fbpx

Η λίστα της ντροπής

Ποια Θέατρα κινδυνεύουν να κλείσουν

Σάλος έχει προκληθεί σε όλο το καλλιτεχνικό στερέωμα για την απόφαση του Δήμου Αθηναίων για σφράγισμα περίπου 35 θεάτρων ανάμεσα τους και τα παρακάτω, Ακαδήμεια , Kινητήρας Studio, Δυναμό, RABBITHOLE, ABATON, Χώρος Τέχνης ΔΙΑ ΔΥΟ, Βαφείο, Χώρος Τέχνης Vault, OLVIO, KNOT Gallery, ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ , ΘΕΜΕΛΙΟ . Ο Δήμος έστειλε έγγραφο στους ιδιοκτήτες των εν λόγω χώρων να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα μιας και αντιμετωπίζουν ζητήματα ασφαλείας.

1245628760

Καλά γιατί τώρα και μάλιστα στη μέση της θεατρικής περιόδου? Τα περισσότερα θέατρα που υπάρχουν στην λίστα της ντροπής λειτουργούν χρόνια, μάλιστα δεν θυμάμαι να υπήρξε πρόβλημα ασφαλείας σε κάποιο από αυτά!! Κάλλιστα θα μπορούσε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για να διορθωθούν τα δήθεν προβλήματα ασφάλειας.

Σίγουρα οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται, αλλά να εφαρμόζονται σε όλους και όχι μόνο επιλεκτικά και μάλιστα σε ένα κλάδο, αυτό των ηθοποιών που ψυχορραγεί από την ανεργία. Μήπως ξεχνάνε κάποιοι ότι η λέξη ΘΕΑΤΡΟ είναι αρχαία ελληνική λέξη και μέσα της κρύβει όλο μας τον πολιτισμό? Γιατί θέατρο σημαίνει πολιτισμός. Ο λαός μας λέει ότι όταν κλείνει ένα σχολείο ανοίγει μια φυλακή Όταν θέλουν να κλείσουν 34 θέατρα τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για όλη μας την πολιτιστική κληρονομιά που κινδυνεύει να εξαφανιστεί μέσα σε μια μέρα γιατί κάποιοι ζουν εντελώς στον κόσμο τον δικό τους και δεν κοιτούν να λύσουν τα προβλήματα που έχει ο τόπος μας, αλλά δημιουργούν και περισσότερα? 

ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα, 28 Μαρτίου 2013, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη, ανοιχτή συνέλευση της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας στο θέατρο OLVIO παρουσία μελών του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών, του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, ΠΟΘΑ, Δημοτικών Συμβούλων, νομικών, πολιτικών παρατάξεων, δημοσιογράφων καθώς και θεατρόφιλων, με σκοπό την ενημέρωση για την έκρηξη σφραγίσεων πολιτιστικών χώρων (θεατρικές σκηνές, μουσικές σκηνές, πολυχώροι, εκθεσιακοί χώροι, residency centers, bar theaters κλπ.) από τον Δήμο Αθηναίων, το διάλογο και τη συλλογική απόφαση αντιμετώπισης τους.

Οι επικείμενες σφραγίσεις αυτών των χώρων ξεκινούν στις 2 Απριλίου 2013 και συνεχίζουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, οι χώροι που κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο είναι οι εξής:

Ακαδήμεια 2/4

Kινητήρας Studio 8/4

Δυναμό 10/4

RABBITHOLE 10/4

ABATON 11/4

104 11/4

Χώρος Τέχνης ΔΙΑ ΔΥΟ 15/4

Βαφείο 15/4

Χώρος Τέχνης Vault 15/4

OLVIO 15/4

KNOT Gallery 16/4

ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ 16/4

ΘΕΜΕΛΙΟ 16/4

Σε ένα κλίμα συλλογικότητας, η συνέλευση αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Επίδοση επιστολής προς τις αρμόδιες αρχές, απαιτώντας την αναστολή αορίστου χρόνου των αποφάσεων σφράγισης του Δήμου.

2. Την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφήνει εκτεθειμένους τους χώρους πολιτισμού.

3. Ατομικές και συλλογικές νομικές προσφυγές για να ανατραπεί το σχέδιο σφράγισης των χώρων το γρηγορότερο δυνατό.

4. Ανθρώπινη “αλυσίδα” και ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης την Τρίτη 2 Απριλίου έξω από το Ακαδήμεια (8 π.μ. – 8 μ.μ.)

5. Συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 4 Απριλίου, 12μμ στο θέατρο OLVIO

Βασικό μας μέλημα είναι η αναστολή των μαζικών σφραγίσεων χώρων πολιτισμού της Αθήνας, καθώς και η επαναφορά στο προσκήνιο της παντελούς έλλειψης πολιτιστικής πολιτικής που επιδεικνύει η χώρα μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Λέμε ΟΧΙ στην μαζική και αυθαίρετη σφράγιση πολιτιστικών χώρων. Ο πολιτισμός έχει τη δύναμη να λειτουργήσει ως αντίδοτο στη κοινωνική αποσάρθρωση.

Με εκτίμηση – Ένωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας

http://alternativespacesathens.blogspot.com

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr