fbpx

«Ένας στρογγυλοκέφαλος στη χώρα των μυτεροκέφαλων»

στο Κινηματοθέατρο Τριανόν

Ο αγαπημένος μας Κώστας Βουτσάς, σε συνεργασία με την ομάδα «Θεατρομάθεια» παρουσιάζουν μία αληθινά ιδιαίτερη παράσταση με θέμα το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying).

Ο εκφοβισμός και η βία στα σχολεία και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα (bullying), είναι ένα φαινόμενο που χρόνο με τον χρόνο βρίσκεται όλο και σε μεγαλύτερη έξαρση. Τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι γονείς οφείλουν να εμφυσήσουν στους μαθητές πέρα από σωστές αρχές, ώστε να μην είναι οι ίδιοι γενεσιουργοί του φαινομένου, σωστές στρατηγικές αντιμετώπισης, ώστε να μην γίνουν ποτέ θύματα του. Παρακολουθώντας την εν λόγο παράσταση, η οποία έχει πολλά διαδραστικά σημεία, οι μαθητές με έξυπνο τρόπο λαμβάνουν μηνύματα, εμπειρίες και πληροφορίες, σχετικά με την στάση που πρέπει να κρατήσουν αν έρθουν αντιμέτωποι με το εν λόγο φαινόμενο είτε ως θύματα είτε ως θεατές.

Σε μια χώρα όπου ζουν ευτυχισμένοι μυτεροκέφαλοι κάτοικοι, γεννιέται ένα μωρό με στρογγυλό κεφάλι. Η μητέρα του μη αντέχοντας, το βάρος της αντίδρασης, της κοινής γνώμης, αποφασίζει να αφήσει το μωρό στην πόρτα του παλατιού. Βασιλιάς της χώρας, είναι ένας καλόκαρδος, σοφός και γελαστός άνθρωπος, ο οποίος με το που αντικρίζει το μικρό, αξιαγάπητο, στρογγυλοκέφαλο μωρό το αγαπάει και αποφασίζει να το μεγαλώσει σαν δικό του . Το ονομάζει Στρομπίλη.

voutsas aliki katsavou

Η κοινή γνώμη των υπηκόων του είναι διχασμένη, αφού η διαφορετικότητα του παιδιού, εγείρει έριδα, σχετικά με το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τα χρόνια περνούν, ο Στρομπίλης μεγαλώνει και πηγαίνει σχολείο. Εκεί έξω από το προστατευμένο περιβάλλον, του παλατιού, του βασιλιά πατέρα του, αρχίζει να έχει προβλήματα στην καθημερινότητα του. Η διαφορετικότητα του γίνεται αιτία, ο μικρός να είναι αποδέκτης βίαιων ξεσπασμάτων και έντονης κοροϊδίας από μία ομάδα συμμαθητών του.

Αρχηγός των «νταήδων», που κάνουν δύσκολη τη μαθησιακή ζωή του μικρού Στρομπίλη, είναι ο μικρός Λούπι, ο γιος της Κόμισσας που έχει κληρονομήσει την κακία της μητέρας του αλλά και τη φιλοδοξία της να κυβερνήσει. Ο μικρός Στρομπίλης, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, στην σχολική του καθημερινότητα, έχει πολύ υψηλές επιδόσεις στα μαθήματα. Το γεγονός αυτό εξοργίζει την μητέρα του Λούμπι την κακιά Κόμισσα. Αποφασίζει λοιπόν να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να διώξει τον μικρό Στρομπίλη από την χώρα.

Μόλις ο καλόκαρδος, σοφός βασιλιάς αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει, αποφασίζει να στείλει τα παιδιά στο δάσος των γνώσεων και των αποφάσεων. Στόχος του είναι μέσα από αυτή την εμπειρία, αφενός να διδαχθεί ο μικρός Στρομπίλης το πώς να αντιμετωπίζει ορθά τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού, στα οποία συχνά γινόταν αποδέκτης και αφετέρου να κατανοήσει ο μικρός Λούπι και η παρέα του, ότι πρέπει να αποδέχονται το διαφορετικό και σε καμία περίπτωση να μην εκφοβίζουν συμμαθητές τους.

Μετά το τέλος της παράστασης ο Κώστας Βουτσάς φωτογραφίζεται και συνομιλεί με τους μαθητές.
Πριν από την προγραμματισμένη παράσταση αποστέλλεται στα σχολεία «Φάκελος Εκπαιδευτικού Υλικού».

Εργάστηκαν για την παιδική θεατρική παράσταση

Κείμενο: Αλίκη Κατσαβού, Κώστας Βουτσάς Σκηνοθεσία: Κώστας Βουτσάς Μουσική: Νίκος Σαπουντζάκης

Ερμηνεία: Κώστας Βουτσάς, Αλίκη Κατσαβού, Νέλη Αλκάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Χριστίνα Δρεμέτσικα, Άγγελος Μπέσσας, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Σάββας Μενοίκου.

Οργανωμένες πρωινές παραστάσεις μόνο για σχολεία. ΚΟΣΤΟΣ 5€/παιδί (10% των παιδιών δωρεάν)

Κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ Κοδριγκτώνος 21 & Γ΄ Σεπτεμβρίου, Αθήνα

Στοιχεία Επικοινωνίας: Τηλ. & φαξ: 2109025025 Κιν. 6932434375 (Α.Κατσαβού) katsavou@theatromathia.gr

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αλίκη Κατσαβού Πληροφορίες: Β.Δημητρακοπούλου / Δ. Μιχαηλίδου

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr