fbpx

“Θέλεις να πας μακριά;” ξανά στο Θέατρο Φούρνος

ΑΠΟ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

  • Γράφει η Διονυσία Ρώντα
Η εμπειρία στο θέατρο Φούρνος ξεκινά απ’ το ημίφως στο μπαράκι. Αν «θέλεις να πας μακριά» θ’ ακολουθήσεις την Πέννυ Μηλιά στο ονειροπόλημά της. Ντυμένη μ’ ένα απλό, σχεδόν άχρωμο φόρεμα (της Άννας Σαντοριναίου), σ’ αφήνει να κοιτάξεις στον εσωτερικό της κόσμο σαν να μιλά μόνη στο δωμάτιό της. Και να ’θελε, δεν θα μπορούσε να μας κρυφτεί. Κάθε σκέψη ή συναίσθημά της προβάλλεται ταυτόχρονα σ’ ένα διαδραστικό ρούχο πίσω της. Ακόμα και η «πεζή» αναστάτωση της έμμηνης ρύσης θα κυλήσει σαν κόκκινο κρασί μέσα σ’ αυτό το διαδραστικό φόρεμα-νυφικό. Άνετη στην κίνησή της, η Πέννυ Μηλιά εξερευνά τα όρια του προσωπικού της χώρου –πραγματικού και μεταφυσικού. Αλλάζει διαθέσεις ή αναδιπλώνεται στον εαυτό της για να σκεφτεί δυνατά, αλλά ποτέ με θεατρικό στόμφο.
theatro fournos
Αν θέλεις να πας μακριά στο θέατρο Φούρνος
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
Όνειρα, επιθυμίες, αποτυχίες, φόβοι ταξιδεύουν απ’ το υποσυνείδητο στο συνειδητό με απλές φράσεις που εκφράζουν βαθυστόχαστους προβληματισμούς. Η ηρωίδα  θέλει να μάθει τι συμβαίνει. Πού θα καταλήξει ο κόσμος.
Για την ίδια την Πέννυ Μηλιά «οι ερωτήσεις είναι πιο ενδιαφέρουσες απ’ τις απαντήσεις».
Το βλέμμα της ποιήτριας-ηθοποιού είναι γνήσια ονειρικό. Η ονειρική διάσταση συνδέει το κορίτσι του 1991 με το κορίτσι του 2004 και το κορίτσι του 2012 και το βοηθά να δραπετεύσει  σταδιακά απ’ τις φοβίες στην ενηλικίωση.
Οι θεατρικοί μονόλογοι κινδύνευουν να είναι βαρετοί. Ο Μάνθος Σαντοριναίος σκηνοθετεί το «Θέλεις να πας μακριά;» βγάζοντας απ’ την παλέτα του αποχρώσεις διαδραστικής μαγείας. Εκεί, για παράδειγμα, που κοιτάς ένα απλό φόρεμα που πάνω του προβάλλονται ψηφιακές εικόνες, η «πριγκήπισσα» του κοριτσίστικου ημερολογίου θα βγάλει ένα αληθινό τρισδιάστατο καραβάκι και θα σου το χαρίσει για να συνεχίσεις το δικό σου ταξίδι.
 
Μουσική επένδυση δεν υπάρχει. Τα μόνο που ακούς είναι τα θροῒσματα ψυχής από το ημερολόγιο δέκα χρόνων της εικαστικού Άννας Μελή. Αυτή είναι το κορίτσι που θα υποκλιθεί μαζί με την πρωταγωνίστρια στο τέλος της παράστασης. Ύστερα θα σ’ αφήσει να παίξεις κι εσύ με το διαδραστικό φόρεμα. (Αυτό γίνεται μόνο στις νέες παραστάσεις, που ξεκινούν πάλι από τις 11 Ιανουαρίου 2012).
Εικαστική λεπτομέρεια: Πρώτη φορά έχω δει γυμνές πατούσες σε θεατρικό σανίδι απόλυτα καθαρές. Όπως όταν περπατάς μέσα στα όνειρά σου. Εκτός αν, έστω και για 50 λεπτά, απο-γειώνεσαι κι εσύ και βλέπεις κάποια πράγματα αλλιώς…
ΥΓ Το θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ είναι δέκα λεπτά με τα πόδια απ’ τη στάση «Αμπελόκηποι» του μετρό (Μαυρομιχάλη 168, από τη Λ. Αλεξάνδρας).
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη, 9:30. Από 11 Ιανουαρίου μέχρι 4 Απριλίου 1012.
Εισιτήρια θεάτρου
12 ευρώ — φοιτητικό 10 ευρώ. Τηλ. 210 6460748

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr