Γρηγόρης Βαλτινός – «Ο Επιθεωρητής έρχεται στο Θέατρο Ιλίσια»

Γρηγόρης Βαλτινός στο Θέατρο Ιλίσια

«Ο Επιθεωρητής έρχεται» του Τζων Πρίσλεϋ είναι ένα έργο που προσφέρεται για το θέατρο. Ο Γρηγόρης Βαλτινός έκανε μία πολύ έξυπνη επιλογή. Το έργο είναι σαν να έχει γραφεί σήμερα για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ γράφηκε το 1945 και διαδραματίζεται το 1912. Στις θεατρικές σχολές της Αγγλίας το χρησιμοποιούν για ασκήσεις.

Είναι ένα έργο γεμάτο συνειρμούς, που ο θεατής μπορεί να εκτιμήσει περισσότερο αν έχει διαβάσει πρώτα το έργο πριν πάει να δει τη θεατρική παράσταση. Ή έστω, να έχει πάρει μια ιδέα από τον πλούτο των νοημάτων και των προβληματισμών που εκφράζουν οι ήρωες.

Κύρια μηνύματα είναι η ατομική ευθύνη και ενοχή. Κι εδώ ο καθένας (Κερασία Σαμαρά, Κώστας Βασαρδάνης, Μάνος Ζαχαράκος, Ευτυχία Γιακουμή, Στάθης Νικολαΐδης) έχει το μερίδιό του στην αυτοκτονία μιας κοπέλας, τη σημαδιακή μέρα που, κάπου εκεί έξω, βυθίζεται ο “αβύθιστος” Τιτανικός.

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, ως Επιθεωρητής που έρχεται από το μέλλον, αποκαλύπτει στα μάτια των θεατών το ξεστράτισμα της ηθικής των πρωταγωνιστών αυτής της ιστορίας και την ευθύνη που έχει ο καθένας ξεχωριστά:

  • Ο πλούσιος πατέρας Μπέρλινγκ έχει αρνηθεί να κάνει αύξηση στην Εύα. Το μόνο που τον νοιάζει είναι να ενώσει την περιουσία του με αυτή της οικογένειας του γαμπρού του, έτσι ώστε «να πέσει το κόστος και ν’ ανεβούν οι τιμές». (Όπου χαμηλότερο κόστος, βλέπε μείωση μισθών). Κι όταν μαθαίνει για την αυτοκτονία της Εύας ανησυχεί μήπως και δεν πάρει τελικά τον τίτλο του Ιππότη!
  • Η κυρία Μπέρλινγκ, που ως υπεύθυνη του φιλανθρωπικού συλλόγου, σε μια χρονική περίοδο που δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για τους φτωχούς, αρνείται να βοηθήσει την Εύα Σμιθ (ή Ντέζη Ρέντον).
  • Ο Τζέραλντ που δεν παντρεύεται τη φτωχή Εύα, αλλά ετοιμάζεται να παντρευτεί τη Σίλα Μπέρλινγκ, ενώ είναι φανερό ότι δεν την αγαπά.
  • Η Σίλα, που απειλεί τον εργοδότη της Εύας και καταφέρνει να τον κάνει να την απολύσει.
  • Ο Έρικ, που είναι παιδί ενός εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο τον έχει κάνει ανεύθυνο.

Απέναντι σε όλους αυτούς, ο Επιθεωρητής του μέλλοντος αντιπαραβάλλει μια κοινωνική ηθική, λέγοντας ότι όλοι είμαστε μέλη του ίδιου σώματος. Όπως αυτό που κάνουμε σήμερα θα έχει επιπτώσεις σε αυτό που θα ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στο μέλλον. Ή, ό,τι ζούμε σήμερα, είναι απόρροια αυτών που κάναμε πως δεν βλέπαμε χτες.

Εκτός από τη σκηνοθεσία, ο Γρηγόρης Βαλτινός είναι υπεύθυνος για την απόδοση και τη μουσική επιμέλεια, ενώ η μουσική σύνθεση ήχων είναι του Κώστα Εμμανουηλίδη. Σκηνικά και κοστούμια από τον Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμοί από τη Μελίνα Μάσχα. Βοηθός σκηνοθέτη η Χαρά Μπαλτά και βοηθός σκηνογράφου η Δανάη Πετσάλνικου.

Parking με έκπτωση με επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου
Παπαδιαμαντοπούλου 26 & Μιχαλακοπούλου, Αδαμόπουλος

Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε