fbpx

Αριστοτέλης, ο ακούραστος οικοδεσπότης της Επιδαύρου

Ο Αριστοτέλης είναι όνομα συνώνυμο της Επιδαύρου. Αριστοτέλης είναι το ξενοδοχείο, και ο Αριστοτέλης Μπέκας είναι ο ιδιοκτήτης και η ψυχή του. Είναι ο άνθρωπος του οποίου το τηλέφωνο χτυπά σε καταιγιστικούς ρυθμούς. Όχι μόνο γιατί το ξενοδοχείο του προσφέρει υψηλής ποιότητας διαμονή, αλλά κυρίως γιατί ο ίδιος είναι ένας οικείος άνθρωπος για όσους τον έχουν γνωρίσει. Παρέα του, ο Κουμπής, ένας χαρούμενος και φιλικός σκυλούπης, που τρέχει, επιθεωρεί, ελέγχει, φροντίζει το αφεντικό του, αλλά και κρατά τις αποστάσεις του όποτε πρέπει.

Το ξενοδοχείο του άνοιξε πριν 12 χρόνια και έκτοτε έχει γίνει σημείο αναφοράς για την Επίδαυρο, κυρίως κατά τους μήνες του φεστιβάλ, αλλά και γιατί έχει θαμώνες, που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι ή Πάσχα για να απολαύσουν την απόλυτη ξεκούραση που προσφέρει, και την υπέροχη θέα των δωματίων του στον Αργολικό κόλπο. Κάθε επισκέπτης έρχεται για πρώτη φορά ως ξένος και πάντα φεύγει και επιστρέφει ως φίλος.

Τα σαββατοκύριακα στον Αριστοτέλη έχουν μια αίσθηση καλοκαιρινής ραστώνης αλλά και καλλιτεχνικών ζυμώσεων. Από τη στιγμή που θα μπεις στη ρεσεψιόν οι φωτογραφίες και οι αφίσες, κάποιες υπογεγραμμένες από τους καλλιτέχνες, τα αποκόμματα των εφημερίδων σχετικά με τις παραστάσεις σε προειδοποιούν ότι δεν έχεις έρθει κάπου τυχαία.

Η αναμονή για τις παραστάσεις στο Μεγάλο και στο Μικρό θέατρο της Επιδαύρου, δίνει σιγά σιγά τη θέση της στις πρώτες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο πρωινό, αλλά και σε μικρές συγκεντρώσεις στους εξωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου. Έχοντας απολαύσει την παράσταση ή τις παραστάσεις (και του Μικρού Θεάτρου) των δύο προηγούμενων ημερών, οι επισκέπτες απολαμβάνουν, και προκαλούν συζητήσεις και αναλύσεις για το έργο και τους συντελεστές. Το ξενοδοχείο του Αριστοτέλη είναι τόπος ιδανικός για να εμπνεύσει και να εμπλουτίσει μια τέτοια εμπειρία: από το υπέροχα πλούσιο και χορταστικό πρωινό στη βεράντα, με τη φροντίδα των ζεστών και γελαστών εργαζόμενων, με τον ίδιο τον Αριστοτέλη να τριγυρνά από τραπέζι σε τραπέζι για να ανταλλάξει πρώτες εντυπώσεις, μέχρι τη βουτιά στην πισίνα του ξενοδοχείου, όλα συνηγορούν σε μια ανεπιτήδευτη ανεμελιά, αίσθηση χαλάρωσης, αλλά πάντα με την ιδέα του θεάτρου να σκεπάζει τα πάντα.

Ο χώρος μυρίζει θέατρο και γιατί πολλοί θίασοι το επιλέγουν ως τόπο διαμονής τους κατά την προετοιμασία τους για την Επιδαύρεια πρεμιέρα, αλλά και γιατί οι φανατικοί των παραστάσεων επιστρέφουν κάθε σαββατοκύριακο του καλοκαιριού για να γίνουν μέρος της μυσταγωγίας. Έτσι, στη βεράντα και την πισίνα οι κουβέντες για κλείσιμο δουλειών την επόμενη σεζόν, δίνουν και να παίρνουν. Για τον ανυποψίαστο επισκέπτη ή τουρίστα που κάνει τις διακοπές του στο ξενοδοχείο, η συνάντηση με τους καλλιτέχνες στους κοινόχρηστους χώρους είναι ένα στοιχείο έκπληξης, κάτι συναρπαστικό.

Το ξενοδοχείο του Αριστοτέλη δεν είναι απλά ένας σημείο διαμονής σε ένα πολύβουο μέρος όπως η Επίδαυρος το καλοκαίρι. Αποτελεί σημείο συνάντησης, είναι ένας δημόσιος χώρος με ειδικά χαρακτηριστικά. Οι καλλιτέχνες σε εγρήγορση, τα προεόρτια και μεθεόρτια των παραστάσεων, και ένας ακούραστος οικοδεσπότης να φέρεται σαν να είναι όλοι του σπιτιού, έτοιμος να περιθάλψει κάθε αγωνία. Και πάνω από όλα έτοιμος να ακούσει και να μεταφέρει τη γνώση των σπουδαίων που έχουν βρεθεί στο ξενοδοχείο του. Έχουμε μιλήσει για παραστάσεις, για απόψεις άλλων, για απόψεις δικές μας. Για θεατρικά και πολιτικά. Είναι ο άνθρωπος που θεωρεί προσωπική του υπόθεση τους ανθρώπους του θεάτρου, και μεταδίδει όλη αυτή την τρυφερότητα και μεγαλοσύνη στην φιλοξενία του.

Ο Αριστοτέλης και το ξενοδοχείο του προσφέρουν τον τόπο εκείνο όπου ο επισκέπτης θα αποδράσει, τον τόπο όπου ο θα μοιραστεί τη ρέμβη της θάλασσας κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.   Η πισίνα του είναι το ιδανικό μέρος ξεκούρασης και δροσιάς κάτω από το λαμπερό ήλιο. Καταπράσινος χώρος περιμετρικά της πισίνας, με το διακριτικό άρωμα των πορτοκαλιών να ευωδιάζει την ατμόσφαιρα, ξαπλώστρες και ομπρέλες γύρω από το νερό, που συνθέτουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την απόλυτη χαλάρωση και απόλαυση. Αν θέλετε αναλυτικές περιγραφές των παροχών και των δωματίων, δε θα βρείτε σε αυτό το άρθρο… υπάρχουν πολλοί οδηγοί για αυτό. Αυτό όμως που δε θα βρείτε στους οδηγούς είναι η περιγραφή της αύρας, της αναζωογόνησης που νιώθει κανείς στον Αριστοτέλη μέσα στο καύσωνα των μεσημεριανών ωρών, η περιγραφή της θέας στη θάλασσα, τα χρώματα που γεννά το ξημέρωμα όταν το βλέπεις από το δωμάτιο σου. Απλά επισκεφτείτε τον.

O Κουμπής

Η Επίδαυρος δεν είναι μόνο το θέατρο, αν και όλα, από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους μέχρι τις σύγχρονες αφίσες που διαφημίζουν τις παραστάσεις δημιουργούν το κλίμα πως όλα αφορούν το φεστιβάλ. Είναι η προϊστορία, η ενέργεια, το υποβλητικό περιβάλλον, η ατμόσφαιρα, η αντοχή στον χρόνο ενός τόπου πέρα από τα μεγέθη που προστάζουν οι ίδιοι οι κανόνες της υποκριτικής. Είναι η υπερβατική εμπειρία που δύσκολα μπορεί κανείς να την περιγράψει. οι στιγμές της, δεν ξεχνιούνται ποτέ. Ίσως η θεώρηση μας για το θέατρο στην Ελλάδα,  τη συνέχεια του και το βάθος του να ήταν διαφορετική αν δεν υπήρχε αυτό το μυσταγωγικό μέρος. Άνθρωποι και σημεία σαν το ξενοδοχείο του Αριστοτέλη βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη μοναδικότητα της Επιδαύρου.

 

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr