fbpx

Είδαμε “Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος” – Κριτική της Παράστασης

Ο Αργύρης Ξάφης πρωταγωνιστεί στο μονόλογο του Josep María Miró “Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος” , σε σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου, ερμηνεύοντας και αποκαλύπτοντας όλους τους εμπλεκόμενους χαρακτήρες  γύρω από το νεκρό σώμα ενός έφηβου αγοριού. Το πιο όμορφο σώμα που θα έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος από τον Josep Maria Miró έλαβε το Εθνικό Βραβείο Δραματικής Λογοτεχνίας το 2022, ενώ η μετάφραση της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ έλαβε το Βραβείο Eurodram.

  • Κείμενο Κάτια Σωτηρίου
  • Ημερομηνία Δημοσίευσης 8/4/2024

Στο πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος, το πρώτο σε ένα τρίπτυχο μονολόγων θεατρικών έργων, η δολοφονία του αγοριού γίνεται το υποκινητικό περιστατικό για την εξέταση των προκαταλήψεων και των συναισθηματικών εξαρθρώσεων που εκτρέφονται σε μια φαινομενικά δεμένη κοινότητα. Άλλα έργα – το Nerium Park, το Smoke and The Passage – επικεντρώνονται στον τρόπο με τον οποίο οι χαρακτήρες αντιμετωπίζουν ή αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους ή άλλους. Γράφοντας σε τεντωμένη, συνοπτική, ποιητική γλώσσα, ο Miró είναι ένας δραματουργός με ένα μοναδικό ευρύ φάσμα, ξεχωριστό όραμα.

to pio omorfo soma

Αυτός ο πρωτότυπος μονόλογος του Josep María Miró εκθέτει έξοχα μια από τις κεντρικές συγκρούσεις που υποφέρουμε ως κοινωνία: την έλλειψη ενσυναίσθησης. Ένας μόνο ηθοποιός ταξιδεύει στις ψυχές επτά χαρακτήρων – όλοι κάτοικοι της ίδιας πόλης. Η εμφάνιση του πτώματος ενός πανέμορφου νεαρού από την πόλη πυροδοτεί μια σειρά μονόλογους που αποκαλύπτουν αντίθετες γωνίες και απόψεις της κοινωνίας. Σε αυτόν τον μικρόκοσμο αποκαλύπτονται οι φόβοι και η βία που μας χωρίζουν ή μας ενώνουν με τους γύρω μας, ανεξάρτητα από την εποχή που ζούμε ή τις γεωγραφικές συντεταγμένες.

Το ενδιαφέρον της γραφής του Josep María Miró έγκειται στον τρόπο που αποκαλύπτει την ψυχολογία των χαρακτήρων του δημιουργώντας μια ακτινογραφία που παρουσιάζει τις βαθύτερες πτυχές της ανθρώπινης κατάστασης. Άνθρωποι φορτωμένοι με πόθους, φόβους και προκαταλήψεις, που εξαρτώνται από το πλαίσιο και τις θρησκευτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ηθικές επιρροές τους, εξομολογούνται – σχεδόν άθελά τους – μπροστά στα μάτια των θεατών.

Χωρίς να δικαιολογεί καμία ενέργεια ή να απαλλάσσει κανέναν από την κοινωνική ευθύνη, ο συγγραφέας καταφέρνει να αφυπνίσει τη συμπόνια, την ενσυναίσθηση και τον προβληματισμό μας, ακονίζοντας το βλέμμα μας στις πιο οικείες πτυχές μιας κοινωνίας που φαίνεται άρρωστη στις ρίζες της. Αυτά τα μάτια στρέφονται αμέσως προς το εσωτερικό του ατόμου που κοιτάζει, προς τον εαυτό του, γιατί, αν και αυτή είναι η ιστορία μιας συγκεκριμένης πόλης, σε μια συγκεκριμένη επαρχία, μιας συγκεκριμένης χώρας, είναι στην πραγματικότητα η ιστορία όλων μας, που είμαστε μέρος μιας κοινωνίας. Αν και φαίνεται ότι η βία δεν έχει λύση και ο κόσμος αισθάνεται όλο και πιο χαμένος ανάμεσα στο μίσος και την έλλειψη αρμονίας (ίσως ήταν πάντα έτσι), ο Μιρό μας βοηθά να βρούμε την αλήθεια και την ποίηση στο πρόσωπο που λιγότερο περιμέναμε, υπενθυμίζοντάς μας ότι μερικές φορές η προκατάληψη μας θολώνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την αληθινή ομορφιά των ανθρώπων.

Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος

Το έργο ξεκινάει με την υποσημείωση Γραμμένο για έναν ή μια ηθοποιό. Το φύλο του δεν ενδιαφέρει. Ούτε η ηλικία του. Ούτε η σωματική διάπλαση.”  Η οδηγία να παρουσιαστεί αυτός ο μονόλογος με έναν μόνο ηθοποιό μας αναγκάζει να ενεργοποιήσουμε περισσότερο την ακρόαση παρά την όραση. Δεν υπάρχουν ενδυματολογικές αλλαγές ή σημαντικές αλλαγές φωτισμού μεταξύ κάθε χαρακτήρα, μόνο μια αλλαγή χωρικής θέσης από την πλευρά του ηθοποιού και η δική του ερμηνεία που μεταφράζεται σε ανεπαίσθητες αλλαγές στη φωνή, το σώμα και τη σκέψη του, οδηγώντας το θεατή να ανακαλύψει τον νέο χαρακτήρα. Το κείμενο δεν έχει ισότιμα ενδιαφέροντες μονολόγους , με το μονόλογο της μάνας να είναι αμήχανος ανά στιγμές – έστω και αν αργότερα κατανοούμε το γιατί – και το μονόλογο της καθηγήτριας να αποτελεί γέφυρα προς τους δυο εξαιρετικούς τελευταίους μονολόγους, του ξυλουργού και της Σειρήνας, που συμπυκνώνουν όλη την ενοχή και τον πόνο μιας βαθιά υποκριτικής κοινωνίας.  Η σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου, λιτή, αναδεικνύει το κείμενο, δίνοντας έμφαση στη σκληρή γλώσσα και στο περιεχόμενό του μονολόγου, αναδεικνύοντας τα έντονα στοιχεία του συγγραφικού είδους που βρίσκονται στο έργο του Miró.

Ο Αργύρης Ξάφης σε υψηλή ερμηνευτική ένταση, κατοικεί στα διαφορετικά σώματα των πολλαπλών χαρακτήρων σε όλο το έργο: τον πρωταγωνιστή, τη μητέρα του πρωταγωνιστή, μια καθηγήτρια, έναν ξυλουργό, μια σειρήνα . Ενσαρκώνει ολόκληρη την πόλη, μια πόλη όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και όπου όλοι πιστεύουν ότι είναι καλοί. Είναι όλοι «καλοί» άνθρωποι. Έτσι, όταν συμβαίνει κάτι απαίσιο, όταν το όμορφο αγόρι δολοφονείται, η πόλη πρέπει να εξετάσει τον εαυτό της. Σε αυτή την πόλη, η ομορφιά σκοτώνεται. Κάποιος αποφασίζει να σκοτώσει τον ωραιότερο άνθρωπο που ζει εκεί. Το έργο εξετάζει τι συμβαίνει εξαιτίας αυτού και τι συμβαίνει όταν μια κοινότητα είναι εχθρική στις επιθυμίες των άλλων. Όταν μια κοινότητα αρχίζει να αστυνομεύει την επιθυμία, επηρεάζονται όλοι. Σε αυτή την πόλη, όλοι θέλουν να έχουν την ιστορία του σώματος του πρωταγωνιστή.

Ο Αργύρης Ξάφης διοχετεύει όλες τις ιστορίες με τρυφερότητα. Το σώμα του είναι ένα δοχείο για τη γλώσσα. Αυτό είναι το κλειδί. Το κοινό φαντάζεται τη μικρή πόλη. Αλλά τελικά η ομορφιά του θεάτρου είναι ότι μπορείς να ταξιδέψεις ανάμεσα στις πραγματικότητες, μερικές φορές σε ένα όνειρο, μερικές φορές στην πραγματικότητα, μερικές φορές σε κάποιον άλλο χώρο. Και ο Ξάφης επιτυγχάνει ακριβώς αυτό: γίνεται το μέσο για τη δημιουργία της θεατρικής εμπειρίας: έδωσε με  πλαστικότητα και φυσική αμεσότητα την ένταση και έξαψη της ενοχής και της συνενοχής, τη μοναξιά  και το βάθος της απώλειας, που έρχεται ως ηλεκτρισμένο όνειρο, στην νύχτα του  ύπνου. Με  το σώμα, με τον ήχο της φωνής του, πέρα και πάνω από φύλο ή θεατρικό ένδυμα, άφησε τον θεατή να νιώσει τον βιωματικό κύκλο της εξομολόγησης του κειμένου.   Ο ηθοποιός, στάθηκε στις σκοτεινές γωνιές της μικρής πόλης,  στα μικρά δωμάτια, υποδεικνύοντας τις πτυχές της μνήμης, με  αισθαντική ειλικρίνεια, με  έκφραση βαθύτατα συναισθηματική και  φορτισμένα εξομολογητική. Έδειξε τις ρωγμές της ύπαρξης, μιλώντας καθαρά στον θεατή για το φθόνο της ομορφιάς και της ελευθερίας, την απώλεια, τον θάνατο, την επιθυμία, την ενοχή, τις τύψεις, το παρελθόν και το παρόν, και το χρόνο της ύπαρξης.

Στο σύνολο της είναι μια παράσταση που ωθεί σωστά το θεατή να νιώσει άβολα λόγω της θεματικής της ωμότητας, αλλά ταυτόχρονα η έξοχη ερμηνεία του Ξάφη αποκαλύπτει ποιητικές μεταφορές που μας επιτρέπουν να εμβαθύνουμε τον προβληματισμό που μπορεί να έχουμε ως κοινό σχετικά με τις ερωτήσεις που μας θέτει ο συγγραφέας: μέχρι πότε θα εχθρευόμαστε την ομορφιά και την αυτοδιάθεση και θα μένουμε εγκλωβισμένοι στον καθωσπρεπισμό και σε στερεοτυπικές κατασκευές;

Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Ζωή Ξανθοπούλου

Μουσική: Φώτης Σιώτας

Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Βασίλης Αποστολάτος

Βίντεο παράστασης: Νατάσσα Ε. Ιωάννου

Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώτα Παναγή

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Έρρικα Ρούσσου

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Παραγωγή: ΕΠΤΑΡΧΕΙΑ

Ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΘΗΣΕΙΟΝ

ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Τουρναβίτου 7, Θησείον

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ

Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00

Κυριακή στις 18:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

18€ Γενική είσοδος

15€ μειωμένο

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr