fbpx

«Μήδεια»

«Μήδεια» Ένας αφοπλιστικός μονόλογος του Δημήτρη Ζουγκούπάνω στη Μήδεια του Ευριπίδη

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟ 9 ΈΩΣ 31 ΜΑΪΟΥ 2016 ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 21.30

mideia

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ διαρκείας ελληνικού θεατρικού έργου 21ου αιώνα, που πραγματοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Λείας Βιτάλη στο «Αγγέλων Βήμα», παρουσιάζεται η «Μήδεια», ένας μονόλογος του Δημήτρη Ζουγκού πάνω στη Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Αυγουστίνου Ρεμούνδου, από τις 9 έως 31 Μαΐου 2016 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30.

Λίγα Λόγια για το έργο:
Μία σύγχρονη γυναίκα υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις από τη σαδιστική οικογένεια του συζύγου της. Μέχρι που έρχεται στο προσκήνιο, η Μήδεια του Ευριπίδη. Στον αρχαίο λόγο της, βρίσκει την παρηγοριά που της λείπει.

Γιατί μια ακόμη Μήδεια;

Η Μήδεια του Ευριπίδη, γραμμένη το 431 π.Χ, είναι το πιο ερωτικό έργο που δημιουργήθηκε ποτέ. Έκτοτε χιλιάδες συγγραφείς ασχολήθηκαν με την σπουδή του στα πλαίσια της μαθητείας τους και άλλοι σαγηνεμένοι με τον μύθο- όπως ο Σενέκας και ο Μύλλερ- τον ξαναέγραψαν χρησιμοποιώντας ως καμβά την δική τους σύγχρονη πραγματικότητα προκείμενου να καταδείξουν την εξέλιξη της κοινωνίας στα διαχρονικά ερωτήματα που θέτει ο Ευριπίδης. Τον ρόλο της γυναίκας, τον έρωτα, την εκδίκηση, το μίσος, την τιμωρία, την δικαιοσύνη, την οικογένεια, και την πίστη.

Η σύγχρονη «Μήδεια» έρχεται σε άμεση σύνδεση με την αρχαιότερη. Τον λόγο του Ευριπίδη διαδέχεται ο λόγος του Δημήτρη Ζουγκού. Γραμμένος σε μέτρο τροχαϊκό ακολουθεί πιστά τα βήματα του μεγάλου τραγωδού ενώ συγχρόνως γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον αρχαίο κόσμο και τις συνήθειες του με τον παρόντα. Τα δύο κείμενα μπλέκονται μεταξύ τους σαν ένα κουβάρι που ξετυλίγει η «Μήδεια» για να πλέξει τον φονικό ιστό της. Ο λόγος τους είναι κοινός, τα παθήματα και οι συνθήκες όμως, όχι.

Η ηρωίδα του Δημήτρη Ζουγκού υπομένει ανείπωτα βασανιστήρια και ταπεινώσεις. Η αξιοπρέπειά της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες  βλάβες. Η σαδιστική οικογένεια που την περιβάλλει την έχει μετατρέψει σε δούλα. Η μάχη στο μυαλό της έχει από καιρό χαθεί και η μοίρα φαίνεται τετελεσμένη.

Το μόνο που την κρατά στην ζωή είναι το μητρικό ένστικτο. Μέχρι τουλάχιστον οι εξελίξεις να φέρουν στην επιφάνεια κάτι πιο πρωτόγονο και θεϊκό. Το μίσος.

Η Μήδεια σήμερα δε θα σκοτώσει τα παιδιά της.

Η δαιμόνια μηχανή της έχει προδικάσει χειρότερο τέλος.

Ταυτότητα Παράστασης:

Κείμενο: Δημήτρης Ζουγκός

Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος

ΚοστούμιαΣκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας

Διδασκαλία χορογραφίας Φλαμένγκο : Ηλέκτρα Χρυσάνθου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη

Φωτογραφίες: Νικολέτα Γιαννούλη

VideoTrailer: Νικήτας Χάσκας

Αφίσα: Αλέξανδρος Βενιέρης

Ερμηνεύουν: Έλενα Τυρέα (Μήδεια), Μαρία Καραβασίλη (Χορός)

Στοιχεία Παράτασης:

Νέα έναρξη: Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Ημέρες και Ώρες παράστασης: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30

Παραστάσεις έως 31 Μαΐου 2016

Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (φοιτητικό), 5 € (ανέργων)

Χώρος: Αγγέλων Βήμα, Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια // Τηλ: 210 5242211

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr