fbpx

Η Αγελάδα του Ναζίμ Χικμετ στο Θεατρο 104 – Φωτογραφικό Υλικό

Το θέατρο 104 και η ομάδα Ατελείς παρουσιάζουν την Αγελάδα του Ναζίμ Χικμετ, σε σκηνοθεσία Νίκης Τσέτικα. Το mytheatro σας παρουσιάζει αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από την παράσταση που έχει ήδη ξεκινήσει, και παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο θέατρο 104, της Οδού Ευμολπιδών. Αφηγήτρια της παράστασης η Φιλαρέτη Κομνηνού.

Σ’ ένα μακρινό χωριό κάπου στο άγνωστο, σε χρόνο απροσδιόριστο, μια οικογένεια ψάχνει “σωτήρα”. Η μάνα, η κόρη, ο γιος, ο δάσκαλος και ο σοφέρ μπλέκονται σε μια ιστορία παράλογη… Ή μήπως μια ιστορία τόσο καθημερινή που φαντάζει παράλογη; Μια αγελάδα χαριτωμένη, έξυπνη, ανθεκτική, όμορφη, διαφορετική από τις άλλες… μια αγελάδα κακομαθημένη, τυραννική, δικτατορική… ανακηρύσσεται βασίλισσα. Θα καταφέρει η Αγελάδα να διατηρηθεί στην εξουσία; Κι αν ναι για πόσο;

Στο σκηνοθετικό της σημείωμα η Νίκη Τσέτικα τονίζει ” Η Οικογένεια αγοράζει μια Αγελάδα. Εναποθέτει πάνω της, ελπίδες για μια καλύτερη ζωή. Επενδύει σ’ αυτήν. Τη συναναστρέφεται. Τη φροντίζει. Τη συμβουλεύεται. Την υπομένει. Την εμπιστεύεται. Την κοιτά στα μάτια. Κι ύστερα όλα έρχονται ανάποδα. Η ιστορία φαντάζει λογική. Έχει πέντε ήρωες, μια αγελάδα και αναρίθμητες ζωές ανθρώπων που μας μοιάζουν. Ο Ναζίμ Χικμέτ, αθώος και είρων, τρυφερός και σκληρά ειλικρινής, παιδεύει αναγνώστες και θεατές. Η Αγελάδα του μας μιλά κατά πρόσωπο. Ανοίγει τα μάτια σε μια κοινωνία που ερήμην της αλλάζει διαρκώς. Τοποθετεί την κοινωνία αυτή μπροστά στον καθρέφτη στήνοντας ένα θέατρο-παγίδα που όποιος πιαστεί στα δίχτυα του… λογικά θα γλιτώσει”.

Λίγα Λόγια για τον Ναζίμ Χικμέτ

Ο Ναζίμ Χικμέτ (Ραν) γεννήθηκε το 1902 στη Θεσσαλονίκη και πέθανε τον Ιούνιο του 1963 στη Μόσχα. Καταγόταν από πλούσια αστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και ο παππούς του είχε τον τίτλο του Πασά.


Το έργο του Ναζίμ Χικμέτ, γενάρχη της τούρκικης προοδευτικής λογοτεχνίας, είναι τεράστιο και πολύπλευρο. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου. Βέβαια, είναι γνωστός περισσότερο σαν ποιητής, με διεθνή αναγνώριση. Καινοτόμος στην τέχνη του, αποδεσμεύεται από την παραδοσιακή ποίηση της πατρίδας του, καθιερώνει τον ελεύθερο στίχο και δίνει στο έργο του τη ζωοδότρα πνοή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.
Ο Ναζίμ Χικμίτ γίνεται το ίνδαλμα του τούρκικου λάου. Περιοδεύει στη χώρα του, απαγγέλλει στίχους του στους ζευγολάτες της Ανατολής, στους εργάτες των λιμανιών, στις φάμπρικες των αστικών κέντρων.
Το έργο του είναι και διεθνιστικό, το καταλαβαίνουν οι προλετάριοι όλης της γης, όλοι οι πρωτοπόροι στην κοινωνική αναγέννηση.

Τα πρώτα ποιήματά του δημοσιεύτηκαν το 1919, σε ηλικία 17 χρονών. Όταν ήταν στη φυλακή, κυκλοφόρησαν ποιήματά του με τα ψευδώνυμα Ιμπραχήμ Σαμπρή και Μαζχάρ Λουτφή, που δημοσιεύτηκαν σε προοδευτικά λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 1929 ως το 1970, κυκλοφόρησαν 16 ποιητικές συλλογές του. Εκτός από ποιήματα, έγραψε μυθιστορήματα, παραμύθια και δοκίμια. Έγραψε και κάπου 30 θεατρικά έργα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Γιώργος Σύρμας
Διασκευή-σκηνοθεσία: Νίκη Τσέτικα
Σκηνικά: Ευθύμης Τζώρας
Ενδυματολόγος: Αντωνία Παλαβού
Επιμέλεια κίνησης: Παναγιώτης Γλεζέλλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νάνσυ Βασιλοπούλου
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου&Στέλιος Δανιήλ
Τρέιλερ Παράστασης: Χρήστος Δήμας
Προβολή-επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Παίζουν (κατά αλφαβητική σειρά):
 

Ορέστης Ζακυνθινός
Θάνος Καπρέλης
Μαρία Κατσαρού
Ευθύμης Τζώρας
Αναστασία Τσώμου

Αφηγήτρια: Φιλαρέτη Κομνηνού

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Κάθε Τετάρτη στις 21.15
Κάθε Πέμπτη στις 21.15

* Φωτογραφίες για το mytheatro Ελπίδα Μουμουλίδου

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr