Ζουβέ Ελβίρα

Το θεατρικό έργο Ζουβέ Ελβίρα παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου Τόπος Αλλού. Πρόκειται για έργο της Μπριζίτ Ζακ, σε σκηνοθεσία του Κώστα Αρζόγλου, με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Λουί Ζουβέ, ενώ στο ρόλο της Ελβίρας εμφανίζεται η Aurora Marion.

Το θέμα του έργου Ζουβέ Ελβίρα

Το έργο Ζουβέ Ελβίρα τοποθετείται στο Παρίσι, στα ταραγμένα χρόνια του 1940, λίγο πριν μπει η Γαλλία στον πόλεμο. Ο ναζισμός έχει ήδη ξεκινήσει την πορεία του στην Ευρώπη, το ψέμα κυριαρχεί τόσο ανάμεσα στους λαούς όσο και μέσα στην ίδια τη χώρα αφού οι Ευρωπαίοι εθελοτυφλούν απέναντι στον κίνδυνο που πλησιάζει. Πρωταγωνιστές του έργου είναι ο πατέρας, σκηνοθέτης Λουί Ζουβέ, που δίνει μαθήματα στην Εβραία κόρη του και ηθοποιό, Ελβίρα.

Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να διδάξει, αλλά κυρίως να κρατήσει ζωντανό ό,τι έχει μείνει καλό και έντιμο στους ανθρώπους. Διδάσκει την αλήθεια μέσα από ρόλους, το θέατρο, τη σκηνή. Η διδασκαλία του τον κάνει να εκτίθεται, αλλά και να διδάσκεται ο ίδιος, διδάσκοντας τους άλλους. Εν προκειμένω διδάσκει την ηθοποιό που θα ανεβάσει το ρόλο της Ελβίρας στο «Δον Ζουάν» του Μολιέρου και της ζητά να απογυμνωθεί ψυχικά για να βρει την αλήθεια του ρόλου και να καταφέρει μια πιο βαθιά και ειλικρινή σχέση με τον εαυτό της.

Ο μεγάλος θεατράνθρωπος Λουί Ζουβέ (1887-1915) είχε προσφέρει στο θεατρικό κόσμο τις 7 διδασκαλίες του πάνω στο έργο του Μολιέρου, και αυτές χρησιμοποίησε ως βάση η Ζακ για τη συγγραφή αυτού του πολύ ενδιαφέροντος έργου, μεταφερμένου σε μια νέα εποχή, πολύ ταραγμένη και πολύ ανήσυχη, που επέτρεψε την απώλεια της ανθρώπινης εντιμότητας και συνείδησης.

Το έργο ανέβηκε στην Ελλάδα πρώτη φορά το 1988, σε μετάφραση Βασίλη Παπαβασιλείου και Δημήτρη Δημητριάδη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου, Δημήτρης Δημητριάδης (αποσπάσματα του Δον Ζουάν)
Σκηνοθεσία: Κώστας Αρζόγλου
Σκηνικά Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Video: Διονύσης Φερεντίνος- Γιώργος Αλεξίου
Ερμηνεύουν οι Κώστας Αρζόγλου, Aurora Marion

Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Τόπος Αλλού θα επαναληφθεί, λόγω επιτυχίας, από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, μέχρι την Κυριακή 28 Οκτωβρίου η παράσταση «Ζουβέ – Ελβίρα»

Δείτε αν υπάρχουν Προσφορές εισιτηρίων και σε ποιες Παραστάσεις στο Θέατρο Τόπος Αλλού

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Σχολιάστε