fbpx

Μια νύχτα στο Μουσείο – Θεατρική Ανάγνωση της Οδύσσειας

Μεταξύ των πολυάριθμων εκθεμάτων από την ελληνική αρχαιότητα, στην κύρια αίθουσα του βωμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο μέσα από τη θεατρική ανάγνωση της Οδύσσειας του Ομήρου, ενός από τα πιο επικά ποιήματα της αρχαίας Ελλάδας, με την ευκαιρία της Διεθνούς ημέρας Μουσείων.

DSC00460
Φυσική συνέχεια της σειράς εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Θέατρο, η ολοήμερα ανάγνωση της Οδύσσειας που ξεκίνησε στις 10 το πρωί αποτέλεσε αφορμή για πολλούς Αθηναίους να βρεθούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, να περιηγηθούν στα εκθέματα, αλλά και να ακούσουν, σε θεατρική ανάγνωση και απόδοση, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας.

Οι 24 ραψωδίες της Οδύσσειας, σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη και σκηνοθετική επιμέλεια Νίκου Χατζόπουλου, ακούστηκαν στα πλαίσια της Διεθνούς ημέρας Μουσείων αλλά και του εορτασμού των 150 χρόνων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενός από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, που στεγάζει την πιο πλούσια συλλογή αρχαιοτήτων στη χώρα.

Ο στόχος της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το γεγονός ότι, τα μουσεία είναι ένα σημαντικό μέσο πολιτιστικής ανταλλαγής, εμπλουτισμού των πολιτισμών και ανάπτυξης της αμοιβαίας κατανόησης, της συνεργασίας και της ειρήνης μεταξύ των λαών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο περίπου στις 18 Μαΐου και οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες που προγραμματίζονται για τον εορτασμό της Διεθνούς ημέρας Μουσείων μπορεί να διαρκέσουν μια ημέρα, ένα Σαββατοκύριακο ή μια ολόκληρη εβδομάδα.

IMG_0418
Η ιδέα της επίσκεψης σε ένα μουσείο το βράδυ έχει μια περίεργη γοητεία – δεν είναι πλέον η υποχρεωτική δόση του πολιτισμού σε μια σχολική εκδρομή, αλλά μια μυστηριώδης βόλτα, πιο χαλαρή και απολαυστική σε έναν ιστορικό χώρο που περιμένει να εξερευνηθεί. Ίσως γιατί τη νύχτα η ατμόσφαιρα γίνεται πιο υποβλητική, ίσως γιατί ο φωτισμός προσδίδει επιπλέον μαγεία, το μουσείο γίνεται μια πιο διαδραστική και βιωματική εμπειρία. Αυτό το βράδυ το μουσείο δεν ήταν ένας απλώς χώρος όπου διατηρούνται και εκτίθενται έργα τέχνης, αλλά χώρος όπου οι καλλιτέχνες συνάντησαν το κοινό τους και το ίδιο το κοινό έγινε αγωγός τέχνης και πολιτισμού.

Παρακολουθήσαμε τις τέσσερεις τελευταίες ραψωδίες. Την συγκλονιστική Αγλαΐα Παππά, με τη γνωστή της δύναμη και ένταση στην ραψωδία φ, την Θέμιδα Μπαζάκα και τον Νίκο Χατζόπουλο σε μια πιο παιχνιδιάρικη και χιουμοριστική απόδοση της ραψωδίας χ, την Πέμη Ζούνη με την αισθαντική της φωνή και συνοδεία τον Στέλιο Τυριακίδη σε μια συγκινητική ανάγνωση της ραψωδίας ψ

IMG_1905

Tην Παρθενόπη Μπουζούρη σε μια έντονη και εικονοπλαστική ανάγνωση της ραψωδίας Ω, μέσα στην ερεβώδη ατμόσφαιρα που έφτιαξε η Άντζελα Μπρούσκου με τη βοήθεια της μουσικής υπόκρουσης της Nalyssa Green.

DSC00477

Μια υπέροχη εμπειρία, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από το πρωί, και που ελπίζουμε να τύχει συνέχειας, και να δώσει μια νέα πνοή στις επισκέψεις μας στα Μουσεία της χώρας.

Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν με σειρά εμφάνισης:

Φένια Παπαδόδημα
Εύα Κοταμανίδου
Στεφανία Γουλιώτη
Όλια Λαζαρίδου
Ρένη Πιττακή
Κάτια Δανδουλάκη
Λουκία Μιχαλοπούλου
Λήδα Πρωτοψάλτη
Άννα Μάσχα
Μαρία Σαββίδου
Ρούλα Πατεράκη
Μαρία Σκουλά
Μπέτυ Αρβανίτη

Λυδία Κονιόρδου
Αλίκη Αλεξανδράκη
Δήμητρα Χατούπη
Μάνια Παπαδημητρίου
Ελένη Κοκκίδου
Δέσποινα Κούρτη
Αθηνά Μαξίμου
Αγλαΐα Παππά
Θέμις Μπαζάκα
Πέμη Ζούνη
Παρθενόπη Μπουζούρη

Ανάμεσα στους άνδρες ηθοποιούς που συμμετέχουν συνοδεύοντας τις παραπάνω κυρίες, συναντήσαμε τους:

Θανάση Παπαγεωργίου, Χρήστο Λούλη, Γιάννο Περλέγκα, Νίκο Χατζόπουλο, Χάρη Φραγκούλη, Γιώργο Χρυσοστόμου, Κώστα Βασαρδάνη, Άρη Τρουπάκη, Μιχάλη Σαράντη, Άγγελο Παπαδημητρίου, Σίμο Κακάλα, Νέστορα Κοψιδά, κ.α.

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr