fbpx

Τρελαντώνης στο Ακροπόλ

Πριν πάρετε τα παιδιά στο θέατρο Ακροπόλ για να δουν τον Τρελαντώνη, είναι μια πολύ καλή ιδέα να τους δώσετε να διαβάσουν αυτό το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα. Έτσι θα τους δώσετε την ευκαιρία να συγκρίνουν και να κρίνουν αν η Σοφία Σπυράτου έχει καταφέρει με τη σκηνοθεσία και τα χορευτικά της να πιάσει την ατμόσφαιρα της Καστέλας του 1879, που περιγράφει η συγγραφέας, όπως την έζησε μαζί με τα αδέλφια, τα ξαδέλφια και τους φίλους τους.

Ο Τρελαντώνης ξετρελαίνει στην Παιδική Σκηνή του Ακροπόλ!

Να εκτιμήσουν πώς ένας μεγάλος σκηνογράφος, ο Γιάννης Μετζικώφ, έχει ντύσει τους δώδεκα ηθοποιούς για τους πολλαπλούς χαρακτήρες που υποδύονται και έχει αποδώσει τα σπίτια του Τσίλερ απέναντι απ’ την πρώτη οργανωμένη πλαζ της Ελλάδας.

Έτσι κι αλλιώς πάντως, ο ποιητής Στρατής Πασχάλης που διασκεύασε το έργο για τη θεατρική παράσταση, άφησε κάποια κομμάτια αυτούσια, στα μέρη της αφήγησης, για να δώσει στα παιδιά τη γλωσσιική γεύση της Πηνελόπης Δέλτα.

Σίγουρα τα παιδιά θ’ απολαύσουν την πρωτότυπη και ευρείας γκάμας μουσική που έγραψε για την παράσταση ο Απόλλων Ρέτσος και που αποδίδεται ζωντανά (ελπίζουμε μόνο όταν πάτε να δείτε τον Τρελαντώνη στο Ακροπόλ, να έχει διορθωθεί το πρόβλημα του ήχου, μια και σε κάποια σημεία η μουσική κάλυπτε τα λόγια των τραγουδιών).

Εδώ βέβαια, μπορείτε να βάλετε ένα χεράκι από πριν και να τραγουδήσετε στα παιδιά πριν πάτε στο Ακροπόλ, το τραγούδι του Μπαρμπαγιάννη Κανατά, ο οποίος πρωταγωνιστεί (Άλκης Μπακογιάννης) σε μια συγκινητική σκηνή του έργου.

Ένα θετικό στοιχείο της παράστασης είναι ότι τόσο ο Στρατής Πασχάλης όσο και η Σοφία Σπυράτου αλλά και ο Απόλλων Ρέτσος (διασκευή-κείμενο, σκηνοθεσία-χορογραφία, μουσική) συνδύασαν το παλαιό με το μοντέρνο, έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να μπουν άνετα στην ψυχή του έργου, που τόσα μηνύματα έχει να δώσει. Και πρώτο και καλύτερο, ότι ο ίδιος ο Τρελαντώνης (Γιώργος Νούσης), ο αδελφός της Πηνελόπης Δέλτα, μπορεί να ήταν η προσωποποίηση της αγορίστικης σκανταλιάς κι έτρωγε καθημερινές κατσάδες από τη θεία Μαριέττα (Λούσα Μαρσέλου), το θείο Ζωρζή (Νικορέστης Χανιωτάκης) ή την Αγγλίδα δασκάλα (Κατερίνα Πατσιάνη) όμως όταν εργόταν η ώρα των ευθυνών και της τιμωρίας, διάλεγε να κάνει το σωστό για να μην πληρώσει άλλος για τις δικές του αταξίες! ίσως γι’ αυτό να μην χρησιμοποίησαν ποτέ τα δικά του εγγόνια για τις δικές τους σκανταλιές το επιχείρημα ότι εκείνος ήταν ο Τρελαντώνης!

Ίσως πάλι γιατί ο Τρελαντώνης, όπως και τ’ αδέλφια του, η Πουλουδιά (η ίδια η Πηνελόπη Δέλτα, που υποδύεται η Νεφέλη Μαϊστράλη), ο Αλέξανδρος (Κωνσταντίνος Βουδούρης) και η Αλεξάνδρα (Κατερίνα Γερονικολού) είχαν φιλότιμο και αξιοπρέπεια, τόσο ώστα να μη φάνε τα μπισκότα της ντροπής, που έδωσε η Βασίλισσα Όλγα (Νάντια Μητρούδη) στην Πουλουδιά.

Σίγουρα μια θεατρική παράσταση με πολύ καλά μηνύματα για τα παιδιά.

Εισιτήρια: 7 ευρώ τα παιδικά, 12 ευρώ για ενήλικες και προσφορά 10 ευρώ γενικά, για 10 εισιτήρια και πάνω που αγοράζονται μαζί.

Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ Ιπποκράτους 9-11, τηλ.: . 210-3643700

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr