«Οι Βράχοι» της Τζένης Κοσμίδου

Τζένη Κοσμίδου Ερμηνεία Μοναδική. Σήμερα μετά από πολλές παρατάσεις  η τελευταία παράσταση για φέτος!!

Βρεθήκαμε χθες στην προτελευταία παράσταση για την φετινή χρονιά του θεατρικού έργου της Τζένης Κοσμίδου «Οι Βράχοι». Αρχικά οφείλω να πω πως από τα πρώτα λεπτά τις παράστασης καταλαβαίνεις τον λόγο που το κοινό την αγάπησε τόσο ώστε να παρατείνεται συνέχεια η λήξη της για την φετινή χρονιά.

vraxoi premiera

Ένα θέμα λεπτό, ευαίσθητο που μπορεί να συμβαίνει στην οικογένεια της διπλανής πόρτας ή και στην δική σου και να μην το ξέρεις δοσμένο με σκληρή γλώσσα έξω από ταμπού και προκαταλήψεις που δεν σου χαρίζεται λεπτό, έξυπνη και μοντέρνα σκηνοθεσία και ερμηνείες μεγατόνων. Κυριολεκτικά αδυνατούσα να ξεχωρίσω ποιος ήρωας κέρδιζε περισσότερο τις εντυπώσεις.

Ο πατέρας – Νικήτας ( Γιώργος Πετρόχειλος) ήταν χειμαρρώδης θυμίζοντας ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή θυμίζοντας μας τον παλιό Γιώργο Πετρόχειλο που όλοι λατρέψαμε την εποχή των Χούλιγκανς. Η μητέρα – Άννα (Βάλλια Άσσου) μία αληθινά τραγική, φοβισμένη φιγούρα που στο τέλος μεταμορφωνόταν σε μαινάδα προκαλώντας δέος. Ο γιός – Ηλίας (Βαγγέλης Δουκουτσέλης) που σε όλο το έργο σου δημιουργούσε την αίσθηση πως είναι ένα αθώο τρυφερό παιδί που πρέπει να κρύψεις και να προστατέψεις κάνοντας σε να μοιράζεσαι και το παραμικρό του συναίσθημα με μία φοβερή αμεσότητα που σπάνια συναντάς ή η φίλη του – Λία ( Τζένη Κοσμίδου) ένα άλλο παιδί που μπορεί με την πρώτη ματιά να έδειχνε προκλητικό και επιθετικό αλλά τα μάτια του που έτρεχαν στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης μαρτυρούσαν τον πόνο που αρνιόντουσαν να παραδεχτούν τα χείλη.

Όλοι οι χαρακτήρες σε κέρδιζαν με τον τρόπο τους αποτελώντας αναφαίρετα κομμάτια μιας υπέροχης δημιουργίας αφού όλες οι ερμηνείες – αν και τραγικές και ακραίες φιγούρες – ήταν δοσμένες όπως θα έπρεπε από ηθοποιούς αδιαμφισβήτητα εφευρετικούς και ταλαντούχους. Τέλος αποφάσισα να ξεχωρίσω την Τζένη Κοσμίδου για έναν λόγο.
Την έχω ξαναδεί αρκετές φορές στο θέατρο σε πολύ δυνατές ερμηνείες αφού οι ρόλοι που επιλέγει να παίξει είναι συνήθως δραματικοί – τραγικοί χαρακτήρες αλλά ήταν η πρώτη φορά που την είδα να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει βασικό ρόλο σε δικό της έργο και ομολογώ πως έμεινα άφωνος.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως ένα τόσο νέο κορίτσι μπόρεσε να μας χαρίσει ένα τόσο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από ένα δύσκολο και σκληρό κείμενο που θύμιζε χείμαρρο που παρέσυρε κάθε ταμπού και προκατάληψη στο πέρασμα του με πλήθος ανατροπών που σε κρατούσαν σε εγρήγορση, δυνατή και ιδιαίτερη σκηνοθεσία με πλήθος συμβολισμών και μια ερμηνεία που κυριολεκτικά σε άφηνε άναυδο. Τι να πρωτοξεχωρίσεις; Την φωνή της που αντηχούσε μέσα στο θέατρο αναγκάζοντας σε να παραδεχτείς αλήθειες που μέχρι τώρα προσποιούσουν πως δεν γνώριζες, τα μάτια της που έτρεχαν δείχνοντας σου πως πίσω από την σκληρή γλώσσα του χαρακτήρα της υπάρχει μια άλλη αλήθεια επώδυνη, τον τρόπο που τρανταζόταν σύγκορμο όλο το κορμί της; Αληθινά μοναδική και σίγουρα ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της χώρας μας.

Εμείς την συγχαρήκαμε και της ευχηθήκαμε να συνεχίσει να μας χαρίζει τέτοιες δημιουργίες με θέματα δυνατά που προβληματίζουν το κοινωνικό σύνολο αν και εκφράσαμε την επιθυμία μας να την δούμε και σε μια κωμωδία που ως σήμερα δεν την έχουμε δει.

Θερμά συγχαρητήρια για άλλη μια φορά σε όλους τους συντελεστές αυτής της τόσο ιδιαίτερης παράστασης και στην παραγωγό της Αγγελική Γκαλμπένη – Παπαγρηγορίου που παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε μας χάρισε ένα τόσο ιδιαίτερο θέαμα και τις καλύτερες ευχές μας για την συνέχεια της παράστασης την επόμενη χρονιά αλλά και για όλα τα νέα τους εγχειρήματα.

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε