fbpx

Μια συγκινητική δράση συμπαράστασης Ελλήνων Καλλιτεχνών στο Grup Yorum

Την Τετάρτη 13 Μαίου πραγματοποιήθηκε στη Διονυσίου Αεροπαγίτου μια οργανωμένη κίνηση καλλιτεχνών ως εκδήλωση συμπαράστασης στο διωκόμενο Τουρκικό συγκρότημα Grup Yorum, 3 μέλη του οποίου πρόσφατα πέθαναν μετά από πολύμηνη απεργία πείνας.

  • Κείμενο Κάτια Σωτηρίου
  • Φωτογραφίες Ελπίδα Μουμουλίδου

kinisi kallitexnon @elpida moumoulidou

Μουσικοί, τραγουδίστριες -ές, ηθοποιοί, ηχολήπτες κ εικονολήπτες, συγκεντρώθηκαν και ερμήνευσαν το Tencere tava havasi (Sounds of pots and pans), σε μια φορτισμένη συγκινησιακά καλλιτεχνική στιγμή αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Οι Grup Yorum (Γκρουπ Γιορούμ) είναι τουρκικό πολιτικοποιημένο μουσικό συγκρότημα. Το μουσικό τους ύφος χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό παραδοσιακών Τουρκικών και σύγχρονων μουσικών οργάνων. Δημιουργεί για τον λαό. Στα τραγούδια του υπογραμμίζει τις λύσεις των προβλημάτων των λαών. Είναι καλλιτέχνες των λαών. Δεν είναι μόνο ένα απλό μουσικό Συγκρότημα, αλλά μια πολύσυλλεκτική κολεκτίβα καλλιτεχνών .

kinisi kallitexnon @elpida moumoulidou

Μέσα  στα 34 χρόνια ιστορίας του, συνολικά τα μέλη του συγκροτήματος έχουν φθάσει στα 100. Από την ίδρυση του, το 1985 μέχρι σήμερα, παρ’ όλες τις απαγορεύσεις της κρατικής καταστολής και τις προφυλακίσεις έχει βγάλει 23 άλμπουμ. Τα τραγούδια τους περιλαμβάνουν τους πόνους των λαών, τις σφαγές, την εκμετάλλευση,  την πείνα, την φτώχεια. Στα τραγούδια τους τονίζουν τον αγώνα και την δικαιοσύνη.

kinisi kallitexnon @elpida moumoulidou

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ο θάνατος του μπασίστα Γκοκτσέκ στο νοσοκομείο της περιοχής Μπεϊλίκντουζου της τουρκικής μητρόπολης. Οι δικηγόροι του έμαθαν για τον θάνατό του κατά τη διάρκεια δίκης του μουσικού που κατηγορείτο για φερόμενες συνδέσεις με τρομοκρατία. Όπως είπε ο ο Ντανατσί, στη δίκη δεν παρουσιάστηκαν σαφή αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του εκτός από καταθέσεις «μυστικών αυτοπτών μαρτύρων».

kinisi kallitexnon @elpida moumoulidou

Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης είχε ζητήσει τον Νοέμβριο ποινές κάθειρξης έως και 15 χρόνια για τα μέλη του συγκροτήματος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Χελίν Μπολέκ, τραγουδίστρια, επίσης μέλος της αριστερής μουσικής κολλεκτίβας Grup Yorum, στην Τουρκία, πέθανε στις 3 Απριλίου έπειτα από 288 ημέρες απεργία πείνας την οποία είχε ξεκινήσει με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον του συγκροτήματος.

kinisi kallitexnon @elpida moumoulidou

«Η Χελίν Μπολέκ πραγματοποιούσε απεργία πείνας εδώ και 288 ημέρες, έπεσε σαν μάρτυρας», ανέφερε το Grup Yorum σε ανακοίνωσή του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Μετά από 297 ημέρες απεργία πείνας έφυγε από τη ζωή ο 28χρονος Μουσταφά Κοτσάκ, ένας από τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και σύντροφος της Χελίν Μπολέκ, που πέθανε στις αρχές Απριλίου επίσης από απεργία πείνας. Ο Μουσταφά Κοτσάκ, που βρισκόταν στις τουρκικές φυλακές από το 2017, καταδικάστηκε χωρίς κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος του, σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της προμήθειας οπλισμού σε τρομοκρατική οργάνωση .

Διαμαρτυρόταν έως το τέλος για την άγρια καταστολή, τις απαγωγές και τις φυλακίσεις μελών και ομοτέχνων του, ενώ επέμενε να σταματήσουν οι διώξεις εναντίον τού συγκροτήματος και η απαγόρευση των συναυλιών του.

Σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει και το βίντεο του δρώμενου από τη Διονυσίου Αεροπαγίτου. Δείτε φωτογραφίες από την πολύ συγκινητική αυτή στιγμή.

kinisi kallitexnon @elpida moumoulidou

 

kinisi kallitexnon @elpida moumoulidou

 

kinisi kallitexnon @elpida moumoulidou

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr