fbpx

Η Δραματουργία του Σαίξπηρ και το Αγγλικό Θέατρο

Ο Σαίξπηρ και η ανάπτυξη του Αγγλικού Θεάτρου

Το ελισαβετιανό θέατρο γνωρίζει εκ νέου άνθιση στην Ελλάδα, με συνεχή, εντυπωσιακά και ευφάνταστα ανεβάσματα κυρίως έργων του Σαίξπηρ, που θεωρείται κύριος εκπρόσωπος του θεάτρου εκείνης της εποχής. δεν υπάρχει απλή εξήγηση για την απαράμιλλη δημοτικότητα του Σαίξπηρ στο θέατρο της ελισαβετιανής περιόδου, αλλά παραμένει ο μεγαλύτερος διασκεδαστής και ίσως ο πιο βαθύς στοχαστής της εποχής. Είχε μια αξιόλογη γνώση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, η οποία ήταν σε θέση να επικοινωνήσει με την απεικόνισή ενός ευρέως φάσματος χαρακτήρων. Ήταν σε θέση να εισέλθει πλήρως στην άποψη του καθενός από τους χαρακτήρες του και να δημιουργήσει ζωντανές δραματικές καταστάσεις στις οποίες να εξερευνήσει την ανθρώπινη συμπεριφορά και τα κίνητρα. Γνώστης της ποιητικής γλώσσας και των τεχνικών του δράματος επέτρεψε να συνδυάσει αυτές τις πολλαπλές οπτικές γωνίες, τα ανθρώπινα κίνητρα, και τις ενέργειες για να παράξει μια μοναδικά συναρπαστική θεατρική εμπειρία. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Σαίξπηρ δεν είχε καμία επίσημη Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση.

sexpir

Τα έργα του Σαίξπηρ παίζονταν στην αυλή της βασίλισσας Ελισάβετ Α και του βασιλιά James Α ‘πιο συχνά από ό, τι εκείνα οποιουδήποτε άλλου δραματουργού της εποχής εκείνης. Ο Σαίξπηρ κινδύνευσε να χάσει τη βασιλική εύνοια μόνο μία φορά, το 1599, όταν η ομάδα του έπαιξε «το έργο της καθαίρεσης και της δολοφονίας του βασιλιά Ριχάρδου ΙΙ», κατόπιν αιτήματος μιας ομάδας συνωμοτών κατά της Ελισάβετ. Στην έρευνα που ακολούθησε, η ομάδα του Σαίξπηρ απηλλάγη από κάθε ενσυνείδητη συμμετοχή στη συνωμοσία. Παρά το γεγονός ότι τα έργα του Σαίξπηρ ήταν πολύ δημοφιλή με το κοινό, οι περισσότεροι σύγχρονοι του δεν τα θεώρησαν σημαντικά λογοτεχνικά έργα . τα έργα του ήταν απλώς δημοφιλή και διασκεδαστικά θεάματα, σε αντίθεση με τις ταινίες σήμερα.

Το παράδοξο με την ανάπτυξη του ελισαβετιανού θεάτρου και τη συμβολή του στον κόσμο είναι ότι επέζησε της επίθεσης των πουριτανών μέσα από τη βασιλεία του μονάρχη που αγαπούσε τις τέχνες. Οι Πουριτανοί ήταν εναντίον του επαγγελματικού θεάτρου. Η Ελισαβετιανή εποχή ήρθε μετά την περίοδο κατά την οποία το θέατρο έγινε μάρτυρας μιας συνολικής συσκότισης, που έμεινε γνωστή ως Σκοτεινοί Αιώνες, όπου δεν υπήρχε θεατρική δραστηριότητα. Η Ελισαβετιανή περίοδος είναι επίσης γνωστή ως Αναγέννηση στην Αγγλία. Είναι μια περίοδος, όπου οι άνθρωποι ξέσπασαν κατά των κανόνων και των κανονισμών της εκκλησίας, προκειμένου να αναζητήσουν τη γνώση. Είναι μια περίοδος αναγέννησης της μάθησης, μια περίοδος όπου μελετητές αποφάσισαν να εξετάσουν το κλασικό παρελθόν. Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι συγγραφείς σε αυτήν την περίοδο. Η ελισαβετιανή εποχή του 16ου αιώνα στην Αγγλία ήταν μια παραγωγική περίοδος για την αγγλική λογοτεχνία. Οι Edmund Spenser, Κρίστοφερ Μάρλοου, Walter Raleigh, Chettle Χένρι, ο Thomas Wyatt, Surrey Henry, Μπεν Τζόνσον και Ουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν μόνο μερικοί από τους πολλούς συγγραφείς που δημιούργησαν τα σπουδαία έργα τους κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ Ι.

elisavetiano theatro

Η εξέλιξη του Σαίξπηρ στην Ελισαβετιανή Αγγλία

Το δράμα στην ελισαβετιανή εποχή θεωρήθηκε ως μέρος της πολιτικής προπαγάνδας για τη διατήρηση του κοινού οφέλους όσον αφορά τον πολιτισμό και την εμπορευματοποίηση της τέχνης. Όταν η Ελισάβετ Ι ανέβηκε στο θρόνο, υπήρχε ένας νόμος ενάντια στους άστεγους και αλήτες. Ως εκ τούτου, ένας ηθοποιός είναι ένας αλήτης νομικά αν δεν επισυνάπτεται ως υπηρέτης σε έναν ευγενή άνθρωπο, που θεωρείτο πολίτης σημαντικός για το κράτος. Όταν η Ελισάβετ Ι ανέβηκε στο θρόνο, έδειχνε ενδιαφέρον για θεατρικά έργα και τη φαντασμαγορία στις παραστάσεις της αυλής της, και επέτρεψε ειδικές παραστάσεις στο παλάτι. Η Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αυλή της Ελισάβετ.

Ο Σαίξπηρ έγραψε σχεδόν όλα τα έργα του από το 1590 έως το 1611, όταν αποσύρθηκε. Μια σειρά από ιστορικά έργα και ευχάριστες κωμωδίες εμφανίστηκαν σε όλη τη δεκαετία του 1590, που έληξε με το Όπως σας Αρέσει και τη Δωδέκατη νύχτα. Την ίδια στιγμή, καθώς ο ίδιος έγραφε κωμωδία, έγραψε επίσης εννέα ιστορικά έργα, αντιμετωπίζοντας τα ηνία της μεσαιωνικής βασιλείας της Αγγλίας και τη διερεύνηση της πραγματικότητας της εξουσίας, με τρόπο που εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Οι μεγάλες τραγωδίες συμπεριλαμβανομένων των Άμλετ, Οθέλλου, Βασιλιά Ληρ, Μάκβεθ και γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 1600. Όλα επικεντρώθηκα σε βασικά αξιοπρεπή άτομα που επιφέρουν μόνοι τους την πτώση τους μέσα από ένα τραγικό ελάττωμα. Οι μελετητές έχουν κάνει υποθέσεις σχετικά με τους λόγους πίσω από αυτή την αλλαγή στο όραμα του Σαίξπηρ, και τη μετάβαση από μια εστίαση στις κοινωνικές πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας στην καταστροφική εμπειρία του ατόμου, αλλά κανείς δεν ξέρει αν τα γεγονότα στη ζωή του ή αλλαγές στις συνθήκες της Αγγλίας προκάλεσαν τη μετατόπιση, ή αν ήταν απλά μια αισθητική απόφαση.

elisavetiano theatro1

Ο γιος του Σαίξπηρ, ο Hamnet, είχε πεθάνει το 1596 σε ηλικία 11 ετών, ο πατέρας του πέθανε το 1601, και η δημοφιλής μονάρχης της Αγγλίας, Ελισάβετ Α ‘, πέθανε το 1603. Έτσι δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι η αλλαγή στο ύφος και τον τόνο του Σαίξπηρ αντανακλά κάποια αλλαγή στη δική του άποψη για τη ζωή που σφραγίστηκε από αυτά τα γεγονότα. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε ως θεατρικός συγγραφέας, ωστόσο, ο Σαίξπηρ έγραψε μια σειρά από έργα που συχνά αποκαλούνται ειδύλλια ή tragicomedies, έργα, δηλαδή, στα οποία τα τραγικά γεγονότα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι πλήρως επιβεβαιωμένα, αλλά όπου τα καθησυχαστικά πρότυπα της συμφιλίωσης και της αρμονίας μπορούν επιτέλους να διαμορφώνουν τη δράση.

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr