fbpx

Devised Θέατρο ή Επινοητικό Θέατρο

Βαθμολογία Επισκεπτών: 5

Τι είναι το Devised θέατρο; Επίσης γνωστό ως συνεργατική δημιουργία, πρωτότυπο έργο, ή σύνολο κομματιών, μεταξύ άλλων, το επινοητικό θέατρο είναι μια μοναδική ιδέα που ωστόσο δεν έχει έναν συγκεκριμένο ορισμό. Το επινοητικό θέατρο είναι μια μορφή θεάτρου, στην οποία η παράσταση προκύπτει από συνεργασία και αυτοσχεδιασμούς της ομάδας. Ωστόσο, η μορφή της παράστασης δεν είναι αυτοσχεδιαστική, αλλά έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και δομή. Η σκηνή είναι ένας άδειος καμβάς. Ο καθένας μπορεί να ζωγραφίσει πάνω σε αυτόν.

Η διαδικασία της επινόησης σχετίζεται με την αποσπασματική εμπειρία για την κατανόηση του εαυτού μας, του πολιτισμού μας και του κόσμου που ζούμε. Η διαδικασία αντανακλά ένα πολλαπλό όραμα, που απαρτίζεται από την ατομική αντίληψη του κάθε μέλους της ομάδας για αυτόν τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες βρίσκουν το νόημα του εαυτού τους μέσα στη δική τους πολιτιστική και κοινωνική συγκυρία, τη διερεύνηση, την ενσωμάτωση και τη μετατροπή των προσωπικών τους εμπειριών, των ονείρων, της έρευνας, του αυτοσχεδιασμού και του πειραματισμού. Βρετανικοί και οι Αυστραλιανοί θίασοι αναφέρονται σε αυτή τη διαδικασία που ενώνει τις ατομικές ιδέες σε μια παράσταση ως «επινόηση», ενώ οι θεατρικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως αναφέρονται σε αυτήν ως «συνεργατική δημιουργία» ή «συνεργατική διαδικασία”.

devised-1

Στο Devised Theatre οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης, ή η ομάδα, συνεργάζονται και δημιουργούν μια θεατρική παράσταση πάνω σε μια αρχική ιδέα, ή κοινή ανάγκη αν πρόκειται για Performance. Το κείμενο της παράστασης – που δεν αφορά απαραίτητα λόγο – δεν προϋπάρχει, αλλά προκύπτει μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς, τα παιχνίδια, της συζητήσεις, τα προσωπικά υλικά και τις δυναμικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών της ομάδας, διασφαλίζοντας έτσι και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της σκηνικής του αναπαράστασης – δηλαδή της αλήθειας του, αφού παίζεται από τους δημιουργούς του.

 

Τα χαρακτηριστικά ενός devised θεατρικού έργου είναι ότι:
• δεν ξεκινά με ένα σενάριο, αλλά ξεκινά με μια ιδέα / έννοια / θέμα
• είναι μια συλλογική δημιουργία
• δεν υπάρχουν παραδοσιακά καθορισμένοι ρόλοι (θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης)
• οι δημιουργοί είναι συχνά οι ερμηνευτές
• η διαδικασία ανακάλυψης του τελικού αποτελέσματος είναι εξίσου σημαντική με το ίδιο το τελικό αποτέλεσμα

Αντί να αρχίσει με ένα σενάριο, οι συμμετέχοντες σε ένα επινοητικό πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσουν με διάφορους τρόπους. Το έργο προσδιορίζεται και καθορίζεται από μια ομάδα ανθρώπων που έχει συσταθεί σε ένα αρχικό πλαίσιο ή δομή για να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με ιδέες, εικόνες, ιδέες, θέματα ή συγκεκριμένα ερεθίσματα που μπορεί να περιλαμβάνουν μουσική, κείμενο, αντικείμενα, πίνακες ζωγραφικής. Ο στόχος του επινοητικού θεάτρου είναι να δημιουργηθεί συλλογικά μια παράσταση βασισμένη στην εμπειρία και την έρευνα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Το Devised θέατρο δημιουργείται όχι μόνο μεταξύ των καλλιτεχνών, αλλά και μεταξύ των καλλιτεχνών και της κοινότητάς τους. Είναι μια σύγχρονη αντανάκλαση του πολιτισμού και της κοινωνίας. Φέρνει σε διάλογο τους δημιουργούς με τις νέες θεατρικές φόρμες, κάνοντας αρχικές συνεισφορές από τα υπάρχοντα ενδιαφέροντα και τις εκτιμήσεις του χρόνου. Πρόκειται για τη σχέση της μιας ομάδας ανθρώπων με την κουλτούρα τους, το κοινωνικο-πολιτικό, καλλιτεχνικό και οικονομικό κλίμα, καθώς και ζητήματα ή γεγονότα που τους περιβάλλουν. Ο σχεδιασμός επιτρέπει το συνεχή επαναπροσδιορισμό της θεατρικής παράστασης, καθώς και αφήνει το έργο να ξεκινήσει από οποιοδήποτε σημείο εκκίνησης. Η επιλογή, η ευκαιρία και το άπειρο σύνολο δυνατότητων ξεχωρίζουν το επινοητικό θέατρο από τη συμβατική παραγωγή ενός κειμένου έργου.

devised2

Όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν την επινόηση συναρπαστική και τρομακτική συγχρόνως. Η συνεργατική δημιουργία ακούγεται τέλεια στα χαρτιά, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεκινήσει απλά με μια ιδέα, ιδέα ή έμπνευση αντί για ένα ολοκληρωμένο σενάριο.

Το Devised έργο απορρίπτει προκλητικά πολλές αρχές και πρακτικές που ισχύουν σε ένα παραδοσιακό θέατρο, και έχει μια θέση στη σύγχρονη τέχνη. Το θέατρο είναι πιο καινοτόμο από ποτέ, χάρη στις προσδοκίες του κοινού και τους δημιουργούς του θεάτρου. Ωστόσο, ένα σύνολο χτισμένο σε έξι μήνες εμπιστοσύνης, μια κοινή γλώσσα, με παθιασμένους ισχυρισμούς και ενεργητική συνεργασία, δοκιμές και θριάμβους, είναι τα στοιχεία που κάνουν το επινοητικό θέατρο πραγματικότητα.

 

1 σκέψη στο “Devised Θέατρο ή Επινοητικό Θέατρο”

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr