fbpx

Είδαμε το Bodyterranean στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Βαθμολογία Επισκεπτών: 5

Παρακολουθήσαμε την γενική πρόβα του Bodyterranean, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τον Simone Mongelli και την ομάδα του και σας παρουσιάζουμε αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό από την παράσταση.

  • Κείμενο Κάτια Σωτηρίου
  • Φωτογραφίες: Ελπίδα Μουμουλίδου

Ο Simone Mongelli και η ομάδα του πρωτοτυπούν με μια μουσική παράσταση στην οποία δεν υπάρχει κανένα μουσικό όργανο: τα μόνα όργανα παραγωγής ήχου επί σκηνής είναι τα σώματα των performer. Έτσι, το πάντρεμα της σύγχρονης γλώσσας της Body Music με την αρχαία γλώσσα της παράδοσης της Ελλάδας και της Ιταλίας εκφράζεται μέσα από το τραγούδι και την κίνηση.

Το τραγούδι, η φωνητική παραγωγή μουσικών τόνων, είναι εξάλλου ένα στοιχείο τόσο βασικό για τον άνθρωπο, που η προέλευσή του χάνεται στην αρχαιότητα και προηγείται της εξέλιξης της ομιλούμενης γλώσσας. Η φωνή θεωρείται ότι είναι το αρχικό μουσικό όργανο: πάνω σε αυτή τη λογική πατά η πολύ ιδιαίτερη παράσταση που έχει στήσει ο Simone Mongelli, ερμηνεύοντας όμως μουσική που μας είναι ιδιαίτερα οικεία. Μουσική της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μεσογείου που πλαισιώνεται από τη ζεστασιά του ανθρώπινου σώματος σε ήχο, φωνή και κίνηση.

Η τέχνη της παραγωγής ήχου με το σώμα, και του χορού δίνουν τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης του εσωτερικού κόσμου και της εξωτερίκευσης συναισθημάτων του ατόμου. Είναι μια προσέγγιση που καταφέρνει να συνδυάζει τη μουσική, την οπτική και την κινησιολογική αντίληψη. Μέσα από το πάντρεμα ήχων και χορού μπορεί να εκφραστεί η πιο μεγάλη λύπη ή η πιο μεγάλη χαρά. Μέσα στο πλαίσιο της παράστασης αναδεικνύονται πρακτικές που εκτείνονται από την ενεργητική ακρόαση του περιβάλλοντος μέχρι τον ηχητικό περίπατο και την ηλεκτροακουστική σύνθεση ηχοτοπίων, ενώ ταυτόχρονα διαυγάζεται η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και ανοίγονται προοπτικές αναδιάρθρωσης των σχέσεων ανθρώπου και φύσης στην ολιστική τους διάσταση.

Επιπλέον, οι ερμηνευτές κινούνται σε ομάδες, με σχηματισμούς άλλες φορές με χιούμορ, άλλες με μεγαλύτερη ελευθερία:  ευθείες, σχήματα της σπείρας, κύκλου,  τροχιών και των κέντρων είναι σε κινησιολογικό επίπεδο οι οδηγοί που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία ενός ισχυρού κοινοτικού πλέγματος μεταξύ των ερμηνευτών, και βοηθούν και στην εικονοπλασία του ήχου , σε μια έμμεση δήλωση ότι η μουσική και σώμα είναι ένα. Ο ήχος είναι δουλεμένος , η παραγωγή δεμένη και “καθαρή”. Η μουσική ένα μωσαϊκό από ευχάριστες εκπλήξεις. Στο σύνολο της μια παράσταση που αξίζει να δει κανείς, να απολαύσει, και να χειροκροτήσει.

Το άλμπουμ 

Ο Simone Mongelli και η ομάδα του παρουσιάζουν το Bodyterranean, έργο βασισμένο στο ομώνυμο άλμπουμ που ο Ιταλός καλλιτέχνης εξέδωσε στο τέλος του 2016, αποτέλεσμα μίας μακρόχρονης έρευνας πάνω στο πάντρεμα της σύγχρονης γλώσσας της Body Music με την αρχαία γλώσσα της παράδοσης της Ελλάδας και της Ιταλίας, όπου χρησιμοποίησε αποκλειστικά τους ήχους του σώματος και της φωνής.

Ένα έργο που πρωτοτυπεί στην Ελλάδα, και όχι μόνο, το οποίο έρχεται σαν συνέχεια της καλλιτεχνικής πορείας του Simone Mongelli, και της προσωπικής του έρευνας πάνω στο παραδοσιακό υλικό.
Στο άλμπουμ συνέπραξε με πολλούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από το διεθνή κύκλο της Body Music και από την εγχώρια σκηνή της παραδοσιακής και a cappella μουσικής, όπως τους Max Pollak, Bryan Dyer, Antwan Davis και Raùl Cabrera, την Αρετή Κετιμέ, την Μαρία Κώτη, τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο (στα φωνητικά!), τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, τα φωνητικά σύνολα Πλειάδες και Stringless, τους beat-boxers Word of Mouth, τον Θάνο Δασκαλόπουλο.

Για την υλοποίηση της παράστασης, ο Simone Mongelli, ύστερα από διαδικασία ακρόασης, επέλεξε νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες και performers, με ειδικότητες στο παραδοσιακό τραγούδι, το χορό, την μουσική του σώματος και γενικά το performing, για να δημιουργήσει μία καινούργια, δυναμική ομάδα που υπόσχεται πολλά.

Ταυτότητα παράστασης:
Simone Mongelli – σύλληψη, συνθέσεις και ενορχηστρώσεις παραδοσιακού υλικού, σκηνοθεσία, body percussion, φωνητικά
Σίσσυ Πιντέλα – body percussion, φωνητικά, χορός
Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη – body percussion, φωνητικά, χορός
Άλκης Δήμος – φωνητικά, body percussion, beat-box
Λήδα Δουμουλιάκα – τραγούδι, φωνητικά, body percussion
Αλεξάνδρα Παπαστεργιοπούλου – τραγούδι, φωνητικά, body percussion
Φώτης Φωτόπουλος – body percussion, φωνητικά
Ναταλία Λαμπαδάκη – τραγούδι, φωνητικά, body percussion

Τάσος Σκλαβούνος – φωτισμός
Νικόλας Σταυριανουδάκης – ήχος
Κωνσταντίνα Κρίγκου – κοστούμια

Guests:

Ειρήνη Δερέμπεη: τραγούδι

Γεράσιμος Ανδρεάτος: τραγούδι

Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78,
Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579
Facebook: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis Foundation
Twitter: @MCF_MCacoyannis
Instagram: @ mcf.gr  | Hashtag: #MCF
Youtube: MCacoyannisF
Ημέρες παραστάσεων: 24 & 25 Ιανουαρίου 2019 στις 21:00 στο Θέατρο του ΙΜΚ.

1 σκέψη στο “Είδαμε το Bodyterranean στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης”

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr