fbpx

Ερωτόκριτος στο Θέατρο Ακροπόλ

Ο Ερωτόκριτος με την ανάσα του Στάθη Λιβαθινού

  • Γράφει η Διονυσία Ρώντα
Αν διάβαζες μια ώρα στο κρεβάτι πριν κοιμηθείς το βράδυ, θα χρειαζόσουν περίπου ενάμισυ μήνα για να τελειώσεις τον Ερωτόκριτο του Βιντσέντζου Κορνάρου. Ομολογώ ότι αναζήτησα τη fast track απόδοση ανάμεσα στις θεατρικές παραστάσεις. Όμως τι μπορείς να κόψεις από 10.000 στίχους, που είναι κελάρυσμα ομορφιάς ένας προς έναν; ρώτησα τον Στάθη Λιβαθινό, που απέσταξε 2.000 στίχους μαζί με την Έλσα Ανδριανού.
erotokritow livathinou
Ερωτόκριτος στο Θέατρο Ακροπόλ
Στάθης Λιβαθινός: Η δραματουργία προϋποθέτει μια εσωτερική αυστηρότητα: Να μπορείς να στερηθείς πράγματα που σ’ αρέσουν προκειμένου ν’ αναδείξεις το ουσιώδες.
Η κρητικής καταγωγής γιαγιά μου τραγουδούσε τον Ερωτόκριτο όπως μάθαιναν άλλοτε τα παιδιά την Οδύσσεια ολόκληρη, σαν σχολείο γλώσσας, Ιστορίας, ποίησης ήθους. Η γιαγιά μου είχε μυαλό επιστήμονα κι ας μην είχε πάει σχολείο.
Το μυστικό για να μάθεις απ’ έξω ένα μεγάλο ποίημα είναι να παρακολουθείς την αφήγηση χωρίς να σταματάς, σχεδόν χωρίς να παίρνεις ανάσα. Ακριβώς όπως ο 15σύλλαβος του Βιντσέντζου Κορνάρου: στο όριο της κανονικής ανθρώπινης αναπνοής.
Ο Ερωτόκριτος που είδα στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, έχει ένα ρυθμό λίγο πριν απ’ το λαχάνιασμα:
  • Κονταροχτυπήματα καβαλάρηδων, που γίνονται ένα με τα άλογα ζώα με την κίνηση της Ζωής Χατζηαντωνίου να αποδίδει το «Kάτεχε πως εις-ε πολλά το ζο του ανθρώπου μοιάζει».
  • Το αγκομαχητό των ηρώων καυτό στο σβέρκο σου.  Ανάσα – ανάσα…
  • Κάθε συλλαβή αναπνέει ζωή και ακούγεται ολοζώντανα.
  • Ο  μαντατοφόρος διανύει την τεράαααστια απόσταση από το ένα άκρο της σκηνής ώς το άλλο και φρενάρει απότομα  – όπως οι γάτες– τον τόνο της φωνής του.

Ποια φωνή ερωτεύτηκε η Αρετούσα;

Μια φωνή αφηγητή στιβαρή σαν του Μάνου Κατράκη μην αναζητήσετε στον Ερωτόκριτο του Λιβαθινού. Μια τέτοια μοναδική φωνή θα θάμπωνε όλες τις άλλες. Εδώ η φλόγα που έχει ανάψει στην καρδιά της Αρετούσας βγαίνει απ’ το στόμα της στα τζαζ τραγούδια του Δημήτρη Μαραμή. Κι αυτή η φωνή έχει το πάθος και τη διαχρονικότητα της τζαζ. Την πιστεύεις. Η ψυχή σου τραγουδά μαζί της.
 

 Μια Αρετούσα που σε κερδίζει με την πρώτη ματιά!

Κι ενώ περιμένεις να δεις μια κοπέλα που με «Όλες τσι χάρες κι αρετές ήτονε στολισμένη», ο Λιβαθινός σού σπρώχνει στη σκηνή τη Νεφέλη Κουρή, όπως ένα κοριτσάκι δεκατριών χρονών. Η μικρότερη από τις τρεις Αρετούσες του σε κάνει να νιώθεις γιατί ο Ερωτόκριτος δεν μπορεί να ξεκολλήσει τα μάτια του από πάνω της. Η «μικρή» ΖΕΙ  το ρόλο με τη φυσικά χαριτωμένη αυθάδεια της εφηβείας.
Καλοί ηθοποιοί γενικότερα: Δημήτρης Ήμελλος, Γιώτα Φέστα, Μαρία Ναυπλιώτου…
Ξεχωριστή και η Μαρία Σαββίδου ως παραμάνα της Αρετούσας, έχει αναθρέψει το ρόλο σαν πραγματικά δικό της παιδί.
Τα ρούχα της Ελένης Μανωλοπούλου αποδίδουν μια συγχρονοπαραμυθένια κατάσταση, μια και ο σκηνοθέτης «δεν επιμένει σώνει και καλά στο σήμερα». Δικά της και τα σκηνικά που δίνουν μια νότα Φελίνι σ’ «του Κύκλου τα γυρίσματα, που ανεβοκατεβαίνουν, και του Τροχού, που ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πηαίνουν».
…Και η κοφτή ανάσα μιας φυλακισμένης βασιλοπούλας μετουσιώνεται τελικά σε άνασσα του νικητή έρωτα.
Το παραμύθι του Στάθη Λιβαθινού διαρκεί περίπου 3 ώρες, με ένα διάλειμμα. Όταν βγαίνεις ξανά στην Ιπποκράτους, θέλεις να ζήσεις καλύτερα.
Υ.Γ. Βολεύει το μετρό, Στάση Ακαδημίας. Το κοντινό parking στην Ιπποκράτους στοιχίζει
8 ευρώ συν 0,50 ευρώ κάθε επόμενη ώρα. Το λίγο πιο μακρινό στην Ιπποκράτους 6 ευρώ συν 1 ευρώ κάθε επόμενη ώρα.
Εισιτήρια θεάτρου
Ξεκινούν από 10 ευρώ.

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr