fbpx

Ο Εραστής του Χάρολντ Πίντερ, στο Αγγέλων Βήμα

Ο Εραστής του Χάρολντ Πίντερ, ανεβαίνει στο Αγγέλων Βήμα από τις 2 Δεκέμβρη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα.

Ο άνθρωπος μπορεί να μιλήσει για τον συνάνθρωπό του, με μεγάλη άνεση, με ευγλωττία,  χωρίς ντροπή, με συμπόνια, με αγάπη, αλλά μπορεί να γίνει και σκληρός, άκαρδος ακόμα και αισχρός. Όμως για το εαυτό του δεν αντέχει την αλήθεια φοβάται την ειλικρίνεια, ντρέπεται τις λέξεις. Ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα. Πόσο μάλλον για τα πιο ουσιαστικά. Τον Θάνατο, τον πόνο, τον φόβο ή τον έρωτα…

Ποτέ πια δεν θα μπορούν δύο ερωτευμένοι να πούνε ‘σ’ αγαπώ’ χωρίς να κρύβονται πίσω από μάσκες. Σε αυτό το έργο του Πίντερ, οι ήρωές του, κρύβονται πίσω από προσωπεία, πίσω από ρόλους προκειμένου να μπορέσουν να αρθρώσουν τις λέξεις που ντρέπονται και τα αισθήματα που νοιώθουν. Με τον φόβο πως αν χαθούν τα προσωπεία, θα χαθούν όχι μόνο τα αισθήματά τους, αλλά και οι ίδιοι….

Για τον συγγραφέα και το έργο

Ο Χάρολντ Πίντερ  γεννήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 1930 στο Χάκνεϋ του ανατολικού Λονδίνου. Άγγλος συγγραφέας θεατρικών και ραδιοφωνικών έργων ,κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σεναρίων, ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης, και υπέρμαχος της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο . Έχει τιμηθεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Βραβείο Σαίξπηρ, Βραβείο Πιραντέλο , Βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο Ντέηβιντ Κόεν καθώς και με πολλούς τιμητικούς τίτλους από την ευρωπαϊκή και αμερικάνικη πανεπιστημιακή κοινότητα. Το 2001 ήταν η τελευταία φορά που έπαιξε σαν ηθοποιός σε δικό του έργο και το 2005 αποσύρθηκε από τη συγγραφή προκειμένου να αφοσιωθεί στην πολιτική εκστρατεία και τον ακτιβισμό. Πέθανε από καρκίνο στο Λονδίνο στις 24 Δεκεμβρίου του 2008.

Ο Εραστής ( The Lover,1962) θίγει θέματα όπως η πλήξη της καθημερινότητας και του γάμου, η πραγματική σχέση ενός ζευγαριού της αστικής τάξης, η παραδοξότητα της ανθρώπινης συμπεριφοράς… Η Σάρα μένει στο σπίτι και ασχολείται με τα οικιακά. Ο Ρίτσαρντ εργάζεται ως οικονομικός σύμβουλος. Είναι δύο ευκατάστατοι μεσοαστοί που επινοούν ένα ερωτικό παιχνίδι, το οποίο λειτουργεί ως υποκατάστατο της κενής ανάμεσα τους σχέσης. Ποιος όμως θέτει πραγματικά τους κανόνες; Ποιος άρχισε πρώτος αυτό το παιχνίδι ; Πόσο αντέχει η σχέση τους να δοκιμαστεί;

Το θεατρικό έργο του Πίντερ χαρακτηρίζεται από χιούμορ και κυνισμό. Περιγράφει ανθρώπους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν, την ώρα που μια “απειλή” εισβάλλει στη ζωή τους. Ξεχωρίζει για τη μοναδική χρήση των διαλόγων μέσω των οποίων διαπραγματεύεται την αποξένωση μεταξύ των ηρώων και εξερευνά τα νοηματικά επίπεδα που προκύπτουν από τις παύσεις και τη σιωπή. Ο Πίντερ εγκαινίασε μια νέα δραματουργία και έθισε το κοινό σε μια νέα αντίληψη της σκηνικής μίμησης. Αντλεί τα θέματά του από την τρέχουσα πραγματικότητα (δεν υπάρχει ούτε ένα πιντερικό έργο «ιστορικό»), και βλέπει τον κόσμο μέσα από τον παραμορφωτικό φακό τού παρά τον λόγον παρατηρητή.

Αυτό το λιτό ύφος, το γεμάτο σιωπές, καθιέρωσε το επίθετο “πιντερικός”, ενώ η Σουηδική Ακαδημία στο σκεπτικό της για τη βράβευση του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τον χαρακτηρίζει ως τον πιο προβεβλημένο εκπρόσωπο της αγγλικής δραματουργίας του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα.

Το 1995 τιμάται από τη Βρετανία με το Βραβείο Olivier για τη συνεισφορά του στο θέατρο, ενώ έχει κερδίσει δεκάδες διακρίσεις και επαίνους για την προσφορά του στην Τέχνη του, μεταξύ των οποίων και την αναγόρευση του ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Τα έργα του μεταφράζονται και παρουσιάζονται σε δεκάδες γλώσσες και μια σειρά από επιτυχίες, από το Γουέστ Εντ έως το Μπρόντγουεϊ, τον καθιερώνουν ως το μεγαλύτερο εν ζωή θεατρικό συγγραφέα της χώρας του.

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπουραζάνας

Σκηνογραφική Επιμέλεια: Ελένη Μανωλοπούλου

Μουσική: Αντώνης Χατζής

Φωτογραφία: Σταύρος Τσοράπης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαταγιάννη

 

Παίζουν: Ντίνος Γκελαμέρης, Δανάη Τωράκη

Παραστάσεις

Από την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Και κάθε Κυριακή για 9 παραστάσεις  

Στις 21:15

Θέατρο

Αγγέλων Βήμα , Σατωβριανδου 36, Ομονοια

210 5242211

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος  12€

Φοιτητικό,  ανέργων  10€

Ατέλειες Ηθοποιών 5€

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr