fbpx

“Κουκλόσπιτο”, του Ερρίκου Ίψεν

στο Θέατρο Εκάτη

Το Θέατρο Εκάτη παρουσιάζει το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν, «Κουκλόσπιτο».

Το Κουκλόσπιτο, πραγματεύεται την ιστορία μιας γυναίκας παγιδευμένης ανάμεσα στις διδαχές του πατέρα της και της υποχρέωσης της προς τον νέο της άνδρα.

kouklospito

Πώς να νοιώθει μια κούκλα κλεισμένη μέσα σ’ ένα όνειρο που δεν είναι δικό της; Σ’ ένα όνειρο που εξυπηρετεί άλλου ψυχή, άλλου επιθυμία, άλλου ανθρώπου προσμονή για μια  τελείωση, βασισμένη σε ένα σύστημα αξιών σαθρό, σε μια κοινωνία, όπου το δίκαιο έχει την νοοτροπία των φαλλοκρατών ανδρών;

Η Νόρα , η κεντρική ηρωίδα του έργου ζει μια ζωή δανεική, έναν διαρκή συμβιβασμό και μια ανάσα στον χτύπο της καρδιάς των άλλων! Ο γάμος της είναι απλά μια σύμβαση, που αποτελεί τον κύριο και κυρίαρχο πυρήνα του οικονομικού οικοδομήματος, και είναι για την Νόρα το χρέος, που οφείλει να πληρώσει καθώς ζει τη ζωή μιας κούκλας, που έχει μάθει να κάνει κόλπα, για να πετύχει, ό,τι θαρρεί, πως δικαιούται, χωρίς, όμως, να το προβάλλει, ωσάν δικαίωμα, αλλά, ωσάν των θηλυκών αποστολή.

Η Νόρα, ωστόσο αναρωτιέται αν η διάθεση της για επανάσταση είναι δίκαιη. Και όταν το θαύμα που περιμένει δεν έρχεται, τότε πια φτάνει στην επανάσταση της, αλλά και πάλι η φυγή αυτή είναι μάλλον μια σπασμωδική απάντηση στην καταπίεση , παρά μια συνειδητοποιημένη ενέργεια. Φεύγοντας προσδοκά να φανεί στον κόσμο αυτό ένας άνθρωπος, όπως όμως τον έχουν οι άλλοι φανταστεί.

Ο Ίψεν στο έργο του αφήνει ένα κενό για το θεατή, που καλείται να συμπληρώσει με βάση τα δικά του όνειρα , τη βιοθεωρία του και τη θεώρηση των πραγμάτων, το κενό που δημιουργείται. Το Κουκλόσπιτο είναι ένα έργο ουσίας και προβληματισμού, γιατί τα ζητήματα που θίγει είναι κατά κύριο λόγο άλυτα. Η Νόρα  σοφή μες στην απλότητα και την άγνοιά της μας θέτει το ουσιώδες ερώτημα: «Πρέπει να ξεδιαλύνω ποιος έχει δίκιο, η κοινωνία ή εγώ;»

Το θέατρο, όμως, είναι ποίηση και η ποίηση δεν εξηγείται, εφαρμόζει και αποθέτει ένα όνειρο απάνω στ’ όνειρό μας, ένα όνειρο που αν το θελήσουμε μπορεί να αλλάξει τον κόσμο! Ίσως, τότε, η Νόρα και η κάθε Νόρα ετούτου του πλανήτη, να πάψει να ζει σ’ ένα κουκλόσπιτο!

Μετάφραση: Θίασος Λεπτουργείον

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Βαλεντίνη Λουρμπά

Επιμέλεια μετάφρασης: Αγγελική Ραυτοπούλου

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ανδρουλής

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Σωτηρία Σώτου

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Ήχος-Φως: Ευρυδίκη Γεωργίου

Φωτογραφία: Ειρήνη Αγιαννιωτάκη, Ευθύμης Ντούσικος

Χορογραφία-Κινησιολογία: Λυδία Ορφανουδάκη

Μάθημα σκακιού: Αναστασία Κονταράτου

Δημόσιες σχέσεις: Αγγελική Ραυτοπούλου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

  • Ξενοφών Χαντζής: Τόρβαλτ Χέλμερ
  • Άννα Κουκουλιάτρα: Νόρα
  • Κώστας Κονταράτος: Γιατρός Ράνκ
  • Αννίτα Μαυρομιχάλη: Χριστίνα Λίντε
  • Σπύρος-Ανδρέας Παπαδάτος: Κρόγκστατ

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr