fbpx

Disney’s Fantasia Live in Concert

στο Θέατρο Badminton

Από 15 έως 31 Μαρτίου συναντιούνται στο θέατρο Badminton, σε μία μοναδική σύμπραξη, η κορυφαία όλων των εποχών ταινία του Walt Disney, «Φαντασία» με την μεγαλόπρεπη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, δημιουργώντας ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της μουσικής και του κινηματογράφου, με τίτλο «Φαντασία – Live in Concert».

Δείτε ποιες μέρες και ώρες παίζει η παράσταση με φθηνά Εισιτήρια

Disney’s Fantasia Live in Concert5

Οι κορυφαίοι έλληνες μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης, Έλληνα μαέστρο και Διευθυντή της ΚΟΑ, Στέφανου Τσιαλή, ερμηνεύουν ζωντανά, επιλεγμένα μέρη από τη μουσική επένδυση της Φαντασίας του Walt Disney (1940), την οποία επιμελήθηκε ο περίφημος μαέστρος Leopold Stokowski καθώς και της συνέχειάς της, Φαντασία 2000. Την ίδια στιγμή γίνεται προβολή των αντίστοιχων αποσπασμάτων των ταινιών, δημιουργώντας έτσι, ένα μοναδικό υπερθέαμα, που κανένας δεν θα έπρεπε να χάσει.

Σκοπός του Walt Disney ήταν, να δημιουργήσει ένα φιλμ που θα αποτελούσε ένα μοναδικό εικαστικό αποτέλεσμα. Έτσι πάντρεψε την διαχρονική αξία της κλασικής μουσικής, η οποία αναδυόταν διάχυτη μέσα από τα έργα των μεγάλων κλασσικών (Bach, Beethoven, Tchaikovsky, Stravinsky, Schubert κ.ά.), που επέλεξαν μαζί με τον Stokowski , με την αγάπη, το χιούμορ την τρυφερότητα και τη φαντασία, συνδυασμένα με τους πιο προχωρημένους σχεδιασμούς animation.

Η επιτυχία και η μεγάλη απήχηση της ταινίας, εδώ και επτά δεκαετίες, υπήρξε τόση που την ανέδειξε σε ένα αληθινό αριστούργημα, όχι μόνο των κινουμένων σχεδίων, αλλά της 7ης τέχνης συνολικά, σφραγίζοντας έτσι την έννοια της οικογενειακής ψυχαγωγίας για έναν ολόκληρο αιώνα.

Το 1999 δημιουργείται η Φαντασία 2000 η οποία αποτελεί εφάμιλλη συνέχεια της πρωτότυπης ταινίας. Την Φαντασία 2000 επιμελήθηκε ο ανιψιός του μεγάλου δημιουργού Roy Disney επενδύοντας την με έργα εξίσου μεγάλων δημιουργών της κλασσικής μουσικής. (Shostakovich, Elgar, George Gershwin. κ.α )

Disney’s Fantasia Live in Concert

Λίγα λόγια για την ιστορία της Φαντασίας

Ο πατέρας της «Φαντασίας», Walt Disney αρχικώς είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα μικρό φιλμ, το οποίο θα ενίσχυε την αγάπη του κοινού, για τον Μίκυ Μάους, τον χαρακτήρα που ξεχώριζε περισσότερο από όλους. Έτσι δημιουργήθηκε η λαοφιλής σκηνή, με τον «Μαθητευόμενο Μάγο». Η μοίρα είχε όμως άλλα σχέδια για το έργο του, έτσι μέσα από μία τυχαία συνάντηση, τον φέρνει σε επαφή με τον διευθυντή της ορχήστρας της Φιλαδέλφειας και μεγάλο μαέστρο Leopold Stokowski. Ο Stokowski ενθουσιάζεται τόσο, που όχι μόνο προσφέρεται να διευθύνει δωρεάν την μουσική της ταινίας, αλλά προτρέπει τον Disney να ηχογραφήσουν άλλα έξι κλασσικά αριστουργήματα, από την σπουδαία ορχήστρα της Φιλαδέλφειας.

Η πρεμιέρα της ταινίας στο Broadway Theater της Νέας Υόρκης το 1940 έσπασε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο «υψηλό» που πρέσβευέ η κλασική μουσική και το «χαμηλό» που πρέσβευαν τα κινούμενα σχέδια, απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των πιο ταλαντούχων σχεδιαστών της Disney και οδηγώντας το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε επίπεδα που προκαλούν δέος μέχρι σήμερα, γράφοντας έτσι μια νέα, λαμπρή σελίδα κινηματογραφικής ιστορίας.

Το 1990 η Disney αποφασίζει να δημιουργήσει την συνέχεια του ιστορικού φιλμ. Χρειάστηκαν εννιά ολόκληρα χρόνια, σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας ώστε μόλις το 1999 να παρουσιαστεί η Φαντασία 2000.
Η νέα Φαντασία που έκανε πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου του 1999 στο Carnegie Hall, και έπειτα βγήκε στις αίθουσες, όχι μόνο δεν υστερεί σε τίποτα από την αρχική δημιουργία του Disney, αλλά κρατώντας στο ακέραιο το πνεύμα της, χαρίζει στο κοινό νέες αλησμόνητες σκηνές, δοσμένες μέσα, από την ψηφιακή πλέον εποχή. Διευθυντής της Ορχήστρας του Σικάγου που ανέλαβε την ερμηνεία των αποσπασμάτων, τέλεσε ο διακεκριμένος James Levine.

Disney’s Fantasia Live in Concert4

Λίγα λόγια για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα ως «Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών» κι έκτοτε πέρασε από διάφορα στάδια, τόσο ως προς την ονομασία, όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας της. Από την ίδρυσή της ως σήμερα, προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας, με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού.
Εξέχοντες αρχιμουσικοί –ανάμεσά τους όπως οι Ρίχαρντ Στράους, Βάινγκαρτνερ, Κνάπερτσμπους, Βάλτερ, Μητρόπουλος– και κορυφαίοι σολίστ, όπως οι Ρούμπινσταϊν, Κεμπφ, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ και Μπάρενμποϊμ, έχουν συμπράξει με την Ορχήστρα κατά την πολύχρονη ιστορία της.

Θέατρο Badminton Άλσος Στρατού, 15773 Γουδή Τηλ. 210 8840600 – www.abcd.gr

Παραστάσεις: Από 15 έως 31 Μαρτίου Κάθε Σάββατο & Κυριακή: 12.00 & 15.00
Κάθε Τρίτη: 20.00 Εισιτήρια: Α Ζώνη 18€ Β Ζώνη 13€ Γ Ζώνη 9€  Προπώληση: 210 8840600

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr