδιά (Αλεξάνδρα Γώγου,  Δήμητρα Θεοδωροπούλου, Τζένη Κοσμίδου, Ηρώ Μητρούτσικου, Κωνσταντίνος Πολύζος, Δήμητρα Τάμπαση, Ελευθερία Χρυσικοπούλου) έμπαιναν όλο και περισσότερο μέσα στους χαρακτήρες των αφηγημάτων μέχρι που η σκηνική τους υπόσταση απαιτούσε πια ένα θεατρικό κοινό για να μοιραστούν μαζί τη συγκίνηση, το χιούμορ, την ευαισθησία τους.

Ποιο είναι το κοινό στοιχείο, το σημείο συνάντησης των σημερινών νέων ηθοποιών με τα πρόσωπα μιας άλλης Ελλάδας; Η αλήθεια. Η αλήθεια που τη νιώθεις και τη μοιράζεσαι. Οι καταστάσεις που πραγματεύονται αυτές οι ιστορίες μας είναι οικείες. Έχουν να κάνουν με την κατάχρηση της πολιτικής εξουσίας, τον έρωτα, την αγάπη και τη στέρησή της μέχρι τα όρια της βίας μέσα στο σπίτι. Τίποτα από αυτές τις ιστορίες δεν μας είναι ξένο. Αυτό που βλέπουμε να κινείται στη σκηνή είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα που πυροβολεί τους νέους της και η Ελλάδα των νέων που αντιστέκονται με πνευματική εγγρήγορση.

Αυτό που λέμε, μια κατάσταση για γέλια και για κλάματα. Ακριβώς αυτό.

Εκτός από τα διηγήματα του Σωτήρη Δημητρίου, που η Άννα Βαγενά τοποθετεί στο ύψος ενός σύγχρονου Παπαδιαμάντη ή ενός Βιζυηνού, η παράσταση «Θα σου πω μια ιστορία» περιλαμβάνει και ένα δραματοποιημένο αφήγημα του Γιώργη Παπάζογλου.

Η προσεγμένη μουσική του Γιάννη Καραγιάννη φορτίζει τα συναισθήματα. Η κάθαρση; Η αυτεπίγνωση, που άλλοτε σου φέρνει γέλιο κι άλλοτε δάκρυ. Αλλά να, όταν επιλέγεις να κινηθείς πάνω στο θεατρικό σανίδι με κείμενα που ζωγραφίζουν τόσο αληθινά την Ελλάδα και τον Έλληνα, τότε ξέρεις ότι ο θεατής θα βγει από το θέατρο πάνω από τη στέρηση και τη δυστυχία, πάνω από τη μιζέρια.

Βλέποντας και τους άλλους που βγαίνουν απ’ το θέατρο Μεταξουργείο, βράδυ Τρίτης, γύρω στις 11.15,  θα δεις ότι δεν είσαι μόνος. Κι όσο οι άλλοι γύρω σου έχουν εσένα, δεν θα είναι ούτε εκείνοι μόνοι.

Η παράσταση «Θα σου πω μια ιστορία» αρχίζει στις 9 μ.μ.

Το εισιτήριο είναι σε λογικά πλαίσια για την εποχή: 12 ευρώ, και 10 ευρώ για ανέργους (με κάρτα ΟΑΕΔ), συνταξιούχους, πολυτέκνους, φοιτητές και μαθητές.

Θέατρο Μεταξουργείο Ακαδήμου 14, Μεταξουργείο (πίσω από το ΙΚΑ της Πειραιώς) Τηλέφωνο: 210-5234382

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε