fbpx

Φωτεινή Φιλοσόφου

Φωτεινή Φιλοσόφου- Οι σπουδαίοι έρωτες, οι σπουδαίες μοναξιές, οι σπουδαίες ελευθερίες θέλουν αίμα..

Ηθοποιός-θιασάρχης. Αποκλειστική συνέντευξη στο mytheatro.gr

Γεννήθηκε στην Κοζάνη…σε μια μετάθεση του πατέρα της. Μεγάλωσε στην Αθήνα. Παράλληλα με τη Δραματική σχολή, παρακολούθησε μαθήματα σκηνοθεσίας και σκηνογραφίας στη σχολή Σταυράκου, αποφοιτώντας κι από τη Φιλοσοφική Αθηνών.

fotini filosofoy
Φωτεινή Φιλοσόφου – Ηθοποιός-θιασάρχης

Πρωταγωνίστησε σε θιάσους στο ελεύθερο θέατρο και σε πολλά Δηπεθε της χώρας. Συνεργάστηκε, εκτός από τον Γιάννη Νικολαϊδη,  με πολλούς αξιόλογους σκηνοθέτες…Μινως Βολανάκης, Ζυλ Ντασσέν, Ανδρέας Βουτσινάς, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιάννης Διαμαντόπουλος κ.ά. Από το 1992 δημιούργησαν μαζί με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Γιάννη Νικολαιδη το θέατρο Αιχμή, ανεβάζοντας έργα του κλασσικού ρεπερτορίου  και ιδιαίτερα από το χώρο του Αρχαίου Δράματος. Χαρακτηριστικοί ρόλοι που απέσπασαν θετικές κριτικές του κοινού και των κριτικών….Λάουρα στο Γυάλινο κόσμο του Τ. Ουίλλιαμς, Ερωφιλη του Χορτάτση, Αντιγόνη, Ανδρομάχη, Ιοκάστη, Άτοσσα. Έχει πάρει μέρος σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές , και επί σειρά ετών είχε δικές της ραδιοφωνικές εκπομπές λόγου.

Φέτος το καλοκαίρι θα ερμηνεύσει το ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην τραγωδία του Αισχύλου Αγαμέμνων, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαιδη και μετάφραση Κ. Πολιτόπουλου.   Η παράσταση θα παρουσιαστεί από την ΑΙΧΜΗ σε ´όλα τα φεστιβάλ της χώρας από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τα τέλη  Σεπτεμβρίου

 •  Πως νιώθεις όταν παίζεις αρχαίο θέατρο? 

Φ.Φ- Νοιώθω αφιερωμένη. Το να παίζεις Αρχαίο Δράμα είναι πρωταθλητισμός. Απαιτεί αφοσίωση, πάθος και το κύτταρό σου να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση. Ναι, νοιώθω δέος, όταν παρουσιάζω τα ποιητικά κείμενα των Αρχαίων τραγικών και προσπαθώ να μεταδώσω την ουσία τους στο κοινό….Κάτι σαν το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

 • Θα ήθελες να βρισκόσουν στην εποχή της ηρωίδας σου? ( Κλυταιμνήστρα )
Φωτεινή Φιλοσόφου
Φωτεινή Φιλοσόφου

Φ.Φ- Την εποχή που ζω την αγαπώ παρά τις τόσες δυσκολίες της. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που μπορώ να βάζω έστω κι ένα μικρό λιθαράκι στο χώρο του πολιτισμού, στηρίζοντας αυτή την ανεκτίμητη κληρονομιά μας. Θα ήταν μαγικό όμως να μπορούσα να μπω σε μια μηχανή του χρόνου και να βρεθώ σε άλλες εποχές!! Έστω για λίγο να γνωρίσω τη νοοτροπία, τις συνήθειες και τις αγωνίες των ανθρώπων του παρελθόντος. Η εμπειρία αυτή θα με ολοκλήρωνε σαν προσωπικότητα και θα μου έδινε πολύτιμα εφόδια για τη δουλειά μου.

 • Τι δεν έχεις κάνει στη ζωή που θα ήθελες να έχεις κάνει? 

Φ.Φ- Χμ! Πάρα πολλά! Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα ν αλλάξω τον κόσμο… μετά να ταξιδέψω στη γη του Πυρός!…ν’ ανέβω στον Όλυμπο να γνωρίσω το Δία από κοντά…να πάω στους Δελφούς να μου παίξει λύρα ο Απόλλωνας…να κολυμπήσω μέχρι την Κασπία θάλασσα…και τελικά να πάρω το τραμ για να με πάει στη «Σαμαρκάνδη» των Ονείρων μου….

 • Μίλησε μας λίγο για την παράσταση που θα παρουσιαστεί από την ΑΙΧΜΗ αυτό το καλοκαίρι!

Φ.Φ- Φέτος το καλοκαίρι θα παρουσιάσουμε με τον θίασο Αιχμή, την τραγωδία του Αισχύλου «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ» σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη, μετάφραση Κώστα Πολιτόπουλου, μουσική Μιχάλη Γληνιαδάκη σκηνικά Μιχάλη Αγγελάκη, κοστούμια Όλγας Σχοινά.  Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από το Φεστιβάλ Οίτης στις 26 Ιουνίου και θα συνεχισθούν σε όλα φεστιβάλ της Αττικής και στα περισσότερα της Ελλάδας. Θα αναλάβω το ρόλο της Κλυταιμνήστρας. Βαρύ φορτίο…αλλά ελπίζω να μην προδώσω το κοινό που με στηρίζει και με βραβεύει πάντα σε αυτό το τόσο δύσκολο είδος που είναι η Αρχαία τραγωδία.

 • Θα μας πεις λίγα λόγια για τους συνεργάτες σου και πόσο μεγάλη σημασία έχει για σένα η επιλογή τους? 

Φ.Φ-  Οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι που εκτιμώ και κατά την αναλογία τους, ο καθένας, προσθέτουν ότι μπορούν να προσφέρουν στην κοινή μας πίστη και «ρότα του καραβιού» που λέγεται θέατρο. Γι αυτό και η επιλογή είναι αυστηρή, γιατί πρέπει να έχουμε κοινούς στόχους και ανησυχίες. Αυτός είναι και ο λόγος που με τους περισσότερους από τους συνεργάτες μου, συνεργάζομαι  για πολλά χρόνια. Φέτος θα συνεργαστώ στους ρόλους και στο χορό, με τον Ζαχαρία Ρόχα, τον Κώστα Λάσκο, Κώστα Κλάδη, Δανάη Καλαχώρα, Μανώλη Σκιαδά, Βασίλη Ασημακόπουλο , Γιώργο Χουσάκο κ.ά. Το δύσκολο ρόλο του «κήρυκα» θα αναλάβει ο σκηνοθέτης της παράστασης και ηθοποιός ο Γιάννης Νικολαϊδης

 • Έχεις παίξει θέατρο και στον κινηματογράφο σε διεθνείς παραγωγές, άλλα έχεις κάνει και ραδιόφωνο, τι σου άρεσε περισσότερο από όλα όσα έχεις κάνει? 

Φ.Φ- Το θέατρο είναι η μεγάλη μου Αγάπη. Είναι ένα μεγαλοφυές ψεύδος που με γοητεύει. Παράλληλα κρύβει τόση αλήθεια. Αυτή η αντίφαση είναι που με λυτρώνει σαν άτομο. Το ραδιόφωνο μου αρέσει πολύ, γιατί νοιώθω να επικοινωνώ μόνο με το λόγο-χωρίς εικόνα- να είμαι αληθινή και να δίνω τη δυνατότητα στον ακροατή να καλπάζει η φαντασία του, να γεύεται ατμόσφαιρες και γεύσεις που είναι πια χαμένες…να τον κάνω ν’ ανάβει τσιγάρο και να…ονειρεύεται. Ο κινηματογράφος είναι για τον σκηνοθέτη, νομίζω, περισσότερο και με τα τεχνικά μέσα που διαθέτει πλέον, μπορεί να «κατασκευάσει» ότι θέλει.

 • Αν θα σου έλεγα ότι σε ένα μήνα θα καταστραφεί ο κόσμος μας, τι θα προσπαθούσες να προλάβεις να κάνεις? 

Φ.Φ- Απολύτως τίποτα…. Δεν προλαβαίνω..

 • Τι είναι σημαντικό για σένα και τι θα μπορούσες να κάνεις για αυτό? 

Φ.Φ- Το σημαντικότερο για μένα είναι ο γιός μου. Θα προσπαθήσω να κάνω τα πάντα για να είναι επαρκής και ενάρετος.

 • Πόσο μεγάλη σημασία έχει ο έρωτας στη ζωή σου? 

Φ.Φ- Ο έρωτας είναι τα πάντα στη ζωή. Ακόμη κι αυτή η ίδια η συνέχειά της…Την Άνοιξη οι άνθρωποι ερωτεύονται παράφορα και η φύση ξαναγεννιέται, τον Χειμώνα αγκαλιάζονται σφιχτά κι ανταλλάσουν τις ανάσες τους για να ζεσταθούν, το Φθινόπωρο η βροχή ξεπλένει και ξεκαθαρίζει τα συναισθήματα και η κάψα του Καλοκαιριού γεννάει τον πόθο και το πάθος …και η ζωή συνεχίζεται σ’ έναν ατέρμονο δρόμο. Ας μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν τρία πράγματα που συγκλονίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη: Έρωτας, Γνώση, Δημιουργία. Ο Έρωτας είναι μια διαχρονική και μεγάλη αξία , γι αυτό  δεν πρέπει να περιορίζεται σε καθημερινά βολέματα, να μικραίνει και να ακολουθεί τα στερεότυπα.

 • Αν ερωτευόσουν πολύ τώρα, θα το ζούσες?

Φ.Φ- Φυσικά και θα το ζούσα. Μα το ζω καθημερινά! Ήμουν ερωτευμένη χθες…είμαι σήμερα και θα είμαι και αύριο.. Όταν ζεις τον Έρωτα φτάνεις στην ύψιστη πληρότητα του εαυτού σου.

 • Θέλεις να συμπληρώσεις κάτι? 

Φ.Φ-  ……..Οι σπουδαίοι έρωτες, οι σπουδαίες μοναξιές, οι σπουδαίες ελευθερίες θέλουν αίμα..

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr