«Το Τάβλι» στην Αυλή του Ψυρρή

«Το Τάβλι» επιστρέφει για λίγες μόνο παραστάσεις στην Αυλή του Ψυρρή (Σαρρή και Αριστοφάνους 34Β στου Ψυρρή). Ο Κωνσταντίνος Κάππας κι ο Σωκράτης Πατσίκας παίζουν ξανά «Τάβλι» στο θεατρικό σανίδι. Μετά την επιτυχημένη πορεία του, το σατιρικό έργο του Δημήτρη Κεχαγιά, επιστρέφει τον Σεπτέμβρη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στη μικρή αυλή του Ψυρρή. «Το Τάβλι», αν και γραμμένο το 1972, παραμένει μια σοκαριστικά επίκαιρη αποτύπωση της αλλοπρόσαλλης νεοελληνικής νοοτροπίας.

to tavli

Ο Φώντας, κομπιναδόρος, αδίστακτος αλλά και αφελής, γι’ αυτό και αιωνίως αποτυχημένος, παρασέρνει τον Κόλλια, μεροκαματιάρη λαχειοπώλη και ήρωα της Αντίστασης, στα πλέον απίθανα, πανούργα αλλά και αφελή πλάνα. Ακούσια βοηθός, η αδελφή και γυναίκα αντίστοιχα, Καλλιόπη, που είναι υποχείριο του αδελφού της, Φώντα.

Την έχει με δόλο πείσει να πάει στο σπίτι ενός τσιφλικά που την καλοβλέπει, δήθεν ως καμαριέρα, αλλά με απώτερο στόχο να του αποσπάσει χρήματα, καθώς θέλουν να ναυλώσουν πλοίο, να πάνε στη λιμοκτονούσα Μπιάφρα, και να το γεμίσουν πεινασμένους νέγρους, τους οποίους μετά θα διοχετεύουν σ’ όλη την Ελλάδα ως αγροτικά χέρια. Το δύσκολο είναι να πεισθεί ο Κόλλιας. Τους δύο αυτούς χαρακτήρες τους συναντάμε στην αυλή να παίζουν τάβλι.

Ανάμεσα σε ζαριές κι ελιγμούς, προσπαθεί ο πρώτος να σερβίρει το άγνωστο, ακόμα, στον δεύτερο σχέδιο, και ιδίως την τρέχουσα ήδη φάση του, στο πλουσιόσπιτο του Παλαιού Φαλήρου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Δημήτρη Κεχαίδη
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κάππας
Σκηνικά – Κοστούμια: Πηνελόπη Μπάμπου
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Σαράντης
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε