fbpx

BU21 στο θέατρο 104 – Συνέντευξη τύπου

Οι συντελεστές της παράστασης BU21, που θα ανέβει στο θέατρο 104 από τις 17/1, κάλεσαν δημοσιογράφους, φίλους και ανθρώπους του θεάτρου στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 8/1 σε εγκάρδιο κλίμα. Το έργο του Stuart Slade, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Trafalgar Studios στο West End του Λονδίνου και αργότερα στην Ισπανία, επέλεξε και παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη ο Θοδωρής Βουρνάς. Θέμα του ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγγλία, που  παρουσιάζεται ανθρώπινα και ρεαλιστικά μέσα από τις ιστορίες έξι επιζώντων, έξι ανθρώπων που βίωσαν είτε τα αποτελέσματα του χτυπήματος, είτε το ίδιο το συμβάν.

Οι αναμνήσεις από εκείνη την ημέρα, με εκατοντάδες επιβάτες να οδηγούνται στο θάνατο μέσα στον φλεγόμενο θάλαμο, πριν την πρόσκρουσή του στο δυτικό Λονδίνο, συνδέονται αναπόσπαστα με εικόνες, τραύματα και πληγές που ο καθένας προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να επουλώσει.

Το βασικό ερώτημα που έθεσαν οι συντελεστές ήταν: «θα μπορούσα άραγε να το αντέξω αν κάτι τέτοιο συνέβαινε και σε μένα;»

Οι έξι ηθοποιοί της παράστασης, Χριστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα , τόνισαν ότι είναι λάθος ότι στην Ελλάδα θεωρούμε ότι είμαστε ακόμα ασφαλείς, ότι είμαστε στο απυρόβλητο, και μίλησαν για το φόβο, αυτό το παραλυτικό συναίσθημα που μένει μετά από ένα τόσο καταλυτικό γεγονός.

Διαβάζοντας αποσπάσματα από την πρώτη σκηνή της παράστασης, σε μορφή αναλογίου, μας μετέφεραν το κλίμα της, αλλά κατάφεραν επίσης να βάλουν όλους τους παρευρισκόμενους σε μια διαδικασία σκέψης και μνήμης. Πολλοί, στη συζήτηση που ακολούθησε, μοιράστηκαν δικές τους ιστορίες και βιώματα από πραγματικά τρομοκρατικά χτυπήματα. Κάποιοι άλλοι σιώπησαν, σκεφτικοί. Γιατί αυτό είναι ένα φαινόμενο πιο πολύπλευρο και πολύπλοκο από ότι θα περίμενε κανείς. Η τρομοκρατία διαφέρει απ’ τον πόλεμο – όπου οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλο σε συνθήκες μάχης. Τρομοκρατία σημαίνει φόβος ολόγυρά μας. Σημαίνει να κοιμόμαστε  το βράδυ και να μην γνωρίζουμε τι φρίκη θα φέρει η επόμενη μέρα. Και είναι αυτός ο φόβος της  τρομοκρατίας που διευθύνει και καθοδηγεί πλήθη ψυχών και συνειδήσεων.

Στην περίπτωση της τρομοκρατίας, το γεγονός και ο φόβος, που αυτό προκαλεί, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η καχυποψία, ο ρατσισμός και ο θυμός που αναπόδραστα αναπτύσσονται σε καθεστώς φόβου, δρουν επιβαρυντικά στην κοινωνική συνοχή με ενδεχόμενο τη διάρρηξη των κοινωνικών δεσμών. Αυτά είναι θέματα που ακροθιγώς έθιξαν οι ηθοποιοί μιλώντας για το πώς αντιμετωπίζουν οι ήρωες τους τις νέες συνθήκες ζωής που τους περιμένουν μετά το χτύπημα, και πώς συνεχίζουν.

Όλοι όμως, παρά το επώδυνο θέμα και την φυσιολογική αμυντική αντίδραση του ανθρώπου προς το φόβο, μίλησαν για το αισιόδοξο μήνυμα, για την την ανίκητη ορμή και θέληση της ζωής να συνεχίσει, να προχωρήσει.
Ο Θοδωρής Βουρνάς μίλησε για τη σύντομη παραμονή του στην Αγγλία το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία επισκέφτηκε τα σημεία που περιγράφει το έργο, τη συνάντηση του με τον δημιουργό του, αλλά και την προσωπική του διάθεση και επιθυμία να μεταφέρει το έργο αυτό στο ελληνικό θέατρο. Όχι μόνο γιατί είναι ένα ξεχωριστό και επίκαιρο έργο, αλλά γιατί μας αφορά όλους, και γιατί είναι ένα έργο που έχει ουσία, που έχει κάτι, σοβαρό, να πει

Η Κασσιανή Λεοντιάδου (φώτα-σκηνικά-κοστούμια) και η Ντέπυ Γοργογιάννη (κινησιολογία) μίλησαν για τη δική τους συμμετοχή στην παράσταση, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τα πρώτα βήματα και την προετοιμασία της παράστασης.

Λίγα λόγια για το έργο “BU21”

Τι θα γινόταν αν αυτό που έβλεπες στις ειδήσεις συνέβαινε και σε ’σενα;

Αν αυτές οι εικόνες που μοιάζουν σαν σκηνές από ταινία εκτυλίσσονταν μπροστά στα μάτια σου;

Αν γινόσουν μέρος εαυτών των γεγονότων που συμβαίνουν στον κόσμο και που εσύ βλέπεις απ’ την απόσταση του ψηφιακού μέσου που προβάλλει τα νέα;

Ένας πύραυλος χτυπά απ’ το πουθενά ένα επιβατικό αεροπλάνο. Ακολουθεί μία τεράστια έκρηξη και το BU21πέφτει σ’ έναν κεντρικό δρόμο του Λονδίνου. Με αφορμή αυτό το αεροπορικό χτύπημα, 6 άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι ένας από εμάς, αφηγούνται τις απώλειες εκείνης της μέρας, το τραύμα και τη διαδικασία επούλωσης του, με κοινό συμπέρασμα πως :«Αν δε μπορείς να το χλευάσεις, θα σε κάνει κομμάτια.»

Συντελεστές της παράστασης:

Συγγραφέας: Stuart Slade

Μετάφραση: Λυδία Τριγώνη

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη

Production Design: Κασσιανή Λεοντιάδου

Κινησιολογία: Ντέπυ Γοργογιάννη

Σχεδιασμός ήχου-φωτισμού:Κασσιανή Λεοντιάδου, Σπύρος Δουκέρης, Λήδα Γρηγοριάδη

Artwork: Γιώργος Γιαννίμπας

TrailerΓιώργος Τσιρογιάννης

ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρηστίνα Γαρμπή, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μανώλης Κλωνάρης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Βαγγέλης Σαλευρής, Λία Τσάνα

INFO

Παραστάσεις: Από 17 Ιανουαρίου 2018 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μ.μ.

Εισιτήρια: 12 κανονικό και 8 μειωμένο

Διάρκεια: 90 λεπτά

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr