Ικέτιδες

Οι Ικέτιδες του Αισχύλου, το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα του Χρήστου Στέργιογλου, κάνουν πρεμιέρα στις 27 Οκτωβρίου στο bios. Πρόκειται για μία παραγωγή που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αθηνών για δύο sold-out βραδιές τον Ιούνιο στην Πειραιώς 260.

iketides

Η μεταφορά ενός έργου του αρχαίου δράματος από τον φυσικό του τόπο, ένα θέατρο σαν την Επίδαυρο δηλαδή, σε μια ιταλική σκηνή ή έναν ακόμα μικρότερο χώρο θεάτρου δωματίου, αποτελεί πάντοτε μία επιπλέον πρόκληση για το ανέβασμα μιας τραγωδίας. Στην συγκεκριμένη τραγωδία, ο σκηνοθέτης επιλέγει –οδηγούμενος και από το κείμενο– να θέσει ως κεντρικό πρόσωπο του έργο τον χορό των γυναικών.

Στις Ικέτιδες, οι κόρες του Δαναού το σκάνε από την Αίγυπτο, προκειμένου να γλιτώσουν τον επικείμενο αιμομικτικό γάμο με τους γιους της Αιγύπτου και βρίσκουν καταφύγιο στο Άργος, όπου εμφανίζονται ικέτισσες, ζητώντας την προστασία της πόλης και των πολιτών. Το αίτημα αυτό λοιπόν, αποτελεί και τον θεματικό πυρήνα του έργου, καθώς η μοίρα αυτών των γυναικών αντανακλά πάνω στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο, την ευθύνη και τις επιλογές του.

iketides1

Η σκηνοθετική προσέγγιση πρότεινε την μη συγκεκριμένη διανομή των ρόλων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την απόλυτη ελευθερία κατά την διάρκεια της παράστασης των ηθοποιών, να μιλήσουν οι ίδιες στα σημεία εκείνα που θα επιλέξουν, ισορροπώντας ανάμεσα στην προσωπική πρωτοβουλία και την αρμονία του συνόλου. Έτσι, κάθε βράδυ ακούγεται η ίδια ιστορία, με διαφορετικό όμως τρόπο.
Με αυτόν τον τρόπο, η προσωπική φωνή ανοίγει προς το καθολικό, με τελικό σκοπό η ιστορία των Ικέτιδων να «ανοίξει» στον χώρο και τον χρόνο και να γίνει η ιστορία της ικεσίας και ένας ύμνος στην αξιοπρέπεια του μετανάστη, της γυναίκας και του ανθρώπου γενικότερα.

Συντελεστές της Θεατρικής Παράστασης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Στέργιογλου
Δραματουργική συνεργασία: Άννα Πιατά
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνικά-Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Επιμέλεια φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης
Οργάνωση παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη
Παίζουν: Ναζίκ Αϊδινιάν, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Μελίσσα Κωτσάκη, Δήμητρα Μητροπούλου, Κέλλυ Παπαδοπούλου, Ιωάννα Πιατά, Ανδρομάχη Σπανέλλη

Διάρκεια παραστάσεων: 27 Οκτωβρίου – 25 Νοεμβρίου 2014 Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη Έναρξη: 20:30 Είσοδος: 10 ευρώ BIOS  Πειραιώς 84, τηλ.: 2103425335


Διαφήμιση στο Ιντερνετ στο Facebook στο Google Adwords

Διαφήμιση Γρήγορα Εύκολα και Οικονομικά Δείτε Πως!


Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε;

Γράψτε το σχόλιο σας για όσα διαβάσατε παραπάνω. Θα χαρούμε να ακούσουμε ότι έχετε να πείτε, γράψτε σε Ελληνικά και σε Greeklish όπως σας βολεύει. Μην ξεχνάτε επίσης ότι μπορείτε να αφήσετε και την κριτική σας για παραστάσεις που έχετε δει  στις Κριτικές Θεάτρου 

Δείτε τη Σελίδα του mytheatro.gr στο FACEBOOK - Ακολουθήστε μας

No comments yet.

Αφήστε μια απάντηση