fbpx

Οι πρεμιέρες του Οκτωβρίου

Μετά από 7 μήνες σχεδόν κλειστα, τα θέατρα ανοίγουν από σήμερα, έστω και με πληρότητα 30% στην Αθήνα. Πολλές είναι οι σκηνές που έχουν ήδη ανακοινώσει τις πρεμιέρες τους για τον Οκτώβρη.

  • Επιμέλεια κειμένου Κάτια Σωτηρίου

Πρεμιέρες πολλές για τις θεατρικές σκηνές της Αθήνας όλο τον Οκτώβρη. Στο Εθνικό Θέατρο πρεμιέρα κάνουν: η μαύρη κωμωδία «Παίζοντας το θύμα» των Όλεγκ και Βλαντιμίρ Πρεσνιακόφ, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κουτλή στο Θέατρο Rex Σκηνή «Κατίνα Παξινού», στην Κεντρική Σκηνή η παράσταση «Η κυρία του Μαξίμ» του Ζωρζ Φεντώ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, στη Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη το «Φεγγάρι από χαρτί» των Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου και στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» το «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Αβρανά.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται με τον κύκλο Θέατρο@Μegaron Underground την Όλια Λαζαρίδου και την παράσταση «Έξι φορές» σε σκηνοθεσία και φωτισμούς του Γιώργου Νανούρη, από τις 22 Οκτωβρίου. Πηγή έμπνευσης του έργου τα θρυλικά «Έξι μονόπρακτα» που είχε ανεβάσει η Έλλη Λαμπέτη το 1978 (στα οποία η πρωτοεμφανιζόμενη τότε Όλια Λαζαρίδου έπαιζε έναν βουβό ρόλο).

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο με την παράσταση του Ανέστη Αζά στην πρώτη του συνεργασία με τη Λένα Κιτσοπούλου, «Ερωτικές Καρτ Ποστάλ από την Ελλάδα», που ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Μάρτιο και πρόκειται για μία σπονδυλωτή φάρσα που αποδομεί τον μύθο του ελληνικού θέρους και αποπνέει ελληνικό τουριστικό ερωτισμό.

Το Θέατρο Πορεία έχοντας κάνει ήδη την πρώτη διαδικτυακή πρεμιέρα σε real time live streaming με τον «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου, ξεκινάει τις παραστάσεις από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου με το “This is not Romeo & Juliet” του Αργύρη Πανταζάρα, βασισμένη στο Σαιξπηρικό αριστούργημα. Από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου ο «Γιούγκερμαν» υποδέχεται και το κοινό του κανονικά ενώ ήδη οι περισσότερες παραστάσεις είναι sold out.

Η Ρένη Πιττακή από τις 14 Οκτωβρίου, βάζει τη σφραγίδα της σε έναν αριστοτεχνικό μονόλογο, στο καινούργιο έργο του Κρίστοφερ Χάμπτον, εμπνευσμένο από τη ζωή, και τις εξομολογήσεις, της Μπρουνχίλντε Πόμσελ, μιας από τις γραμματείς του Γκέμπελς. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, στο Θέατρο Ιλίσια – Βολανάκης και ήδη οι πρώτες παραστάσεις είναι sold out.

Στις 17 Οκτωβρίου, στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον, ανεβαίνει η παράσταση “Φαίδρας Έρως”, η Κωμωδία της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου με την Παρθενόπη Μπουζούρη και τους: Γιάννη Παπαδόπουλο, Τσιμάρα Τζανάτο και Νατάσα Εξηνταβελώνη.

Μαρίκα | Photo: Μαριλένα Αναστασιάδου

Στο Θέατρο Χώρα, από τις 16 Οκτωβρίου, η Νένα Μεντή και ο Πέτρος Ζούλιας, μετά την «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» και τις «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη», με ένα θίασο δέκα ηθοποιών, συναντούν επί σκηνής τη «Μαρίκα» και ταξιδεύουν στον πολυδιάσταστο και αντιφατικό κόσμο της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Το Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, το οποίο περνάει σε νέα εποχή, με τον πολιτιστικό οργανισμό ‘Λυκόφως’ του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου να αναλαμβάνει για τα επόμενα 10 χρόνια το ιστορικό θέατρο της Κυψέλης, ξεκινάει τη σεζόν στις 23 Οκτωβρίου με το έργο «Τέφρα και Σκιά» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα και πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Ήμελλο και τη Μαρία Σκουλά.

«Το Τρίτο Στεφάνι», το αριστούργημα του Κώστα Ταχτσή, μία μεγάλη παραγωγή με εικοσαμελή θίασο θα ζωντανέψει κι αυτή τον Οκτώβριο στο θέατρο Παλλάς,  από τις 16 Οκτωβρίου, με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, και τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου στους ρόλους της Εκάβης και της Νίνας. Στο Μικρό Παλλάς, την ίδια μέρα κάνει πρεμιέρα και η Χάρις Αλεξίου, με αφορμή το θεατρικό αφήγημα «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ράγια. 3ος χρόνος για την παράσταση Master class του Aμερικανού συγγραφέα Terrence McNally, από τις 24 Οκτωβρίου στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν», ήδη sold out οι πρώτες παραστάσεις. Στον ρόλο της Μαρία Κάλλας η Μαρία Ναυπλιώτου και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

Master class

Στις πρεμιέρες του Οκτωβρίου με τις παραστάσεις που επαναλαμβάνονται λόγω μεγάλης επιτυχίας, συναντάμε επίσης: τη «Νόρα»- τη μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου Άττις, που επαναλαμβάνεται για τρίτη χρονιά σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου με τη Σοφία Χιλλ από τις 16 Οκτωβρίου, τον «Ρινόκερο» του Ευγένιου Ιονέσκο που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη στο θέατρο Κιβωτός, από τις 16 Οκτωβρίου, την «Κατερίνα» του Γιώργου Νανούρη με τη Λένα Παπαληγούρα που επιστρέφει στο θέατρο Βεάκη για λίγες μόνο παραστάσεις, από τις 25 Οκτωβρίου, τη «Βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα να επανέρχεται αυτή τη φορά στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, από τις 23 Οκτωβρίου, το βραβευμένο νεοελληνικό έργο του Γιωργή Τσουρή «170 τετραγωνικά», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, από τις 24 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης και η παράσταση “Girls & Boys” από τις 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο 104, το έργο του βραβευμένου με Tony συγγραφέα Dennis Kelly σε σκηνοθεσία Άννας-Μαρίας Στεφαδούρου, με πρωταγωνίστρια τη Δώρα Παρδάλη.

Το Σύγχρονο Θέατρο ανακοινώνει τις παραστάσεις της φετινής σεζόν, στις οποίες περιλαμβάνονται η καινούργια παραγωγή του θεάτρου και η συνέχιση τριών εξαιρετικά πετυχημένων παραστάσεων. Η επιλογή δυο έργων του Σάμουελ Μπέκετ μεταξύ των τεσσάρων αποτίει φόρο τιμής στον συγγραφέα που αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εποχή που διανύουμε.

·       «Τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Καταλειφό και σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, που θα κάνει πρεμιέρα στις 9 Δεκεμβρίου 2020.

·       «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μαρτίν ΜακΝτόνα, μια παραγωγή της Ομάδας Νάμα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη, που γνώρισε εξαιρετική επιτυχία στο θέατρο Επί Κολωνώ, θα συνεχίσει την πορεία της στο Σύγχρονο Θέατρο από 23 Οκτωβρίου 2020.

·       «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμουελ Μπέκετ, μια παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς, από το Θέατρο Χώρος σε σκηνοθεσία Έλενας Μαυρίδου που θα ανέβει τέλος Οκτωβρίου 2020 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

·        «Μια γιορτή στου Νουριάν», αναβίωση της θρυλικής παιδικής παράστασης της Συντεχνίας του Γέλιου σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι, σε ανανεωμένη εκδοχή από τους δημιουργούς της, που θα κάνει πρεμιέρα αρχές Νοεμβρίου 2020.

Μετά την μεγάλη αποδοχή κοινού και κριτικών, η παράσταση «Girls & Boys» επιστρέφει από τις 17 Οκτωβρίου και για 12 μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο 104, κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00.

170 τετραγωνικά

Επίσης, σε επαναλήψεις, συναντάμε: «Το Επάγγελμα Της Μητρός Μου» του Μποστ σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου στο Θέατρο Στοά από 16 Οκτωβρίου, «Το δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά στο Από Μηχανής από 21 Οκτωβρίου, το μεταφυσικό ψυχολογικό θρίλερ «Η Γυναίκα με τα Μαύρα» της Σούζαν Χιλ σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο Πειραιώς 131 με τον Τάσο Χαλκιά.

Το «Δείπνο Ηλιθίων, που έρχεται για πέμπτη χρονιά στο Θέατρο Κάππα σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου από 15 Οκτωβρίου, την κωμωδία του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!» στο θέατρο Ηβη από 15 Οκτωβρίου και το βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Μικρό Χορν από 24 Οκτωβρίου. Τέλος ο «Οιδίπους» του Δημήτρη Καραντζά επιστρέφει για δύο τελευταίες παραστάσεις στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο θέατρο Ακροπόλ.

Στις νέες παραστάσεις συναντάμε το έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι «Ποντικοπαγίδα» σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή στον Νέο Ακάδημο, από τις 17 Οκτωβρίου και το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Ω, τι ευτυχισμένες μέρες» στο Θέατρο Τόπος Αλλού, από τις 16 Οκτωβρίου σε καινούρια μετάφραση και σκηνοθεσία του Νίκου Καμτσή και πρωταγωνιστές τους Νικολέτα Βλαβιανού και Νίκο Καραστέργιο. Στο ίδιο θέατρο από τις 15 Οκτωβρίου ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ, το βραβευμένο με Tony έργο «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» του Νηλ Σάιμον, με τους Άρη Λεμπεσόπουλο, Βασιλική Τρουφάκου και Αργύρη Αγγέλου.

Συνοικία το όνειρο

Στις 30 Οκτωβρίου, κάνει πρεμιέρα στην κεντρική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου η «Συνοικία το όνειρο» σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη με το κείμενο της παράστασης βασισμένο στο σενάριο που υπέγραψαν για την ομώνυμη ταινία του 1961, σε σκηνοθεσία Αλέκου Αλεξανδράκη, ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Κώστας Κοτζιάς. Στο θέατρο Ριάλτο, από τις 23 Οκτωβρίου ο Αντώνης Καφετζόπουλος συναντά τον Στάθη Σταμουλακάτο και τον γιο του Γιώργο Καφετζόπουλο που παίζει και κάνει το ντεμπούτο του ως θεατρικός συγγραφέας υπογράφοντας μία κωμωδία καθημερινής βίας με τίτλο «ΤΑΟ», σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη.

Η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στο θέατρο ανεβάζοντας στην «Αποθήκη», από τις 30 Οκτωβρίου το υποψήφιο για βραβείο Tony θεατρικό έργο “Good People” του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα David Lindsay-Abaire και το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ο ΑΛΛΟΣ” του Florian Zeller,  συνεχίζεται για 2η χρονιά στο θέατρο Μικρό Χορναπό 26 Οκτωβρίου και για λίγες παραστάσεις. Επίσης θα παιχτούν ξανά «Το Επάγγελμα Της Μητρός Μου» του Μποστ σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου στο Θέατρο Στοά (από16/10), το «Δείπνο Ηλιθίων, που έρχεται για πέμπτη χρονιά στο Θέατρο Κάππα σε σκηνοθεσία Σπύρου Παπαδόπουλου (από 15/10), «Το δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά στο Από Μηχανής (από 21/10), το μεταφυσικό ψυχολογικό θρίλερ «Η Γυναίκα με τα Μαύρα» της Σούζαν Χιλ σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο Πειραιώς 131 με τον Τάσο Χαλκιά στη θέση του Νίκου Κουρή (από 21/10), τη μοντέρνα κωμωδία του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του!» στο θέατρο Ηβη (από 15/10) και το βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη στο Μικρό Χορν (από 24/10). Ενώ ο «Οιδίπους» του Δημήτρη Καραντζά επιστρέφει για δύο τελευταίες παραστάσεις στις 20 και 21 Οκτωβρίου στο θέατρο Ακροπόλ.

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr