fbpx

Η Αρρώστια της Νιότης του Φέρντιναντ Μπρούκνερ επιστρέφει στο θέατρο Tempus Verum-Εν Αθήναις

Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ του Φέρντιναντ Μπρούκνερ επιστρέφει στο Tempus Verum-Εν Αθήναις από 16 Οκτωβρίου – 11 Ιανουαρίου 2020

Μια παράσταση που ψιθυρίζει, κρυφογελά, θωπεύει… Με την υπεροψία μιας νιότης που ασφυκτιά παρατηρώντας παγωμένη και ασάλευτη την παγκόσμια αγωνία στη Βιέννη του μεσοπολέμου που προαναγγέλλει το πέρασμα στη χιτλερική Γερμανία.

Ο Δημήτρης Λάλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Tempus Verum-Εν Αθήναις προσεγγίζει απόλυτα, αφοριστικά, σαν μια εκμηδενιστική παρέλαση, την «Αρώστια της Νιότης» σε μια παράσταση που καίει, με τον τρόπο που καίει ο πάγος.

Γραμμένο το 1926 το ψυχογράφημα του Μπρούκνερ διαδραματίζεται στη Βιέννη πριν αναλάβει ο Χίτλερ την Καγκελαρία και παρακολουθεί μια ομάδα νέων φοιτητών ιατρικής, οι οποίοι μέσα στην υπεροψία και την απόγνωσή τους, προετοιμάζουν άθελά τους το έδαφος για τα κηρύγματα της εθνικοσοσιαλιστικής ναζιστικής ιδέας. Οι χαρακτήρες, ακροβατώντας ανάμεσα στην ιδιοφυΐα και την απόλυτη παράνοια, τις σπουδές και τα πειράματα, ανακαλύπτουν τα όρια τους, φωτίζοντας σκοτεινές πτυχές του υποσυνείδητου που θα θέλαμε να ξεχάσουμε.

tempus verum
Η παζολινική ατμόσφαιρα του έργου μάς κάνει ν’ αναρωτηθούμε πραγματικά πόσο μακριά μπορεί να βρισκόμαστε από μια εποχή σκληρότητας και απανθρωπισμού. Μέσα από την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά- λιτή μα τόσο συμπυκνωμένη, ο Λάλος μάς συστήνει έναν κόσμο γεμάτο νεανικό πάθος και ερωτικό εκτροχιασμό, όπου τα σκοτεινά παιχνίδια εξουσίας έχουν τον πρώτο ρόλο, φτάνοντας τους ήρωες στα άκρα.
Τολμηρός και άκρως ρεαλιστικός, για την εξπρεσιονιστική του καταγωγή, ο συγγραφέας λίγο πριν την έλευση του Ναζισμού που την βλέπει να έρχεται, αυτοεξορίζεται στην Γαλλία και γράφει το αντιφασιστικό έργο «Οι Ράτσες».
Η «Αρρώστια της Νιότης» είναι ο προάγγελος, η υπενθύμιση στην φράση του Μπρεχτ «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το θηρίο. Η σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό». Άλλωστε, όπως σημειώνει και ο σκηνοθέτης της παράστασης «Δεν είναι εποχές για εφησυχασμό».

 arrostia tis niotis

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Ο Δημήτρης Λάλος έχει βάλει ψηλά τον πήχη και δουλεύει με συνθήκες πειραματικού εργαστηρίου. Διαμορφώνει ηθοποιούς με σκηνικό ήθος, ιδιάζουσα προσωπική τεχνική […]. Η ομάδα των ηθοποιών φυσάει! Κυριολεκτικά. Αποτελεί πλέον πρότυπο Σχολής.

Κώστας Γεωργουσόπουλος, ΤΑ ΝΕΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Φέρντιναντ Μπρούκνερ

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Μάριος Ράμμος

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης

ΠΑΙΖΟΥΝ

Ξένια Αλεξίου, Τάσος Δέδες, Κρίστελ Καπερώνη, Μελίνα Λεφαντζή, Χριστίνα Μαριάνου, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Ουσίκ Χανικιάν

Πού: Tempus Verum-Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι

Πότε: 16 Οκτ – 11 Ιαν 2020 Κάθε Τετάρτη και Σάββατο στις 18:00

Διάρκεια: 90΄

Εισιτήρια: 15 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο)

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr