fbpx

Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΡΑΟΥΝΙΝΓΚ

antoniadisΤο mytheatro.gr καλωσορίζει τον κ Στέλιο Αντωνιάδη στις κριτικές θεάτρου. Ο κ Στέλιος Αντωνιάδης δεν είναι κριτικός θεάτρου αλλά Παιδοκαρδιολόγος Καθηγητής

Συγγραφέας πολύ αξιόλογων βιβλίων. Η μεγάλη του αγάπη για το θέατρο είναι γνωστή και είναι λάτρης του καλού θεάτρου.

Τι καλύτερο λοιπόν να κάνει μια κριτική ενός θεατρικού έργου, χωρίς να είναι κριτικός θεάτρου, άλλα σαν ένας απλός θεατής του θεάτρου που βλέπει μια θεατρική παράσταση!

Η ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΡΑΟΥΝΙΝΓΚ (THE BROWNING VERSION) του Terence Rattigan

  • Γράφει ο κ Στέλιος Αντωνιάδης 

Έργο από αυτά που έχουν ως θέμα ιστορίες από τη αγγλική εκπαίδευση. Κατά τη γνώμη μου σαφώς κατώτερο από τα: Goodbye Mr. Chips (του οποίου το σενάριο έχειγράψει ο Rattigan), Dead poets society (Ο κύκλος των χαμένων ποιητών).

Τα απολαύσαμε στην μεγάλη οθόνη, το πρώτο με τον πρόσφατα χαμένο, θαυμάσιο, Peter O’ Tool, το δεύτερο με τον επίσης θαυμάσιο Robin Williams.

ekdoxi mpaoynink

Εδώ πρόκειται για έναν πολλά υποσχόμενο καθηγητή κλασσικής φιλολογίας που δεν κατάφερε να γίνει δάσκαλος. Κάτι που συμβαίνει και που γνωρίζω πάρα πολύ καλά από τη μακροχρόνια υπηρεσία μου ως καθηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για την πρόσληψη ενός καθηγητού ακόμα και σήμερα ,στα εκλεκτορικά, ελέγχουμε τα ακαδημαϊκά προσόντα, τις σπουδές και τα διδακτορικά, ποτέ και πουθενά δεν κοιτάμε το σημαντικότερο προσόν για έναν καθηγητή, το αν έχει μεταδοτικότητα αλλά και αν μπορεί να αναπτύξει τη σωστή σχέση με τους φοιτητές.

Τα ίδια λέω και στους γιατρούς για τους οποίους ακράδαντα πιστεύω πως άλλο το άριστος επιστήμονας και άλλο το άριστος γιατρός. Μπορεί ένας γιατρός να είναι πράγματι άριστος επιστήμονας αλλά ποτέ καλός γιατρός εάν δεν έχει την ικανότητα να πλησιάσει σωστά τον ασθενή, να κατανοήσει την ψυχολογία του, τον χαρακτήρα του, τις ευαισθησίες του, το περιβάλλον του κτλ. Η ιατρική είναι επιστήμη αλλά και τέχνη, όπως και η διδασκαλία.

Στο έργο ο πρωταγωνιστής έχει κάνει το μεγάλο λάθος. Δεν κατάλαβε έγκαιρα πως δεν διέθετε τα προσόντα του δασκάλου. Η αποτυχία όπως είναι ευνόητο ακολουθείτε από απογοήτευση, έλλειψη αυτοσεβασμού, αυτοεκτίμησης. Ο άνθρωπος στην απελπισία του κλείνετε στον εαυτό του, ζει μόνος του, ακόμα και η σύζυγος του, μολονότι ζουν μαζί, τον έχει εγκαταλείψει προ πολλού διασκεδάζοντας την ανία της με διάφορους εραστές.
Το έργο πιάνει πολύ καλά την ψυχολογία του αποτυχημένου καθηγητή αλλά όλα τελειώνουν εκεί, δεν νομίζω ότι έχει να προσφέρει τίποτα άλλο.

Ο χώρος του θεάτρου άνετος, με ωραία αναπαυτικά καθίσματα. Η μετάφραση σωστή. Η σκηνοθεσία καλή. Ο κύριος Καταλειφός εξαιρετικός όπως πάντα. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί έκαναν ότι μπορούσαν.

Είμαι λάτρης των έργων με σχολεία και πήγα έχοντας μεγάλες προσδοκίες οι οποίες δεν μπορώ να πω ότι ικανοποιήθηκαν. Το μόνο που χάρηκα είναι το ότι θα δουν οι Έλληνες τη σημασία που έδιναν και ακόμα δίνουν οι Άγγλοι, στην αρχαία Ελλάδα. Οι περισσότεροι Άγγλοι φίλοι μου ήξεραν αρχαία, κάτι που αναγνωρίζεται ως πολύ βασικό για να θεωρείς τον εαυτό σου μορφωμένο. Λέτε τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια το κόσμου να έχουν άδικο και κάτι δικές μας περίεργες φυσιογνωμίες δίκαιο; Στέλιος Αντωνιάδης – mytheatro.gr

Παίζουν:
Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Άγης Εμμανουήλ, Βύρων Σεραϊδάρης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κυριάκος Ψυχαλής.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παργινού
Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00
Σάββατο 18:00, 21:00
Κυριακή 20:00

Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία: 18€, Φοιτητικό:12€, Ανέργων: 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας, αγορά μόνο από το ταμείο του θεάτρου και το ταμείο του Παλλάς)

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr