fbpx

Στέλιος Μάινας

Αποκλειστική Συνέντευξη με τον κ Στέλιο Μάινα. Η παράσταση “Μια Πορνογραφική σχέση΄ που παίζετε στο θέατρο Αθηνών είναι καταπληκτική, αγγίζει ένα θέμα που αφορά όλους μας, τον έρωτα και τις ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων. Βασισμένη σε μια ερωτική ιστορία, σε κάνει όταν πλέον έχεις δει την παράσταση να θέλεις να ερωτευτείς. Ο Στέλιος Μάινας γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων (ξενοδοχειακές σπουδές) και αργότερα τελείωσε τη δραματική σχολή Βεάκη το 1982.

Ο Στέλιος Μάινας στην παράσταση ΜΙΑ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ είναι όλα τα λεφτά, ο ρόλος του κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του, η ερμηνεία του άψογη, και οι εναλλαγές του από την χαρά στην λύπη αληθινές, έτσι είναι ο έρωτας άλλωστε, μια κρύο μια ζέστη. Μαζί του η Κ Δήμητρα Ματσούκα, το mytheatro.GR εξασφάλισε και μαζί της μια αποκλειστική συνέντευξη η οποία θα δημοσιευτεί και αυτή!

mytheatro.GR: Βρισκόμαστε στο θέατρο “Αθηνών”, το οποίο είναι στο Σύνταγμα, μαζί με τον κύριο Στέλιο Μάινα. Έχουν μια πάρα πολύ ωραία παράσταση και αξίζει να αναφερθούμε σε αυτή. Να αρχίσουμε με τις ευχαριστίες μας από το mytheatro για την παραχώρηση της αποκλειστικής συνέντευξης σε αυτό. Κύριε Μάινα τι θα δει ο θεατής στη “Πορνογραφική Σχέση”; Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

Στέλιος Μάινας: Το μόνο που δε θα δει είναι μια πορνογραφική σχέση. Αυτό δηλαδή που λέει το όνομα της. Θα δει μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους σύγχρονους που προσπαθούν να μετατρέψουν μια σχέση συναλλαγής σε … (μάλλον όχι προσπαθούν, γίνεται από μόνο του αυτό … ) να μετατρέψουν μια σχέση συναλλαγής σε μια ερωτική σχέση. Διότι αυτή είναι η φυσική εξέλιξη μιας σχέση πάντα. Ακόμα και αν ξεκινάει με τις πιο ακραίες και τις πιο αρνητικές προοπτικές. Έτσι είναι κατασκευασμένος ο άνθρωπος και εκεί γυρίζει πάντα. Στον εξανθρωπισμό του. Αυτό βλέπουμε.

mytheatro.GR: Φαντάζομαι ότι πριν να διαβάσετε το έργο θα έχετε δει την ταινία του Fonteyne.

Στέλιος Μάινας: Ναι.

mytheatro.GR: Θυμάστε τι συναισθήματα σας είχε δημιουργήσει;

Στέλιος Μάινας: Για εμένα όταν είδα την ταινία του Fonteyne ήταν μια ευχάριστη έκπληξη γιατί δε περίμενα μια τέτοια θεματολογία να μπορεί κανείς να τη διαχειριστεί με τέτοια διακριτικότητα και ευαισθησία. Αυτό δηλαδή που έβγαζε η ταινία είναι τη μοναξιά των ηρώων και την απόλυτη ευαισθησία με την οποία χειρίζεται το θέμα του.

Αποκλειστική Συνέντευξη με τον κ Στέλιο Μάινα

mytheatro.GR: Νιώθετε ότι έχετε κοινά σημεία με τον ήρωα που ενσαρκώνετε;

Στέλιος Μάινας: Κοιτάξτε. Εμείς οι ηθοποιοί έχουμε πάντα κοινά σημεία, ανακαλύπτουμε κοινά σημεία, με τους ήρωες ακόμα και αν δε τα έχουμε. Δηλαδή η υποχρέωση μας είναι για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τους ρόλους που παίζουμε αλλά και για να ταυτίσουμε με αυτούς, είναι να δώσουμε … να νομίζουμε μάλλον… πολλές φορές να νομίζουμε ότι έχουμε κοινά σημεία με αυτούς τους ρόλους. Εξάλλου ο ηθοποιός δεν έχει κατ ουσίαν κοινά σημεία με τους ρόλους. Αυτό που ερμηνεύουμε είναι άνθρωποι με όλα τα ψυχογραφικά τους χαρακτηριστικά. Λοιπόν, όταν ερμηνεύουμε ένα δολοφόνο δε μπορούμε να έχουμε κοινά στοιχεία. Βρίσκουμε όμως τι μπορεί να είναι αυτό το εσωτερικό κομμάτι αυτού του φονιά που μπορούμε να το έχουμε και εμείς.

mytheatro.GR: Θα κάνατε κάτι παρόμοιο ;

Στέλιος Μάινας: Ναι. Μια σχέση μόνο για το σεξ.

mytheatro.GR: Κάπως έτσι.

Στέλιος Μάινας: Ναι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το έκανα. Ναι. βεβαίως. Γιατί όχι; Νομίζω ότι για να είμαστε ειλικρινείς , γιατί θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ότι θα μπορούσε να το έκανε οποιοσδήποτε. Εμένα δε μου έχει τύχει βέβαια ποτέ. Γιατί θέλει ένα περισσότερο θάρρος για να το κάνεις αυτό, αλλά και εγώ σαν ένας κανονικός άνθρωπος μάλλον θα πέρναγα και από αυτή τη φάση.

mytheatro.GR: Ναι. Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι ¨κάνω σεξ¨, ¨κάνω σεξ¨. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δε μπορούν να κάνουν σεξ αν δεν είναι ερωτευμένοι.….

Στέλιος Μάινας: Ναι. Σαφώς.

mytheatro.GR …. προτιμούν να κάνουν έρωτα.

Στέλιος Μάινας: Έτσι ακριβώς όπως το λέτε είναι. Γιατί η ερωτική σχέση πρέπει να ξεκινάει από τον έρωτα και να καταλήγει στο σεξ. Πολλές φορές όμως ξεκινάς από το σεξ και καταλήγεις στον έρωτα.

mytheatro.GR: Ναι. Σπάνιο, αλλά συμβαίνει καμία φορά.

Στέλιος Μάινας: Αντίστροφα.

mytheatro.GR: Η θεματική του έργου είναι ο φόβος να ερωτευτούμε αν δεν κάνω λάθος.

Στέλιος Μάινας: Μάλιστα. Αυτός ακριβώς είναι.

mytheatro.GR: Τι πιστεύετε γι αυτό; Τι κάνουμε λάθος;

Στέλιος Μάινας: Κοιτάξτε να δείτε, είμαστε σε κοινωνίες που είμαστε περισσότερο κουμπωμένοι άνθρωποι. Κουμπωμένοι και φοβισμένοι περισσότερο. Ακριβώς διότι όπως λέει ο ήρωας που ερμηνεύω εγώ, όταν ρωτάει ας πούμε η ηρωίδα “Έχεις κάνει ποτέ ερωτική εξομολόγηση;” και απαντάω εγώ “Έχω κάνει πριν από πολλά χρόνια, από ότι θυμάμαι τελευταία φορά πρέπει να είχα ακμή.”. Λοιπόν… δηλαδή από τότε που ήταν νέος. “Και γιατί δε το ξαναέκανες;”, “Γιατί φοβόμουνα.”, “Το φοβόσουνα;”, “Φοβόμουνα να εκτεθώ. Φοβόμουνα να μην φανώ γελοίος. Φοβόμουνα την απόρριψη.”. Αυτό συνήθως φοβόμαστε. Την απόρριψη και να φανούμε γελοίοι.

mytheatro.GR: Στη δική σας ζωή έχει έρθει στιγμή που είπες ότι κλειδώνεις την καρδιά σου και δε θες περαιτέρω δεσμεύσεις;

Στέλιος Μάινας: Ε…. βέβαια. Υπάρχουν περίοδοι στη ζωή σου που λες ¨Δε θέλω να ξαναδεσμευτώ¨, ότι έχεις πληγωθεί και γι αυτό το λόγο …. τελοσπάντων … κρατάς κάποιες αποστάσεις. Πολλές φορές μας συμβαίνει αυτό. Και εμένα μου έχει συμβεί.

mytheatro.GR: Η σχέση των πρωταγωνιστών κάθε άλλο παρά πορνογραφική σχέση είναι. Πιστεύεις ότι οι θεατές θα νοιώσουν το μήνυμα που θέλει να περάσει η παράσταση;

Στέλιος Μάινας: Ναι. Ναι. Βέβαια. Το καταλαβαίνουν οι θεατές. Και ίσως και αυτός είναι ο λόγος που έχουμε μια τέτοια προσέλευση που έχουμε. Ακριβώς γιατί αγγίζει το μέσο θεατή στα θέλω του.

mytheatro.GR:Τελικά οι πρωταγωνιστές θα τολμήσουν να ξεγυμνώσουν την καρδιά τους; Θα αφεθούν στον έρωτα;

Στέλιος Μάινας: Ναι. Αφήνονται, αλλά μετανιώνουν.

mytheatro.GR: Πιστεύτε ότι οι ήρωες χάνουν κάπου το χειρισμό της κατάστασης; Εσείς σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα θα κάνατε κάτι διαφορετικό;

Στέλιος Μάινας: Εγώ σα προσωπικότητα δε θα φοβόμουνα. Ούτε τη δέσμευση, ούτε την έκθεση.

Στέλιος Μάινας: Γιατί εμείς οι ηθοποιοί είμαστε κατασκευασμένοι να εκτιθέμεθα. Αυτή είναι η δουλειά μας, αλλά και η ζωή μας.

mytheatro.GR: Μελλοντικά σας σχέδια;

Στέλιος Μάινας: Μελλοντικά σχέδια; Προς το παρόν τίποτα. Και μετά το Πάσχα θα συνεχίσει η παράσταση να πάει μέχρι τις 10 – 15 Μαΐου. Λογικά … και βλέπουμε. Δεν υπάρχουν μελλοντικά σχέδια.

mytheatro.GR: Μιας και η φύση της παράστασης έχει θέμα τον έρωτα … ξέρω εγώ … και μια ερωτική σχέση, θέλετε να ευχηθείτε κάτι σχετικά για τον έρωτα; Τι θα λέγατε;

Στέλιος Μάινας: Να ερωτεύεται ο κόσμος και να αφεθεί. Να αφήνετε. Αυτό. Θα ευχόμουνα στον κόσμο: να είναι λιγότερο φοβισμένος και λιγότερο κουμπωμένος απέναντι στους άλλους. Να μπορεί να αφεθεί ακόμα και με τον κίνδυνο να χάσει. Γιατί στις σχέσεις και όχι μόνο στις σχέσεις, στη ζωή μας γενικότερα, δεν έχει σημασία το τι παίρνουμε αλλά το τι δίνουμε.

mytheatro.GR: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ήταν ωραία όλα αυτά που μας είπατε. Να είστε καλά.

Στέλιος Μάινας: Εσείς … εσείς να είστε καλά.

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr