fbpx

Καλλιτέχνες για την έλλειψη μέτρων για τον Πολιτισμό

Με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ να ακυρώνονται το ένα μετά το άλλο, η κατάσταση για τα ελληνικά καλοκαιρινά φεστιβάλ θεάτρου και μουσικής δεν φαινόταν τόσο ευοίωνη εδώ και μήνες. Αν και αρχικά ίσως να υπήρχε μια μικρή ελπίδα ότι επειδή θα ξεκινούσαν λίγο αργότερα μέσα στο καλοκαίρι ο ιός κάπως θα είχε τεθεί υπό έλεγχο, ώστε η ζωή να αποκτήσει τους κανονικούς της ρυθμούς, αυτή διαλύθηκε με τη νέα ανακοίνωση της κυβέρνησης που καταργεί κάθε πολιτιστική εκδήλωση για φέτος το καλοκαίρι, ανεξαρτήτως προσέλευσης. Αρκετοί καλλιτέχνες έχουν αρχίσει να αντιδρούν με τα νέα μέτρα.

Χθες ο Σωκράτης Μάλαμας, με χειρόγραφο μήνυμά του διαμαρτυρόταν γράφοντας: «η αδιαφορία και ο προγραμματισμός της παρούσας κυβέρνησης για όλους αυτούς είναι πνιγμός και εξαφάνιση μάλλον με πολύ στοχευμένη πρόθεση».

Ακολούθησε αντίστοιχο χειρόγραφο σε σελίδα της Φωτεινής Βελεσιώτου, όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Από 12 του Μάρτη, μέρα παρά μέρα σχεδόν τραγουδούσα απ’το σπίτι μου. Προσπαθούσα να δίνω κι εγώ -όπως κι άλλοι συνάδελφοι – δύναμη και κουράγιο στους συμπολίτες μου. Από σήμερα ΣΙΩΠΩ. Η αναλγησία της πολιτείας για τους ανθρώπους της Τέχνης κι όσους εμπλέκονται, είναι πασιφανής […] αν δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις και οι παραστάσεις του πολιτισμού και τα μέτρα παραμένουν επισφαλή για την υγεία μας, θεωρώ υποχρέωση της κυβέρνησης να στηρίξει οικονομικά και να ενισχύσει τον κλάδο της Τέχνης και του Πολιτισμού»

Βίντεο στο Youtube ανήρτησαν και οι τραγουδιστές και μουσικοί Lou Is, Τζώρτζια Κεφαλά, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κατερίνα Μακαβού, Γρηγόρης Κλιούμης, Αλέξανσρος Εμμανουηλίδης, Στέλιος Δάβαρης, οι τεχνικοί: Τίτος Καργιωτάκης, Μίμης Κωνσταντινίδης, Μάρκος Κουτσιανάς, Χρήστος Χαρμπίλας, Γιάννης Ταβουλάρης, Δημήτρης Κατέβας και οι μουσικοί: Αναστάσης Βουκυκλαράκης, Χάρης Μιχαηλίδης, Πάνος Τόλιος, Κώστας Φόρτσας, Κωνσταντής Πιστιόλης, Λαμπρινή Γρηγοριάδου, Ανθή Κύρκου, Θανάσης Αρχανιώτης, Νίκος Γιούσεφ, Γιώργος Καρδιανός, Θανάσης Τζίνγκοβιτς, Δημήτρης Σίντος, Νίκος Μαγνήσαλης, Τόλης Δεληγιάννης.

Οι καλλιτέχνες ζητούν από την κυβέρνηση να αναγνωριστεί η εργασία τους.   «Αυτοί οι άνθρωποι είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον χώρο του θεάματος που δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης λόγω του κορωνοϊού» σημειώνουν οι διαχειριστές του καναλιού «Ανεξάρτητοι Επαγγελματίες στον χώρο του Θεάματος» στο Youtube.

Στην δική του σελίδα στο Facebook, ο Μίλτος Πασχαλίδης ανάρτησε μια φωτογραφία με συνεργάτες του γράφοντας: «Η τέχνη δεν είναι το χόμπι μας. Είναι η εργασία μας. Απ’ αυτή ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας. Ζητάμε απλώς το αυτονόητο: Άμεση στήριξη των καλλιτεχνών και όλων των εργαζομένων στον πολιτισμό, χωρίς καμία εξαίρεση. Και ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα για το πότε και με ποιους όρους μπορούμε να επιστρέψουμε στις εργασίες μας, όπως όλοι οι άλλοι συμπολίτες μας, χωρίς να κινδυνέψει η υγεία κανενός»     «Το σοκαριστικό όμως είναι ότι αυτή η ξαφνική καταστροφή δεν συνοδεύεται από κανένα -αλλά κανένα!- μέτρο στήριξής μας από την κυβέρνηση. Προτείναμε άπειρα τέτοια μέτρα στο ΥΠΠΟ εγκαίρως τόσο για μας όσο και για τους Οργανισμούς μας.

Η μπάλα πετιέται στη νομική εξέδρα», έγραφε στο Facebook ο Φοίβος Δεληβοριάς, συνοδεύοντάς την ανάρτησή του από μια μαύρη εικόνα.     «Μαύρο, λοιπόν, μέχρι την ημέρα που οι εργαζόμενοι της τέχνης θα αντιμετωπιστούν ως άνθρωποι. Με ανάγκες και δικαιώματα», έγραψε από την πλευρά της η Νατάσσα Μποφίλιου στο Instagram.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης, ιδρυτής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Για τον κλάδο μας είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Γιατί είναι από τα επαγγέλματα που πλήττονται ιδιαίτερα. Η δουλεία μας είναι οι δημόσιες συναθροίσεις. Και τώρα είμαστε τελείως στον αέρα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χθες το Φεστιβάλ Αθηνών θα αναβληθεί και υπάρχει μια συζήτηση μήπως γίνει το Σεπτέμβριο. Εγώ ετοίμαζα μια παράσταση του Λουίς Σεπούλβεδα, που πέθανε πρόσφατα, «Η ιστορία του γάτου που έμαθε στο γλάρο να πετάει» για παιδιά αλλά και πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως φαίνεται όλα τα Φεστιβάλ αλλά και οι παραστάσεις στο σύνολό τους δεν θα πραγματοποιηθούν. Είναι επίσης άγνωστο αν θα γίνουν γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών ή ταινιών. Τουλάχιστον με τον παραδοσιακό τρόπο. Γιατί πια πρέπει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους. Η κατάσταση αυτή θα φέρει τεράστια ένδεια σε όλο τον κλάδο. Όλοι μένουμε στον αέρα είτε είχαμε δουλειά, είτε δεν είχαμε. Η δική μου στάση είναι ότι δουλεύω για αυτά που θέλω να κάνω και τώρα και τον χειμώνα, γνωρίζοντας ότι μπορεί και να μην γίνουν. Άρα με κλειστά θέατρα σημασία έχει πως η πολιτεία στηρίζει τους καλλιτέχνες και τους χώρους που φιλοξενούν πολιτιστική δραστηριότητα.

«Δεν μπορεί να μην υπάρχει λύση. Δεν μπορεί να αφήνουμε στο έλεος της τύχης αυτούς που αγάπησαν τη μόνη γλώσσα της ψυχής, αυτούς που δόθηκαν, αυτούς που προσφέρουν το ύστατο καταφύγιο στους συμπολίτες τους στην κάθε καραντίνα της ζωής (και όχι μόνον τώρα). Δεν μπορεί να μην σκεφτούμε όσους αφιέρωσαν τα παιδικά κι εφηβικά τους χρόνια μελετώντας με υπομονή και αφοσίωση ένα μουσικό όργανο, αυτούς που σήμερα αγωνίζονται να επιβιώσουν από μεροκάματο σε μεροκάματο. Σας παρακαλώ αναρωτηθείτε: Τι θα γίνει με όσους περίμεναν το καλοκαίρι για να εργαστούν; Μουσικούς, τεχνικούς, γραφεία συναυλιών με τους υπαλλήλους τους;», έγραψε στην δική του ανάρτηση ο Κωστής Μαραβέγιας, απευθύνοντας έκκληση για την εξεύρεση μιας εναλλακτικής οδού για όσους έχουν βιοποριστική ανάγκη».

 

Δημήτρης Καραντζάς, σκηνοθέτης

Είναι αδιανόητο σε μια επίσημη ανακοίνωση να μην αναφέρονται καν μέτρα – σκέψεις – προϋποθέσεις για τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους στο θέαμα-ακρόαμα και σε όλες αυτές τις θέσεις. Δεν το χωράει το μυαλό μου.

Ελπίζω επίσης το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου να αποζημιώσει τις παραγωγές που δεν πρόκειται να κάνει.

Το επάγγελμα μας δεν είναι παράνομο, δεν είναι παράπλευρο δεν είναι πάρεργο. Βρισκόμαστε στην μάχη υπεράσπισης του αυτονόητου. Αυτό είναι υποτιμητικό. Ακόμα κι αν σήμερα ή αύριο βγει το υπουργείο Πολιτισμού και ανακοινώσει πιο εξειδικευμένα μέτρα η απαξίωση έγινε. Και λυπάμαι που στο δημόσιο λόγο για την τέχνη πρέπει να διευκρινίζουμε τις προθέσεις μας. Οι υποστηρικτές του τάδε κόμματος λένε αυτό, η αντιπολίτευση λέει το άλλο. Η τέχνη και ο αυτονόητος σεβασμός στους χιλιάδες ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτήν με όποιο τρόπο ήταν απολύτως απών. Η απαξίωση υπήρξε – και αυτό δεν αλλάζει. Χθες 28 Απριλίου 2020, στην Ελλάδα επισήμως είπαν στους καλλιτέχνες και στους εργαζόμενους στον πολιτισμό κόψτε το λαιμό σας.. και αυτό δεν αλλάζει. Πέντε λεπτά ανάλυσης για το πως θα ανοίξουν τα κομμωτήρια υπήρξαν, μισό λεπτό για το τι θα γίνει με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον εγχώριο πολιτισμό φαίνεται περίσσευαν.


Μητσοτάκης: Εξετάζεται η κατανομή ΕΣΠΑ  

Κατά τη σημερινή τριτολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κλάδο του Πολιτισμού που πλήττεται από την πανδημία, λέγοντας πως θα εξεταστεί το κατά πόσο είναι δυνατή η κατανομή πόρων του ΕΣΠΑ για άνεργους επαγγελματίες του χώρου.   «Θα χρειαστεί να κάνουμε μια ειδική άσκηση και έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για το πώς μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα», είπε ο πρωθυπουργός.   Ο πρωθυπουργός μετέθεσε για το άμεσο μέλλον τις αποφάσεις: «Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα για τον κλάδο αυτό με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαλύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του πολιτισμού, από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα».

Μετά το διάγγελμά του προς τους πολίτες, το απόγευμα της Τρίτης, επαγγελματίες του κλάδου είχαν αντιδράσει στην απουσία κάποιας ρητής πρόβλεψης για τους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς και όσους άλλους εργάζονται σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.   Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τότε πει πως κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες και αθλητικά γεγονότα με θεατές, σήμερα διευκρίνισε πως έχει ζητήσει από ειδικούς επιστήμονες να διερευνήσουν αν και με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να γίνουν ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις τους θερινούς μήνες, όπως φεστιβάλ και συναυλίες.

«Ελπίζω να είναι στο ”και με ποιο τρόπο” και όχι στο ”αν”», σημείωσε χαρακτηριστικά.   «Ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι, γιατί ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το ετήσιο εισόδημά τους».   Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έχει ζητήσει από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, «σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας να δούμε αν μπορούμε, και με ποιο τρόπο μπορούμε, να κατανείμουμε πόρους του ΕΣΠΑ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας στον χώρο του πολιτισμού.

Πηγές: Lifo και in.gr

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr