fbpx

το «Europa» του Lars Von Trier σε θεατρική διασκευή, από το Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολωνίας και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Europa» του Lars Von Trier σε θεατρική διασκευή, από το Ελληνογερμανικό Θέατρο της Κολωνίας και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ενσωματωμένη εικόνα

ΕΥΡΩΠΗ

του Lars von Trier και Niels Vørsel

Σύλληψη, Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωστόπουλος

Ελληνογερμανικό Θέατρο

Εθνική Λυρική Σκηνή

Εναλλακτική Σκηνή

Πέμπτη 19 Μαρτίου & Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 | Ώρα 20:30

Με ελληνικούς υπέρτιτλους
Ενσωματωμένη εικόνα 

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα τριάντα χρόνια δημιουργικής πορείας στην Κολωνία. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού έρχεται και φέτος στην Αθήνα, αυτή τη φορά με το έργο «Europa», μια θεατρική μεταφορά της αριστουργηματικής ταινίας του εκκεντρικού Δανού σκηνοθέτη Lars von Trier.

Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Κρατικό Θέατρο της Κολωνίας και έκανε πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου του 2019 στην Κολωνία.

Στην Αθήνα έρχεται για δύο μόλις ημέρες για δύο ημέρες, την Πέμπτη, 19 και την Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020, στις 20:30, με ελληνικούς υπέρτιτλους, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού του Κρατιδίου Ρηνανίας – Βεστφαλίας της Γερμανίας και της Πόλης της Κολωνίας. Οι παραστάσεις έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού/Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. 
 
Ενσωματωμένη εικόνα
 

«Άκουσε τώρα τη φωνή μου. Η φωνή μου θα σε βοηθήσει, να οδηγηθείς βαθιά μέσα στην Ευρώπη. Θα μετρήσω από το ένα έως το δέκα, με το δέκα θα είσαι στην Ευρώπη»

«Europa» του Lars von Trier

Τοποθετημένη χρονικά στα ερείπια της κατεστραμμένης Γερμανίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στη λεγόμενη “Stunde Null”, η ταινία παρουσιάζει μέσα από ένα αλληγορικό ταξίδι τις επίπονες προσπάθειες για την ανοικοδόμηση μιας νέας Ευρώπης πάνω στις στάχτες που άφησε το βίαιο παρελθόν της. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ένας νεαρός ιδεαλιστής, Γερμανοαμερικανικής καταγωγής, που έρχεται στη Γερμανία το 1945 και άθελα του γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα: τους φανατικούς ναζί, τους λεγόμενους “Werwolf” και τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες.

Στη θεατρική μεταφορά της ταινίας ο Κώστας Παπακωστόπουλος βάζει έναν σημερινό πολίτη να κάνει το ίδιο ταξίδι φτάνοντας στη μεταπολεμική Γερμανία εκείνης της εποχής. Απροσδόκητες συναντήσεις τον γοητεύουν, επώδυνες μνήμες τον τυραννούν, που στο τέλος θα θέσουν σε δοκιμασία και τελικά σε απόρριψη τις αξίες του. Η μουσική του Herbert Mitschke και τα ασπρόμαυρα Videos του John Seidler υποβάλλουν μια καφκική ατμόσφαιρα σε αυτό το ταξίδι-εφιάλτη στην ιστορία της Ευρώπης, στο οποίο το κοινό θα γίνει συνεπιβάτης.

Σε μια εποχή ολοένα αυξανόμενων διαφωνιών, αντιπαραθέσεων αλλά και αμφισβητήσεων σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο σκηνοθέτης δανείζεται τα μοτίβα του Lars von Trier, για να αναδείξει μέσα από το βίαιο παρελθόν της Ευρώπης τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέλλον της. Σαν δαιμονισμένο τρέχει το τραίνο με κατεβασμένα τα ρολά στο βομβαρδισμένο τοπίο της Ευρώπης. Μπορεί κάποιος να αλλάξει την κατεύθυνσή του;

Ενσωματωμένη εικόνα

 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Σύλληψη, Σκηνοθεσία:                                                           Κώστας Παπακωστόπουλος

Σκηνικά, Κοστούμια:                                                               Zezo Dinekov

Μουσική:                                                                                 Herbert Mitschke

Βίντεο:                                                                                     John Seidler

Φωτισμοί:                                                                                Julia Kaindl

Δραματουργός:                                                                       Christina Ripeanu

Γραφική επιμέλεια:                                                                 Αντρέας Τσορτανίδης

Mετάφραση υπερτίτλων:                                                        Αλέξιος Μάινας

Ενσωματωμένη εικόνα

Παίζουν: Thomas FrankeFlorian Gierlichs, Νίκος Γουδανάκης, Stefan KleinertLisa Sophie Kusz, Αντώνης Μιχαλόπουλος, Βασίλης Ναλμπάντης και Bodo Primus.

Ενσωματωμένη εικόνα

Διάρκεια παράστασης: 125 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr