fbpx

Σλάντεκ

Στο Θέατρο Πόρτα

Το έργο «Σλάντεκ» του Έντεν φον Χόρβατ εγκαινιάζει στις 6 Νοεμβρίου τον κύκλο των τριών βραδινών παραστάσεων του Θέατρου Πόρτα με υπότιτλο «Κακά αγόρια σε έργα με περίεργα ονόματα», σε σκηνοθεσία του ανερχόμενου νεαρού σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, που πέρυσι κέρδισε τις εντυπώσεις με το ανέβασμα της παράστασης «Ο Κυκλισμός του Τετραγώνου» του Δημήτρη Δημητριάδη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Αυτήν την φορά, καταπιάνεται με ένα από τα λιγότερα γνωστά στην χώρα μας έργα του Χόρβατ, του σπουδαίου Γερμανό-Αυστρο-Ούγγρου συγγραφέα, που είναι περισσότερο γνωστός για το «Ιστορίες από το Δάσος της Βιέννης»˙ έργο που αποδεικνύεται ανατριχιαστικά επίκαιρο.

sladek1
Γραμμένο το 1929, κατά την διάρκεια της ασταθούς και αδύναμης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και την σταθερή άνοδο του ναζισμού και του φασισμού στην Ευρώπη, το έργο αποτελεί εκτός από ένα πολιτικό δράμα και ένα υπαρξιακό. Σε αυτό, ο συγγραφέας καταθέτει τον προβληματισμό του για το πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος που επιθυμεί διακαώς να ανήκει κάπου και είναι διατεθιμένος για αυτό να θυσιάσει ακόμα και την ίδια την ανθρώπινή του υπόσταση.

sladek2
Ο Σλάντεκ είναι ένας νέος στερημένος από μία φυσιολογική παιδική ηλικία, που μεγάλωσε χωρίς να γνωρίσει την αληθινή αγάπη, λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που τον άφησε χωρίς οικογένεια. Ανατράφηκε χωρίς ιδιαίτερη μόφωση και κάποιον πολύ συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό, ποθεί όμως να ενταχθεί κάπου και, ανίκανος να οραματιστεί έναν ειρηνικό κόσμο, μπαίνει στους κόλπους μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, του Μαύρου Στρατού, μιας σκληροπυρηνικής, φασιστικής ομάδας που εκπαιδεύει δολοφόνους και τον στρέφει ενάντια ακόμα και στον μοναδικό άνθρωπο που τον έχει στηρίξει –και «φυλακίσει» με την αγάπη της, μια μεγαλύτερή του γυναίκα, που τον συντηρεί όλα αυτά τα χρόνια.
Το έγκλημα θα γίνει η αφορμή να εκδιπλωθεί μία αντιπαράθεση διαφορετικών θέσεων και ιδεολογιών γύρω από τα ένστικτα και την φύση του ανθρώπου και το χρέος του μέσα σε μια κοινωνία που παραπαίει. Ένα έργο που εξακολουθεί να μας αφορά και ίσως να τρομάζει με τις κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολsladekογικές του αναλογίες με το σήμερα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Μετάφραση–βοηθός σκηνοθέτης: Θεοδώρα Καπράλου
Ηχητική δραματουργία – Μουσική κειμένου: Δημήτρης Καμαρωτός
Σκηνικά–Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Ερμηνεύουν: Αντώνης Αντωνόπουλος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Μιχάλης Οικονόμου, Αργύρης Πανταζάρας, Αινείας Τσαμάτης

Θέατρο Πόρτα Μεσογείων 59, 115 26 Αθήνα τηλ. 210 77 11 333

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Τετάρτη 20.00 Πέμπτη 21.15 Παρασκευή 21.15 Σάββατο 21.15
Κυριακή 19.00 ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Κανονικό: 15 € Φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων: 10 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 95 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr