fbpx

Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη

Βαθμολογία Επισκεπτών: 5

Στο Θέατρο Κάτω απ’ τη Γέφυρα

Παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά, μία αγαπημένη παιδική παράσταση, οι «Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη» του Δημήτρη Ποταμίτη σε μουσική και τραγούδια του Γιάννη Ζουγανέλη και σε σκηνοθεσία του Νίκου Δαφνή.

ISTORIES TOY PAPPOY ARISTOFANH1

Το έργο το είχε ανεβάσει για πρώτη φορά ο ίδιος ο Ποταμίτης το 1978 στο Θέατρο Έρευνας, σε μία κρίσιμη πολιτικά και ηθικά εποχή για την Ελλάδα, που τα μηνύματα του Αριστοφάνη έβρισκαν καίρια τον στόχο τους και φάνταζαν εξαιρετικά επίκαιρα. Πρόκειται για μία σύνθεση από τέσσερις κωμωδίες του μεγάλου αρχαίου ποιητή και, μάλιστα, από αυτές που έχουν έντονα πολιτικοκοινωνικό στόχο και προσανατολισμό. Οι μικροί θεατές έτσι θα έρθουν σε επαφή με τα αριστουργήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε μια παράσταση που θα τους διασκεδάσει, θα τους συγκινήσει και θα τους «διδάξει» με τον πιο όμορφο τρόπο.

ISTORIES TOY PAPPOY ARISTOFANH2

Οι Αχαρνείς είναι η αρχαιότερη ολόκληρη κωμωδία του Αριστοφάνη που μας έχει διασωθεί και εικάζεται πως είναι η τρίτη που έχει γράψει. Μάλιστα, κέρδισε γι’ αυτήν το πρώτο βραβείο, στην ηλικία μόλις των 20 ετών. Ας μην ξεχνάμε ότι το έργο γράφεται κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, κάτι που χρωματίζει εντελώς διαφορετικά την σατιρική διάθεση και πρόθεση του Αριστοφάνη. Στο έργο, πρωταγωνιστής είναι ο Δικαιόπολις, που κουρασμένος από τον πόλεμο, αποφασίζει να πείσει την εκκλησία του δήμου για σύναψη ειρήνης με την Σπάρτη˙ μόνο που δεν έχει υπολογίσει πόσο πολεμοχαρείς είναι οι αντίπαλοί του.

Τέσσερα χρόνια αργότερα και ενώ ο Πελοποννησιακός πόλεμος μετράει πλέον δέκα χρόνια, ο Αριστοφάνης γράφει την Ειρήνη, έργο για το οποίο κερδίζει το δεύτερο βραβείο. Εδώ κεντρικός ήρωας είναι ο Τρυγαίος, που, καβαλώντας το σκαθάρι του, ανεβαίνει στον ουρανό για να ρωτήσει τον Δία γιατί αφήνει τους Έλληνες να πολεμάνε. Μόνο που αντί να βρει τους θεούς, βρίσκει τον Πόλεμο, που έχει φυλακίσει την Ειρήνη, την οποία πλέον αναλαμβάνει να σώσει ο Τρυγαίος.

ISTORIES TOY PAPPOY ARISTOFANH3

Όταν λίγα χρόνια αργότερα παρουσιάστηκαν οι Όρνιθες, κέρδισαν επίσης το δεύτερο βραβείο. Σήμερα, θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Αριστοφάνη και η πρώτη καταγεγραμμένη ουτοπία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Δύο Αθηναίοι φίλοι, ο Ευελπίδης και ο Πεισθέταιρος, αποφασίζουν να επισκεφτούν την χώρα των πουλιών, για να μάθουν πια είναι η πιο δίκαιη και ειρηνική πολιτεία που μπορεί να ζήσει κανείς. Και καθώς δεν υπάρχει κάποια πόλη έτσι όπως να την επιθυμούν, αποφασίζουν να ιδρύσουν μαζί με τα πουλιά την Νεφελοκοκκυγία.

Τέλος, ο Πλούτος είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Σε αυτό το έργο διακωμωδISTORIES TOY PAPPOY ARISTOFANHείται η άνιση κατανομή του πλούτου στους πολίτες και αποδίδεται στο γεγονός πως ο Πλούτος είναι τυφλός. Ένας φτωχός πολίτης, ο Χρεμύλος, αναλαμβάνει να τον περιθάλψει, θεραπεύοντας την όρασή του και μοιράζοντας τον πλούτο στους δίκαιους και τους αγαθούς.
Με αυτές τις τέσσερις κωμωδίες, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τους ήρωες-σύμβολα του μεγάλου Αριστοφάνη, σε μία απολαυστική παράσταση, που θα ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους.

Συντελεστές της παιδικής παράστασης

Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Μουσική-τραγούδια: Γιάννης Ζουγανέλης
Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Χορογραφία: Αρετή Μώκαλη

Παίζουν:
Κώστας Κλάδης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Κώστας Τζαφέρης,
Γιώργος Γιαννακόπουλος, Οδυσσέας Κιόσογλου και Δανάη Καλαχώρα

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 15:30 Γενική είσοδος: 10 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ» Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου Τηλέφωνο 210 4816200

1 σκέψη στο “Ιστορίες του Παππού Αριστοφάνη”

  1. 5

    Πάρα πολύ καλό! Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν (ηλικίες 4 & 9). Πολύ ωραία και σωστά μηνύματα, φοβερή μουσική, Αρχαία Ελλάδα! Συγχαρητήρια!

    Απάντηση

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr