fbpx

«ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ» ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΟΛΟΥ

Με την νέα παραγωγή «Τραχίνιες» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Θωμά Γκαγκά ξεκινά η φετινή θεατρική σεζόν για την Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 1 και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021 και ώρα 19:30,  στον επιβλητικό χώρο του αρχαίου θεάτρου Δημητριάδος που βρίσκεται μέσα στα όρια των τειχών της αρχαίας Δημητριάδος κοντά στη συνοικία των Ν. Παγασών του Δήμου Βόλου. Στις 4 Αυγούστου η παράσταση θα παρουσιαστεί σε ακόμη ένα σημαντικό  μνημείο – τοπόσημο  της περιοχής μας, στον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο και συγκεκριμένα στο χώρο της Βασιλικής Α΄ Αγίου Δημητρίου, στις 19:30.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Δ/νσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου που πραγματοποιείται μετά από πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, Γρηγόρη Γαλάτη και έπειτα από σύμφωνη γνώμη χρήσης των δύο σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της περιοχής μας  από τις αρμόδιες υπηρεσίες της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.  Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για προστασία και σεβασμό των χώρων αλλά και τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού τα οποία θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, σύμφωνα με τις τελευταίες Κ.Υ.Α., ο αριθμός των θεατών που θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις αυτές παραστάσεις θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, συνεπώς όσοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα από τα εισιτήρια για τις συγκεκριμένες παραστάσεις θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να τα προμηθευτούν εγκαίρως.

Για όσους θεατές δεν καταφέρουν να παρακολουθήσουν τις «Τραχίνιες» στους δύο αρχαιολογικούς χώρους  θα δοθεί ακόμη μία παράσταση στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 21:15.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Στην Τραχίνα,  η εξόριστη βασίλισσα Διηάνειρα, αναμένει με αγωνία τα νέα για την τύχη του συζύγου της, Ηρακλή, μετά από πολύμηνη απουσία του. Ένας απεσταλμένος καταφθάνει και αναγγέλλει την επιστροφή του. Όμως ο Ηρακλής, αφού ολοκληρώσει τους άθλους του, δεν έρχεται μόνος. Οι χρησμοί θα επαληθευτούν; Μπορεί ένας πεθαμένος να σκοτώσει έναν ζωντανό;

Οι «Τραχίνιες», του Σοφοκλή, έργο αινιγματικό και βαθιά υπαρξιακό αλλά ταυτόχρονα καινοτόμο και σύγχρονο συμπυκνώνουν την αέναη σύγκρουση του ανθρώπου με την αναπότρεπτη μοίρα του.  Μέσα σε ένα πλαίσιο ψυχαναλυτικών αποχρώσεων «κλειστού χώρου», οι συναισθηματικές εξάρσεις, οι άλλοτε βροντώδεις δονήσεις των ηρώων συμπορεύονται με το αδιαμφισβήτητο κύρος των Θεών.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

«Το έργο σε πρώτο επίπεδο είναι μια συγκλονιστική ερωτική τραγωδία. Κοιτώντας κανείς όμως βαθύτερα, ανακαλύπτει πως πρόκειται για ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Σοφοκλή. Με αφορμή το τέλος της ζωής του Ηρακλή, ο Σοφοκλής ψυχογραφεί λεπτεπίλεπτα τους χαρακτήρες του και τις αγωνιώδεις προσπάθειες τους να αλλάξουν την μοίρα τους. Οι ήρωες του έργου πέφτουν θύματα μιας εξαπάτησης που όταν την συνειδητοποιούν είναι πλέον αργά. Ένα αριστοτεχνικά γραμμένο έργο, που εντελώς αδικαιολόγητα, ελάχιστα το έχει εκμεταλλευτεί η θεατρική πράξη.», Θωμάς Γκαγκάς.

 

Ταυτότητα της παράστασης:

 

Σκηνοθεσία: Θωμάς Γκαγκάς

Πρωταγωνιστούν: Τζίνη Παπαδοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Γιάννης Κοτσαρίνης, Δημήτρης Ραφαήλος, Κωνσταντίνος Δημητρακάκης

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης

Δραματουργική Επεξεργασία:  Χριστιάννα Μαντζουράνη

Επιμέλεια κίνησης:  Αριάδνη Παπαπαναγιώτου

Μουσική: DNA (Aλέξανδρος Χρηστάρας-Μιχάλης Νιβολιανίτης)

Κατασκευή κουστουμιών: Πέννυ Τσομπανάκη

Κατασκευή σκηνικών: Αργύρης Ζήσης-Θανάσης Ματασαγγιάς

 

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Μετζικώφ για την πολύτιμη βοήθεια του.

Η φωτογράφιση για την προώθηση της παράστασης έγινε στο Studio Π56 από την Αγγελική Κοκκοβέ.

Γραφίστας: Θοδωρής Πιτσιρίκος

 

Προπώληση των εισιτηρίων:

Ηλεκτρονική Προπώληση: TICKET SERVICES  (www.ticketservices.gr)

Φυσικά Σημεία Προπώλησης:

Α) Για Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος και Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας:

Κινηματοθέατρο «Αχίλλειον»: Δευτέρα έως Παρασκευή 28/7-6/8, 10:00 –    13:00 & 18:00-20:00

Β) Για τον αρχαιολογικό χώρο Φθιωτίδων Θηβών στη Νέα Αγχίαλο:

Μηδειάτης  Αργύριος «Εφημερίδες-Ψιλικά» – οδός Ελευθερίας 43, Νέα Αγχίαλος

 

Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2021 μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,  της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου και στο πλαίσιο καλοκαιρινών δράσεων των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε αρχαιολογικούς χώρους μετά από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Σύγχρονου Πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/, fb: Τέχνες στο Βόλο και στα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Πολιτισμού 2421082870 & 2421082358.

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr