fbpx

Είδαμε το Ψηλά από τη Γέφυρα στο θέατρο Βεάκη – Κριτική της Παράστασης

Βαθμολογία Επισκεπτών: 4

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ, «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα», στο Θέατρο Βεάκη.

 • Κείμενο Κάτια Σωτηρίου

Το Ψηλά απ’ τη Γέφυρα, βασισμένο σε ένα πραγματικό περιστατικό, περιγράφει την αναταραχή στο σπίτι του Eddie Carbone ενός λιμενεργάτη που ζει με τη σύζυγό του, Beatrice και την ανιψιά της, Catherine, στην οποία μόλις έχει προσφερθεί δουλειά γραμματέα όταν ξεκινά το έργο. Η σύγκρουση κορυφώνεται με την άφιξη του Μάρκο και του Ροντόλφο , που είναι ξαδέρφια της Beatrice, που πρόσφατα βγήκαν λαθραία στην ξηρά από την Ιταλία. Ο Μάρκο είναι είναι τυπικός σκληροτράχηλος άνδρας, οπότε αυτός και ο Έντι τα πάνε καλά. Αλλά ο Ροδόλφο, που τραγουδά, χορεύει και ράβει, ενοχλεί τον Έντι, ειδικά όταν ο Ροδόλφο στρέφει την προσοχή του στην Κάθριν.

dadakaridis

Τοποθετώντας την πλοκή του Ψηλά απ’ τη Γέφυρα στη δεκαετία του 1950 και ενσωματώνοντας την ιδεολογία της εποχής, ο Arthur Miller χρησιμοποιεί υπαινικτικά αλλά και αποτελεσματικά τις ιδέες που χαρακτήριζαν εκείνη τη δεκαετία για να μεταφέρει τις αξίες πολλών χαρακτήρων του έργου. Ο Miller συχνά χαρακτηρίζει τον Έντι ως επιβλητικό σύζυγο και θείο, προσπαθώντας να τον παραλληλίσει με τους στερεότυπους, στενόμυαλους άντρες της δεκαετίας. Καθώς ο Έντι επιμένει να παντρευτεί η Κάθριν έναν «καλύτερο» σύζυγο και της αρνείται να βρει δουλειά, γίνεται σαφές στο κοινό ότι όπως οι περισσότεροι άνδρες της δεκαετίας, ο Έντι πιστεύει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι μόνο νοικοκυρές. Η κοροϊδία του Έντι για τα ομοφυλοφιλικά χαρακτηριστικά του Ροντόλφο είναι παράλληλη με τη σημασία της αρρενωπότητας μεταξύ των ανδρών και την υποταγή των «θηλυκών» χαρακτηριστικών κατά τη δεκαετία του 1950. Το επιθετικό κυνήγι παράνομων μεταναστών από το γραφείο μετανάστευσης παραπέμπει στα κυνήγια μαγισσών του Μακαρθισμού της δεκαετίας του 1950. Με τον Miller να χαρακτηρίζει τον Μάρκο ως έναν ευγενικό, σκληρά εργαζόμενο παράνομο μετανάστη, το κοινό αισθάνεται συμπάθεια για τον Μάρκο καθώς παρακαλεί για την απελευθέρωσή του από το γραφείο μετανάστευσης, όπως οι Αμερικανοί  έδειξαν συμπάθεια σε όσους κατηγορήθηκαν άδικα ως κομμουνιστές κατά την εποχή του Μακάρθι.

psila apo ti gefyra3

Τα σπουδαία έργα, αυτά που το κοινό χρειάζεται να βλέπει κάθε τόσο, είναι υπέροχα γιατί ανεξάρτητα από το πόσο συχνά παίζονται, πάντα φαίνεται να αποκαλύπτουν λίγο περισσότερο τον εαυτό τους στα κατάλληλα χέρια. Το Ψηλά από τη Γέφυρα είναι ένα έργο εξαιρετικής ιδιαιτερότητας – που ασχολείται με ένα ακριβές πολιτιστικό περιβάλλον κάτω από άμεσες ιστορικές πιέσεις – αλλά είναι τρομακτικό πόσο ηχηρό και καθολικά επίκαιρο είναι, σε μια εποχή που ταλανίζεται από τις αποκαλύψεις για ανθρώπους που, αντίθετα από τον Έντι Καρμόνε, δεν κατάφεραν να αντισταθούν στους δαίμονες τους. Ο Μίλερ οραματιζόταν τον πρωταγωνιστή του ως μια εκδοχή ενός κλασικού τραγικού ήρωα – μπλε κολλάρου. Όπως οι βασιλιάδες των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, ο Έντι Καρμπονε είναι ένας σεβαστός άνθρωπος στη γειτονιά του στο Μπρούκλιν, ένας άνθρωπος  με τιμή στον οποίο οι Ιταλοί μετανάστες γείτονές του αναζητούν καθοδήγηση. Όπως οι μονάρχες των τραγωδιών, παρακολουθεί προστατευτικά το μικρό του βασίλειο, ενώ αρνείται να κατανοήσει αυτό που δεν θέλει να δει. Και αυτό είναι το τραγικό του ελάττωμα.

psila apo ti gefyra

Ο Γιώργος Νανούρης είναι ιδιαίτερα ικανός στο να αποκαλύπτει και να πραγματοποιεί τα συναισθηματικά ρεύματα που ρέουν κάτω από τον διάλογο, δίνοντας στο υποκείμενο μια σπλαχνική και βίαιη έκφραση.  Τόσο η δραματουργική προσέγγιση όσο και ο σχεδιασμός των φώτων, που είναι πια σήμα κατατεθέν του Νανούρη, βοήθησε τη σκηνοθεσία να παραμείνει απόλυτα πιστή στο όραμα του Miller απογυμνώνοντας κυριολεκτικά το έργο στη βασική του δομή. Αυτή  η επιστροφή στα βασικά, με την πλήρη έλλειψη σκηνικού και επίπλωσης δημιουργεί έναν πλήρως απροστάτευτο χώρο, όπου δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτεί κανείς από τον εαυτό του και τους άλλους.

Η μεγάλη δεξιοτεχνία της σκηνοθεσίας του Νανούρη είναι ο τρόπος με τον οποίο μας εκπαιδεύει, από την πρώτη σκηνή, να παρακολουθούμε κάθε χειρονομία, κάθε τρεμόπαιγμα ενός βλέμματος, κάθε λεπτή κίνηση των ηθοποιών, των οποίων οι ερμηνείες είναι αξιοσημείωτες για τη χειρουργικά μελετημένη φύση της σωματικότητάς τους. Η απλότητα της σκηνοθεσίας του, αλλά και το μεγαλύτερο επίτευγμα του είναι το πώς αφαιρεί οτιδήποτε μη ουσιαστικό και οδηγεί το ενδιαφέρον στο συναίσθημα, την αναπνοή, στα κινούμενα σώματα στο χώρο. Το φώς και ο καπνός που πνίγουν τον Έντι Καρμπόνε στην εσωτερική του πάλη, η εξαφάνιση του εαυτού του μέσα στις επιλογές του – τόσο απλά δοθείσα με την περιστροφή και εξαφάνιση του μέσα στον καπνό – είναι στοιχεία ενσυναισθητικής κατανόησης, απλότητας και ουσίας.

psila apo ti gefyra

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, δίνει μια ηλεκτρισμένη ερμηνεία ακατέργαστης δύναμης και ομορφιάς , τονίζοντας τον αγώνα που δίνει ένας άνθρωπος όταν βρίσκεται κάτω από μη ικανοποιητικές συνθήκες και συγκρούεται με τον εαυτό του, κάτι που του δίνει μια αίσθηση αποξένωσης, και κατά συνέπεια προσπαθεί να αναζητήσει μια νέα ταυτότητα για να ξεφύγει από αυτό το μοναχικό μπουντρούμι της αποξένωσης. Η υψηλή ένταση, η νευρικότητα, η σωματοποίηση της εσωτερικής πάλης ενός καλού ανθρώπου με τους δαίμονες του, είναι στοιχεία που καθιστούν τη σπλαχνική ερμηνεία του Δαδακαρίδη τόσο εξαιρετική. Ο Καρμπόνε του είναι ο άντρας που έχει γίνει ξένος με τον εαυτό του, ένα πρότυπο ανδρισμού ακυβέρνητο και παρασυρμένο τόσο από τις δικές του επιθυμίες όσο και από τις προκλήσεις στα ανδρικά στερεότυπα από τα οποία δεν μπορεί να ξεφύγει.

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος η Ιωάννα Παππά, στο πορτρέτο μιας γυναίκας που απομονώνεται από την επίγνωσή της για το τι οδηγεί τον σύζυγό της. Η Παππά την εμποτίζει με γνήσια αξιοπρέπεια, τρυφερότητα, αλλά και τη βαθιά εκείνη απόγνωση των γυναικών που μπορούν να κατανοήσουν την ψυχολογική δυναμική πίσω από την εμμονική συμπεριφορά του συζύγου τους αλλά δεν μπορούν ούτε κοινωνικά, ούτε ενδοοικογενειακά να αντιδράσουν. Είναι μια έξοχα συναισθηματική και δουλεμένη ερμηνεία που σφύζει από οικειότητα, φόβο και στιγμές ησυχίας, καθώς οδηγεί την ορφανή ανιψιά της προς το είδος της ελευθερίας που έχει εγκαταλείψει για τον εαυτό της.

pappa psila apo ti gefyra

Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, στιβαρός και απόλυτα πειθαρχημένος στο ρόλο του Αλφιέρι, του δικηγόρου που αφηγείται και ενεργεί ως χορός τραγωδίας, αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ των δυο κοινωνιών, αλλά και μεταξύ της ηθικής και νομικής τάξης, δείχνοντας τη δύναμη που μπορεί να έχει ένας χαρακτήρας σαν κι αυτόν σε ένα τόσο καθοριστικό κομμάτι του έργου.

Η Ευγενία Ξυγκόρου στο ρόλο της Κάθριν φέρει στη σκηνή τη γοητεία και την ουσιώδη απλότητα και αθωότητα της νεότητας, που αντιδρά στα κοινωνικά στερεότυπα, αλλά και τον αυξανόμενο πανικό, όταν συνειδητοποιεί ότι ο άντρας που την μεγάλωσε προσπαθεί να τη φυλακίσει από φόβο μην τη χάσει.

Ο Μιχάλης Πανάδης είναι υπέροχος Ροντόλφο — ήρεμος, χαλαρός και αποφασιστικά αισιόδοξος, στην αρχή, ενώ η περηφάνια του αποκαλύπτεται καθώς διεκδικεί με θυμό το δικαίωμά του να είναι Αμερικανός και να εργάζεται, μια βασική αξιοπρέπεια που του στερήθηκε στην πατρίδα του. Ο Μάρκο του Δημήτρη Καπετανάκου είναι αρχικά η ήρεμη μάτσο εκδοχή του Έντι Καρμπόνε,  αλλά ο αθόρυβα δυναμικός χαρακτηρισμός της ερμηνείας του τον κάνει τόσο σκοτεινό και ορμητικό μόλις τον αδικήσουν, ώστε εύλογα οι πράξεις του υπαγορεύονται από κώδικες τιμής που σχετίζονται με την προδοσία και την ανταπόδοση.

psila apo ti gefyra

Στο σύνολο της είναι μια παράσταση που αποτυπώνει την πολυπλοκότητα του κειμένου, τη σύγκρουση της λογικής με την  αισθητικότητα, στην καρδιά όλων όσων έγραψε ποτέ ο Μίλερ. Η τόσο ουσιώδης προσέγγιση του Νανούρη εντοπίζει τη διαχρονική αίσθηση του πόνου, του φόβου και της αδυναμίας των χαρακτήρων του Miller, με το πορτρέτο της αδυσώπητα διχοτομημένης ανθρώπινης φύσης να προκαλεί συναισθήματα φρίκης αλλά και οίκτου. Πηγαίνετε να δείτε αυτήν την παράσταση – θα φύγετε από αυτήν «εξαντλημένοι» αλλά γεμάτοι.

 

Μετάφραση – Σκηνοθεσία -Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης

Πρωταγωνιστούν:
Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Ιωάννα Παππά,

Δημήτρης Μαυρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος,

Μιχάλης Πανάδης, Ευγενία Ξυγκόρου

Κοστούμια: Dante

Σκηνικός Χώρος – Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης

Φωτογραφίες προβών: Ελίνα Γιουνανλή

 

2 σκέψεις στο “Είδαμε το Ψηλά από τη Γέφυρα στο θέατρο Βεάκη – Κριτική της Παράστασης”

 1. 5

  Εξαιρετική δουλειά, υπέροχοι ηθοποιοί και ατμόσφαιρα που σε καθηλώνει! Η παντελής έλλειψη σκηνικών, η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία και η απογύμνωση των χαρακτήρων δημιουργεί μια απίστευτη αμεσότητα με το κοινό.

  Απάντηση
 2. 2

  Είδαμε την παράσταση 7/1/23 δυστυχώς χάσαμε την ώρα μας παντελώς αδιάφορη χωρίς σκηνικά μόνο καπνό αρκετά καλός ο Μαυρόπουλος

  Απάντηση

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr