fbpx

251 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα από τις 18 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Διακόσιες πενήντα μία εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, αντί 200 που είχαν αναγγελθεί, θα γίνουν από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου σε 111 αρχαιολογικούς χώρους 38 περιφερειακών ενοτήτων οπως ανακοίνωσε η Λίνα Μενδώνη. Στις 55 παραγωγές που ετοίμασαν ή επέλεξαν εποπτευόμενοι φορείς θα μετάσχουν 750 καλλιτέχνες και τεχνικό προσωπικό και περίπου 500 εντόπιοι συνεργάτες, ενώ από αυτούς το 91% είναι από την ελεύθερη αγορά. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» το οποίο αποτελεί έμπνευση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και ανακοινώθηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Επί 75 ημέρες και νύχτες (κάποιες εκδηλώσεις θα γίνουν με το φως της ημέρας) επισκέπτες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με μόνο αντίτιμο το εισιτήριο εισόδου σε αυτούς, θα μπορούν, τηρώντας τα πρωτόκολλα περί αποστάσεων, μασκών κλπ να ταξιδεύουν στη μαγεία της τέχνης. Παραστάσεις, συναυλίες, δρώμενα και εικαστικές εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας, θα δώσουν στο διψασμένο κοινό την ευκαιρία να ταξιδέψει με τη μαγεία της τέχνης.

Από εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, μέχρι παρουσιάσεις του «Χαμόγελου της Τζοκόντας» του Μάνου Χατζιδάκι και ρεσιτάλ σπουδαίων καλλιτεχνών σαν τον Δημήτρη Πλατανιά, θέατρο σε διάφορες μορφές, όπως η «Αθηναίων πολιτεία» που θα σκηνοθετήσει ο Βασίλης Παπαβασιλείου για το Εθνικό Θέατρο, την Καρυοφιλιά Καραμπέτη εις διπλούν («Μήδεια» σε διασκευασμένη παράσταση αλλά και στο πλευρό του Μανώλη Μητσιά με μελοποιημένα έργα ποιητών) πολλά είναι εκείνα που θα πρέπει να εντάξουμε στον προγραμματισμό μας. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παραστάσεις του Ελληνικού Φεστιβάλ σε Επίδαυρο και Αθήνα, το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί σύντομα.

«

Εκπλήξεις και νέες προκλήσεις για το Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο, παράλληλα με τις παραστάσεις Πέρσες και Λυσιστράτη που θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προγραμματίζει τρεις δράσεις που πατάνε σε νέα πεδία για το ελληνικό θέατρο και παρουσιάζουν υψηλές προκλήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης θα παρουσιαστεί στα αγγλικά το «Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γεώργιου Βιζυηνού (σκηνοθεσία Νατάσα Τριανταφύλλη), μια δράση που ονομάζεται «Αθηναίων Πολιτεία» και περιλαμβάνει κείμενα που δείχνουν πώς οδηγηθήκαμε στη Δημοκρατία μέχρι και τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (κείμενα Θουκυδίδη, Πλουτάρχου κ.α.. σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσου και Ρένας Κυπριώτη). Η τρίτη δράση που πατά σε παρθένα εδάφη, αφορά κείμενα ξένων περιηγητών σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Βασίλη Παπαβασιλείου. Όλες οι δράσεις του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο του νέου θεσμού θα γίνουν με φυσικό φωτισμό και φυσική ακουστική. Μια εμπειρία μέθεξης όπως προδιαγράφεται. Την προσεχή Πέμπτη ο Δημήτρης Λιγνάδης θα κάνει ειδική συνάντηση για να ενημερώσει εκτενώς για τις δράσεις, τις παραστάσεις της Επιδαύρου και τις προκλήσεις του Εθνικού Θεάτρου εν μέσω πανδημίας.

Σαρωτική σε δράσεις και χώρους η Λυρική

H Eθνική Λυρική Σκηνή κατεβαίνει με πλήθος δράσεων και γεωγραφική κάλυψη σημαντική. Οπως δήλωσε ο Γιώργος Κουμεντάκης, θα γίνουν τέσσερα ρεσιτάλ αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη σε 12 αρχαιολογικούς χώρους, ενώ στις 29 Ιουλίου που είναι τα γενέθλιά του θα γίνει μια μεγάλη συναυλία στο Θησείο. Ετσι, σβήνουν και οι φωνές που εδώ και καιρό ακούγονταν ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή δεν τιμά όπως του αρμόζει τον Μίκη Θεοδωράκη, αφού αυτή τη στιγμή της πανδημίας γίνεται το έργο του αυτό που θα ηχήσει σε τόσους διαφορετικούς εμβληματικούς χώρους. Επίσης θα γίνει ένα μικρό αφιέρωμα στην οπερέτα και στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη που κλείνουν 70 χρόνια από τον θάνατό του, με την παρουσίαση του «Χαλιμά» και του «Θέλω να δω τον πάπα. Ο σπουδαίος διεθνής μας Δημήτρης Πλατανιάς θα δώσει ένα ρεσιτάλ στην Καλαμάτα (ο Πλατανιάς ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ενώ πρωταγωνιστές της Λυρικής θα τραγουδήσουν σε γκαλά με όπερες από αρχαιόθεμα έργα του λυρικού ρεπερτορίου με τη συμμετοχή των χορωδιών της Λυρικής.

Η έκπληξη είναι ότι η Ρένη Πιττακή θα διαβάσει το «Ημερολόγιο Αθέατου Εγκλεισμού» που έγραψε ο Γιώργος Βέλτσος εν μέσω πανδημίας. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Περισπωμένη και αποτελεί ένα πυκνό κείμενο που διαπερνά όσα ζήσαμε, ενώ αναδεύονται πίσω από τις λέξεις αξίες και διαπιστώσεις που ξεπερνούν την ίδια την πανδημία. Επίσης η Λυρική θα προβάλλει στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου την αποκατεστημένη ταινία (με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος) «Απάχηδες των Αθηνών» του Δημήτρη Γαζιάδη, στο Ολύμπειο το Λύκειο Ελληνίδων θα παρουσιάσει ζευγάρια χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές. Δύο δράσεις θα γίνουν με το Θέατρο Τέχνης και 3 παραγωγές (15 παραστάσεις) με το Ίδρυμα Κακογιάννης.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το ορμητικό, σαρωτικό Μπαλέτο της Λυρικής που θα χορέψει σε αρχαιολογικούς χώρους. Κωνσταντίνος Ρήγος, Γιώργος Κοτσιφάκης, Ιωάννου Πορτόλου και Γιάννης Νικολαϊδης, Χρήστος Παπαδόπουλος χορογραφούν για αυτό το μοναδικής αισθητικής θέαμα.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr