fbpx

Πως θα λειτουργήσουν θέατρα και κινηματογράφοι

Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι μουσικές σκηνές έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας. Με την αρχή του Χειμώνα, εξετάζονται τα σενάρια με τα οποία θα μπορέσουν να ανοίξουν οι κλειστοί πολιτιστικοί χώροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσουν ξανά οι συγκεκριμένοι χώροι, αλλά με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα το ανώτατο όριο θα είναι το 30% της συνολικής χωρητικότητας τους αλλά και με πλαφόν στον μέγιστο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να φιλοξενήσουν. Το μέτρο αυτό δεν αφορά τα νυχτερινά κέντρα, που προς το παρόν δεν θα ανοίξουν. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ολοκλήρωσαν την δημιουργία του νέου οδικού χάρτη λειτουργίας των παραπάνω χώρων, τα οποία θα ανακοινωθούν επισήμως από την πολιτική προστασία μέχρι το τέλος της εβδομάδα ενώ μόλις χθες ενημερώθηκαν οι άμεσα εμπλεκόμενοι.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τον φετινό χειμώνα εξαρτώνται άμεσα από την εικόνα που παρουσιάζει ανά περίοδο η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα έχουν οριστεί τέσσερα διαφορετικά επίπεδα με βάση την εκάστοτε επιδημιολογική εικόνα σε καθένα από τα οποία τα περιοριστικά μέτρα είναι διαφορετικά.

Με 30% πληρότητα θα λειτουργήσουν, σε πρώτη φάση, οι κλειστοί κινηματογράφοι

Η περίοδος που διανύουμε αυτή τη στιγμή εντάσσεται στο Επίπεδο 3 – Υψηλό και ορίζει την λειτουργία κλειστών κινηματογράφων κλειστών θεατρικών αλλά και συναυλιακών χώρων με το 30% της συνολικής χωρητικότητας τους. Παράλληλα, όμως, οι παραπάνω χώροι διαχωρίζονται σε μεγάλους και μικρούς και μπαίνει πλαφόν στον μέγιστο αριθμό ατόμων. Έτσι λοιπόν οι χώροι που διαθέτουν από 300 θέσεις και άνω δικαιούνται να φιλοξενήσουν, σε αυτή τη φάση, έως 150 άτομα ενώ εκείνοι που έχουν χωρητικότητα μικρότερη των 300 ατόμων το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο θα είναι τα 90 άτομα, καθήμενοι σε όλες τις περιπτώσεις.

Οι επιπτώσεις των παραπάνω μέτρων, πάντως, θα είναι δυσβάσταχτες για όλους και ειδικά για τους μεγάλους χώρους έως και καταστροφικές καθώς κάποιοι καλούνται να λειτουργήσουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, με μόλις το 10% της συνολικής χωριτικότητάς τους, ποσοστό το οποίο είναι, πασιφανώς, μη βιώσιμο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χώρος τόσο ακριβότερα θα κληθεί να πληρώσει το κόστος των περιοριστικών μέτρων. Το θέατρο «Παλλάς», για παράδειγμα, το οποίο είναι χωρητικότητας 1500 ατόμων, ακολουθώντας το πλαφόν θα μπορεί να φιλοξενεί έως 150 ανά ημέρα στις παραστάσεις της μεγάλης και ακριβής παραγωγής «Το Τρίτο Στεφάνι», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με πρωταγωνίστριες τις Μαρία Καβογιάννη και Μαρία Κίτσου, που έχει προγραμματίσει να ανεβάσει τη νέα θεατρική περίοδο.

Το καλύτερο σενάριο που μπορεί να ισχύσει στο Χαμηλό – Επίπεδο 1 της πανδημίας είναι η λειτουργία των κλειστών θεάτρων, συναυλιακών χώρων και κινηματογράφων με 65% πληρότητα και ανώτατα όρια τα 500 και τα 200 άτομα για μεγάλους και μικρούς χώρους αντίστοιχα. Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως ορίζεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου προς αποφυγή του συνωστισμού στα εκδοτήρια.

Κλειστά για αρχή κι μέχρι τα μεσάνυχτα στη συνέχεια τα νυχτερινά κέντρα

Όσο για τα κέντρα διασκέδασης, αυτά θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν όταν η εικόνα της πανδημίας στη χώρα θα πέσει στο Επίπεδο 2 – Μέτριο και μόνον μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Συγκεκριμένα τα νυχτερινά κέντρα άνω των 300 ατόμων θα λειτουργούν με το 50% της πληρότητας τους και μέγιστο όριο τους 300 καθήμενους ενώ το αντίστοιχο πλαφόν για τα μικρότερα κέντρα θα είναι οι 150 καθήμενοι με την υποχρέωση της τήρησης απόστασης ενός μέτρου ανάμεσα στα τραπέζια.

Ο κατάλογος των νέων μέτρων περιλαμβάνει και στους ανοιχτούς χώρους, όσα ορίζει, ωστόσο, θα ισχύσουν για τις λίγες ακόμη ημέρες που θα έχουν την δυνατότητα να λειτουργήσουν και δεν αφορούν στην θερινή περίοδο του 2021.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Για κλειστά θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους

Επίπεδο 1 – Χαμηλό

 • Ανοικτοί χώροι διεξαγωγής, από 300 θέσεις και πάνω, 65% πληρότητα με ανώτατο όριο 500 άτομα καθήμενοι
 • 300 θέσεις και κάτω, 65% πληρότητα, έως 200 καθήμενοι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • Κλειστοί χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 65% πληρότητα με μέγιστο 500 καθήμενοι
 • Κλειστοί χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 65% πληρότητα με μέγιστο 200 καθήμενοι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Επίπεδο 2 – Μέτριο

 • Ανοικτοί χώροι διεξαγωγής, από 300 θέσεις και πάνω, 50% πληρότητα με ανώτατο όριο 400 άτομα καθήμενοι
 • 300 θέσεις και κάτω, 50% πληρότητα, έως 150 καθήμενοι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • Κλειστοί χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 50% πληρότητα με μέγιστο 300 καθήμενοι
 • Κλειστοί χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 50% πληρότητα με μέγιστο 150 καθήμενοι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρί

Επίπεδο 3 – Υψηλό

 • Ανοικτοί χώροι διεξαγωγής, από 300 θέσεις και πάνω, 30% πληρότητα με ανώτατο όριο 200 άτομα καθήμενοι
 • 300 θέσεις και κάτω, 30% πληρότητα, έως 90 καθήμενοι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας
 • Κλειστοί χώροι διεξαγωγής άνω 300 ατόμων, 30% πληρότητα με μέγιστο 150 καθήμενοι
 • Κλειστοί χώροι διεξαγωγής έως 300 άτομα, 30% πληρότητα με μέγιστο 90 καθήμενοι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας αλλά και ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Επίπεδο 4 – Πολύ Υψηλό

 • Αναστολή προσέλευσης κοινού
 • Δυνατότητα διαδικτυακής προβολής

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr