fbpx

Θησέας και Αριάδνη

«Ο Θησέας και η Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων», επιστρέφει στο θέατρο Badminton!

Είναι πολύ θετικό σε μια παιδική παράσταση να πρωταγωνιστεί ένας αυθεντικός χαζομπαμπάς. Ο λόγος για τον Γιάννη Στάνκογλου, που υποδύεται τον Θησέα, από το Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2013 στο Badminton.

Ήδη μυθικός ήρωας και Ολύμπιος ημίθεος στα μάτια της μικρής κόρης του, αυτοσχεδιάζοντας μαζί της αναρίθμητες περιπέτειες, ο καταξιωμένος ηθοποιός θα δώσει στους μικρούς του φίλους μια επάξια εικόνα του ιδρυτή της Αθήνας και γιου του βασιλιά Αιγέα.

Θησέας και Αριάδνη στο Νησί των Ταύρων

Συγχαρητήρια στο θέατρο Badminton και στον παραγωγό της παράστασης Μιχάλη Αδάμ που επέλεξαν να ανεβάσουν ως πρώτη παιδική παράσταση ένα έργο που τρέφει την παιδική ψυχή με αληθινό μεγαλείο και να συνειδητοποιήσουν την καταγωγή τους. Και που δεν τσιγκουνεύτηκαν σε τίποτα, προκειμένου να υποστηριχτεί επάξια η φαντασμαγορία του ελληνικού μύθου μπροστά στα παιδικά μάτια. Τα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη μετατρέπουν εντυπωσιακά τη σκηνή του Badminton πότε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα με καράβια και γοργόνες, πότε σε φρούρια απόρθητα πριν τα κατακτήσει ο Θησέας και πότε σε μινωικό παλάτι με σκοτεινούς λαβύρινθους! Εννοείται βέβαια και ταύρους στην τελετή των ταυροκαθαρψίων. Και φυσικά, από μηχανής θεοί (δηλαδή θεοί που κατεβαίνουν απ’ τον ουρανό, όπως γινόταν στις αρχαίες θεατρικές παραστάσεις) ή σκοτεινές υπερφυσικές οντότητες που αναδύονται από τα σπλάχνα της γης.

Όχι όμως όπως στις άσχετες χολιγουντιανές αμερικανιές, που μπερδεύουν την άψυχη αισθητική της κονσόλας με την ελληνική ψυχή της αρχαίας μυθολογίας μας. Εδώ μιλάμε για μια παιδική παράσταση που έχει σκηνοθετήσει η βραβευμένη χορογράφος Σοφία Σπυράτου (δες και Τρελαντώνης), όπου οι 20 ηθοποιοί, εναέριοι ακροβάτες, μουσικοί και τραγουδιστές (κάποιοι καλεσμένοι από το εξωτερικό) ντυμένοι με προσεγμένα κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη, δίνουν μάχες κι έχουν συναπαντήματα με θεούς, ήρωες και άλλα υπερφυσικά όντα με τη γνήσια ελληνική αισθητική. Tο ίδιο κι ο Απόλλων Ρέτσος (Schoolwave 2010): δεν χρειάζεται να “προσπαθήσει” για να δώσει ελληνική ψυχή στη μουσική απόδοση ενός αρχαίου μύθου εν έτει 2013. Απλά, το έχει.

Τι μπορεί να πει σήμερα στα μικρά και μεγάλα παιδιά ο μύθος του Θησέα και του Μινώταυρου

Οι Αθηναίοι ήταν αναγκασμένοι, μετά την ήττα τους από τον βασιλιά Μίνωα, να στέλνουν κάθε χρόνο επτά κοπέλες και επτά νέους για να τους κατασπαράζει ο Μινόταυρως. Ο γιος του Αθηναίου βασιλιά, Θησέας, δεν άντεξε άλλο αυτή την απάνθρωπη θυσία και θέλησε να πάρει τη θέση ενός από τους επτά νέους και να πάει να εξοντώσει τον Μινόταυρω. Η κόρη του Μίνωα, Αριάδνη (Ηλέκτρα Νικολούζου) τον ερωτεύτηκε και για να τον βοηθήσει, του έδωσε τον μίτο (κουβάρι), για να μπορέσει να ξαναβγεί από τον λαβύρινθο. Χμμμ… Τι χρειαζόμαστε λοιπόν σήμερα; Ηρωισμό και αγάπη, ταυτόχρονα με σύνεση. Εντάξει, και μπόλικο χορό και τραγούδι (Μαριάννα Πολυχρονίδη).

Όλα αυτά έχουν αφετηρία τον ελληνικό λόγο, που εκπροσωπείται στην παράσταση από τα κείμενα του σημαντικού ποιητή Στρατή Πασχάλη και τους στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου.

 

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr