fbpx

Γιώργος Βασιλείου

Βαθμολογία Επισκεπτών: 4

Γιώργος Βασιλείου- Ναι αξίζει να δίνει κανείς τα πάντα ακόμη και ολόκληρη την ζωή του σ΄αυτό που αγαπά και πιστεύει πραγματικά αρκεί ο ίδιος πρώτα από όλους να σέβεται και να μην προδίδει τα όνειρά του, τους στόχους του, τις αξίες του, την πορεία του, την εντιμότητά του και την ουσιαστική και απαραίτητα αναγκαία ψυχική του ισορροπία!!vas4

Όταν ζητήσαμε από το κ Γιώργο Βασιλείου μια αποκλειστική συνέντευξη στο mytheatro.gr δεν περιμέναμε να έχει κάνει τόσο πολλά στην καλλιτεχνική του πορεία!

Του ζητήσαμε λοιπόν να μας βοηθήσει και να ξεχωρίσει κάποιες δουλειές του, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόταν να γράφουμε μέρες. Αφού μας παρέθεσε επιγραμματικά τις μέχρι σήμερα καλλιτεχνικές του δραστηριότητες τον ρωτήσαμε ποιες από αυτές θεωρεί ότι ήταν οι ποιο επιτυχημένες.

Γ. Β Η απάντηση του ήταν ότι θεωρεί τον εαυτό  του τυχερό γιατί συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους πρωταγωνιστές του θεάτρου και του κινηματογράφου και όλες του οι συνεργασίες θεωρήθηκαν επιτυχημένες!!

 • Τι έχει κάνει o Γιώργος Βασιλείου στην πορεία του σαν καλλιτέχνης μέχρι σήμερα;

Θεατρικές Παραστάσεις

Γ. Β. Πόλις,  Τάβλι,  Γελωτοποιός Βασιλιάς,  Η κυρά της θάλασσας,  Πέρ Κίντ,  Βροχοποιός, Καλοκαίρι και καταχνιά, Όλα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά,  Αυλή των θαυμάτων, Κεκλεισμένων των Θυρών (Πειραματική σκηνή Θεάτρου Κ.Ε.Α.), Το δόλωμα (Περιοδεία),  Ο Καπετάν Κώστας του πόρτο λιμπερτά (Γκλόρια),  Ώ μαμά Ελλάς Μίκης Θεοδωράκης (Πάρκ),   Νύχτα μέλιτος (Χατζώκου Θεσ/νίκη),Ρένα ροκ και τρέλα (Περιοδεία Ελλάδα Κύπρο),  Ρετρό (Κηποθέατρο),  Τα παιδιά της πιάτσας (REX),  Πρώτη νύχτα γάμου (Βέμπο).

basilioy1

Ένας κοντός θα μας σώσει (REX-Ράδιο Σίτυ),  Η Ρένα ο κοντός και το σόι τους (REX-Ράδιο Σίτυ,  Επτά ημέρες δημιουργίας (Καλουτά),  Άνθρωποι και ανθρωπάκια (Χατζηχρήστου, Καλουτά),  Μαντάμ Ορτάνς (Δημοτικό θέατρο Πειραιά), Το αστέρι του τσίρκου (Σούπερ Σταρ),  Ο Τρελός του λούνα παρκ (Βρεττάνια, Αμερική, Καναδάς),  Πόρνες και πόρνες (Παρκ),  Ποντικοπαγίδα (Αμιράλ),  Ο θάνατος θα ξανάρθει (Αμιράλ),  Δυο γάμοι και μια μοιχεία (Μπροντγουαιη),  Ο αισιόδοξος  (Καλουτά, Κύπρος, Αυστραλία),  Ένας ταξιτζής στην μπανιέρα μου (Ορφέας),  Άχ ρουφιάνα πεθερά (Αρώνη), Είναι τρελοί αυτοί οι έλληνες (περιοδεία),  Θού κύριε οι φοροφυγάδες (Αυλαία, περιοδεία),  καθώς και πολλές επιθεωρήσεις (REX, Δελφινάριο, Αθήναιον, Κηποθέατρο, Παρκ, Μετροπόλιταν).

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣfoskolos vasilioy politis

Εν’ τούτο Νίκα,  Αργώ,  Γυφτοπούλα,  Κυριακή χωρίς σύννεφα,  Η γειτονία μας, Ιερόσυλοι,  Ορκιστείτε παρακαλώ, Βεντέτα,  Οδός Ανθέων,  Το θέατρο της Δευτέρας,  Οι στάβλοι της Ερριέτας Ζαΐμη, Λάμψη, Καλημέρα ζωή.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ρένα να η Ευκαιρία,  Ράκος Νούμερο 14,  «Η Φούσκα» του Νίκου Περάκη κ.α.

ΒΙΝΤΕΟΤΑΙΝΙΕΣ

Η Μαρκησία του λιμανιού. Εκείνη η γυναίκα. Ο Σύντροφος κι’ ο μπάτσος. Άβε μαφία. Ο Κουρδιστός εραστής. Οι Συνένοχοι. Η Γυναίκα της  πρώτης σελίδας, κ.α.

Μεταγλώττιση πολλών σειρών και κινουμένων σχεδίων στην ΕΡΤ1 και ΥΕΝΕΔ, καθώς και σε εξωτερικές παραγωγές.

Εμφανίσεις στην «μπουάτ» Εσπερίδες (Πλάκα).

 • Τι μήνυμα θα δίνατε στους νέους ανθρώπους? Αξίζει να προσπαθούν να ακολουθήσουν τα όνειρα τους, ανεξαρτήτως ποια είναι αυτά, σε μια εποχή σαν αυτή?

Γ. Β. Ναι αξίζει να δίνει κανείς τα πάντα ακόμη και ολόκληρη την ζωή του σ΄αυτό που αγαπά και πιστεύει πραγματικά αρκεί ο ίδιος πρώτα από όλους να σέβεται και να μην προδίδει τα όνειρά του, τους στόχους του, τις αξίες του, την πορεία του, την εντιμότητά του και την ουσιαστική και απαραίτητα αναγκαία ψυχική του ισορροπία ανεξαρτήτως από τα δεδομένα της οποιασδήποτε εποχής. Δύσκολο το ξέρω…. μα συνάμα….. και ευλογημένο.

vasilioy10

 • Το Θέατρο και γενικά ο καλλιτεχνικός χώρος αξίζει θυσίες; Ανταποδίδει αυτήν την απόλυτη αφοσίωση, που σημαίνει για τον συνειδητοποιημένο καλλιτέχνη στέρηση ουσιαστικά προσωπικής ζωής, πολύ κόπο, αγωνία, διαρκή αναζήτηση;

Γ. ΒΝομίζω ότι η προηγούμενη απάντησή μου καλύπτει κατά ένα μέρος την ερώτηση αλλά συνεχίζοντας θα έλεγα ότι εξαρτάται από το είδος και την έννοια της ανταπόδοσης που εννοεί και περιμένει ο (συνειδητοποιημένος καλλιτέχνης) όπως λέτε. Φυσικά και θα πρέπει η τέχνη να αμείβεται λογικά για να μπορεί ο καλλιτέχνης να αφοσιώνεται απόλυτα σ΄αυτήν χωρίς να αντιμετωπίζει βιοποριστικά και λειτουργικά προβλήματα καθημερινότητας και χωρίς να χάνει την αξιοπρέπειά του για να διατηρεί τις αξίες του και να μπορεί να επιδίδεται απερίσπαστος στην τέχνη του. (Προσωπική ζωή) για έναν καλλιτέχνη συνειδητοποιημένο είναι η ίδια η τέχνη του και αυτή πρέπει να τον γεμίζει ως άνθρωπο αλλιώς τρέφει φρούδες ελπίδες στην χώρα που ζούμε και αγαπάμε….. αυτό που εσείς λέτε (κόπο) είναι χαρά… αυτό που λέτε (αγωνία) είναι όνειρο ιδανικό. Όσο για την (διαρκή αναζήτηση)…. αυτό είναι ευτυχία και πηγή έμπνευσης… είναι αξία ζωής για να υπάρχεις ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος και να ανασαίνεις ελπίδες και όνειρα σ΄αυτό το βρώμικο περιβάλλον που ζούμε. Αυτό θα πει για μένα  συνειδητοποιημένος καλλιτέχνης.

 • Τι έχετε να πείτε για το πολύ πρόσφατο θέμα που δημιουργήθηκε σχετικά με το κλείσιμο κάποιων θεάτρων από το Δήμο Αθηναίων;

Γ. Β. Έχω να πω πως είναι έγκλημα άκρως ειδεχθές όταν στον βωμό του χρήματος και των συμφερόντων κάποιων ασυνείδητων ξεπουλιούνται οι πηγές του πολιτισμού. Όσο τα θέατρα ήταν γεμάτα και έφερναν χρήμα στις τσέπες τους ήταν καλά και κανένας δεν μίλαγε, τώρα που το θέατρο ξεψυχάει και θέλει στήριξη για τους νέους καλλιτέχνες που ψυχορραγούν αλλά και για τους παλαιούς καλλιτέχνες που μπορούν και θέλουν να στηρίξουν τον πολιτισμό και τα όνειρα του ανθρώπου, κάποιοι στο όνομα τις μίζας γκρεμίζουν τα όνειρα και τις ελπίδες όλων μας για να βάλουν στις τρύπιες τσέπες τους χρήμα.

vasilioy5

ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ αυτό έχω να πώ. Σ΄αυτά τα θέατρα που ρημάξατε κύριοι, έχουν δακρύσει, έχουν χαμογελάσει, έχουν κάνει όνειρα και έχουν πάρει κουράγιο για να συνεχίσουν να ζουν, να δημιουργούν και να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχουν σφραγίσει με τον ιδρώτα, τον αγώνα και την κατάθεση της ψυχή τους εκατοντάδες  σπουδαίοι παλαιοί και νέοι καλλιτέχνες. Μάλλον όλοι εσείς αγνοείτε την έννοια του πολιτισμού και γνωρίζετε μόνον την έννοια προσωπικό συμφέρον.

 • Πώς προέκυψε να γνωριστείτε με τον κ. Φώσκολο και μέσα από τι συνθήκες ξεκίνησε η συνεργασία σας? Πώς πιστεύετε ότι σας βοήθησε να εξελιχτείτε σαν καλλιτέχνης μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια συνεργασίας?

Γ. Β. Η πρώτη μου συνάντηση με τον Νίκο Φώσκολο έγινε το 1988 στα γυρίσματα μιας ταινίας στα γραφεία του Γιώργου Καραγιάννη στην Ακαδημίας. Ο Νίκος τότε πλήρωνε ακόμη το (κόστος) των μεγάλων του επιτυχιών…, <Έτσι συμβαίνει σ αυτόν το τόπο>…, έλεγε πάντα ο ίδιος με πίκρα ακόμη και δημόσια…, <Οι μεγάλες επιτυχίες πληρώνονται ακριβά>. Εκείνο τον καιρό έκανε κάποια φωτορομάντζα σε περιοδικό και μου ζήτησε να συνεργαστούμε.foskolos

Μου έδειξε συμπάθεια από την πρώτη στιγμή λέγοντάς μου και το θυμάμαι σαν τώρα…. <έπρεπε να είχαμε συναντηθεί νωρίτερα>. Καταλαβαίνετε πως ένοιωσα εκείνη την στιγμή ακούγοντας αυτά τα λόγια να βγαίνουν από το στόμα του τρανού Νίκου Φώσκολου. Ακολούθησαν οι βιντεοταινίες…. <Η γυναίκα της πρώτης σελίδας> με την Ζωή Λάσκαρη, <Ο σύντροφος κι ο μπάτσος> με τον Κώστα Καρρά, <Εκείνη η γυναίκα> με την Μαρία Αλιφέρη και <Άβε μαφία> με την Μάρω Κοντού. Τέσσερις σπουδαίες ταινίες στις οποίες μου εμπιστεύτηκε κύριους και πολύ δυνατούς ρόλους. Σ αυτούς τους ρόλους μου δίδαξε πολλά και γω ρουφούσα με όλες μου τις δυνάμεις τα λόγια του και το πάθος του….(λόγια και πάθος μεγάλου δημιουργού, μεγάλου δάσκαλου, μεγάλου σκηνοθέτη, μεγάλου συγγραφέα και στοργικού πατέρα)…!!! Ακολούθησε <Η λάμψη> και στην συνέχεια <Καλημέρα ζωη>.

Ο Νίκος είχε και ένα ακόμη μοναδικό και μεγάλο ταλέντο… ήξερε να ανακαλύπτει τον ηθοποιό του πριν ο ίδιος ανακαλύψει τον εαυτό του. Θα τον θυμάμαι πάντα και θα τον ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να καταθέσω την ψυχή μου ως καλλιτέχνης μέσα από την κατάθεση της δικής του ψυχής.

 • Έχετε παίξει στη μακροβιότερη ελληνική σειρά στην τηλεόραση. Το Καλημέρα Ζωή επί 14 χρόνια και με τα 3000 επεισόδια είναι η σειρά που έχει σπάσει κάθε όριο θεαματικότητας, αφού επί σειρά ετών βρισκόταν στην κορυφή της τηλεθέασης εισβάλλοντας σε κάθε ελληνικό σπίτι, σε κάθε ελληνική οικογένεια, σε 181 τηλεοπτικά ιδιωτικά και κρατικά κανάλια σε όλο τον κόσμο.vas1
 • Τιμήθηκες με βραβείο σαν ο μακροβιότερος τηλεοπτικός Έλληνας ηθοποιός με πλακέτα από τον αντ1 και τα κορφιάτικα βραβεία. Τι σου έχει μείνει να θυμάσαι από αυτή την όμορφη εποχή, μία εποχή που σίγουρα ήταν ποιο αγνή και βλέπαμε στην Ελληνική τηλεόραση την αυθεντικότητα του Έλληνα ως άνθρωπο, τον παρορμητισμό του, τις ανησυχίες του, τους καθημερνούς του αγώνες για δικαίωση των αξιών του και γενικότερα τα ήθη και έθιμα για την χώρα του και την ελληνική κουλτούρα.

Γ. ΒΗ ερώτηση από μόνη της δίνει και απαντήσεις. Θα ήθελα πολλές σελίδες για να καταθέσω τις θύμισές μου απ΄ όλα αυτά τα χρόνια.

Για μένα ήταν ζωή, ήταν καθημερινότητα, ζούσα μαζί με τον ήρωα που ερμήνευα τον  Στάθη Θεοχάρη δίνοντας αυτός σε μένα και εγώ σ΄αυτόν τις αλήθειες  μας, την ζωή, τις ανάσες μας. Ήταν ένας καθημερινός αγώνας διαμαρτυρίας. Ήταν αγώνας  δικαίωσης του ενός απέναντι  στον άλλον  και συνάμα απέναντι  στους τηλεθεατές που φανατικά θα έλεγα παρακολουθούσαν με αγάπη την σειρά. Ήταν τρόπος ζωής και καθημερινής αναζήτησης .vas

Αυτό όμως που πάνω απ΄όλα έμεινε σε μένα να θυμάμαι πιότερο ζωντανά,  ήταν η μορφή του Νίκου Φώσκολου, το ανήσυχο και στωικό βλέμμα του και η γεμάτη πάθος φωνή του όταν μιλούσε σε όλους εμάς τα παιδιά του που λάτρευε…. τους ηθοποιούς……!!!

 • Στη ζωή, γενικότερα, θεωρείτε ότι η προσκόλληση στο παρελθόν μπορεί να γίνει έως και επικίνδυνη μερικές φορές, ή ότι έχει πολλά να διδάξει στο παρόν, προς όφελος του μέλλοντος;

Γ. Β.  Η ερώτηση είναι παγίδα φιλοσοφική και έχει πολλές παραμέτρους ανάλογα από την πλευρά που το βλέπει και το εννοεί  ο καθένας. Θα έλεγα απλά και επιγραμματικά ότι για μένα Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον είναι διαδοχικά αλληλένδετες  έννοιες και  άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το παρελθόν κάποτε ήταν παρόν και το παρόν ήταν μέλλον. Όταν προσκολλάται  κάποιος στο παρελθόν αγνοώντας το εκάστοτε παρόν, εθελοτυφλώντας  διαγράφει εκ των πραγμάτων το μέλλον. Σεβασμό, ανάλυση δεδομένων και σταχυολόγηση αξιών προς το κοινό όφελος των πολιτών του κόσμου και των κοινωνιών χρειάζεται το παρελθόν για να υπάρχει υγειές παρόν και αισιόδοξο μέλλον. Γιατί διαφορετικά ….ναι …η προσκόλληση στο παρελθόν μπορεί  να γίνει επικίνδυνη. 

vas1

 • Πόσο σημαντική είναι για σένα η λέξη έρωτας και πόσο μπορεί να αλλάξει η ζωή του ανθρώπου όταν είναι ερωτευμένος;

Γ. Β. Έρωτας……..!!! Το ποιο δυνατό και ευλογημένο  συναίσθημα..το μεγάλο δώρο του θεού στον άνθρωπο… όταν μάλιστα αντέχει και τα καταφέρνει να δίνει σε βάθος χρόνου ο έρωτας την σκυτάλη στην πραγματική αγάπη και στην ανθρώπινη συντροφικότητα τότε αγγίζει σχεδόν το ιδανικό. Ο έρωτας μπορεί όχι μόνον απλά να αλλάξει την ζωή του ανθρώπου, μπορεί και να την ανατρέψει. Προσοχή όμως γιατί όπως όλα τα σπουδαία και μεγάλα αυτού του κόσμου έτσι και ο έρωτας έχει δύο όψεις… την καλή και την ανάποδη…!!! Τα δώρα του θεού πρέπει να τα τιμάς και να τα σέβεσαι γιατί γίνονται μπούμερανγκ. Ως  γενική διαπίστωση πάντως της ερωτικής έννοιας  θα έλεγα πως η φυσική δυσκολία του αιώνιου ερωτικού αινίγματος  βρίσκετε στο ότι χρειάζονται πάντα δύο ορθές συνιστώσες για να υπάρξει, να ανθίσει και να καρποφορήσει το δένδρο του έρωτα. Ίσως η άποψη αυτή να αγγίζει τα όρια του απόλυτου αλλά καλό θα ήταν να την γνωρίζουμε. ΝΑΙ στον έρωτα νυν και αεί !!!

 • Ποιες οι ενασχολήσεις σας αυτόν τον καιρό και ποια τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον.

Γ. ΒΦυσικά η κύρια ενασχόλησή μου είναι το θέατρο. Το καλοκαίρι περιόδευσα σε όλη την Ελλάδα με την θεατρική παράσταση που είχαμε ανεβάσει στο θέατρο <ΑΥΛΑΙΑ> στον Πειραιά και τώρα συζητώ πιθανή συνεργασία σε θέατρο της Αθήνας αν φυσικά πάνε όλα καλά από τον νέο χρόνο.

β4

Τηλεοπτικά μετά από πρόταση της  Σοφίας Στάμου που είναι παραγωγός  και συγγραφέας θα συμμετέχω  με μια πλειάδα σπουδαίων παλιών και νέων πρωταγωνιστών στο σήριαλ < Ο ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΗΣ>. Η σειρά θα προβληθεί από διαδικτυακό κανάλι κατ΄αρχήν ενώ παράλληλα γίνονται  διαβουλεύσεις και για τηλεοπτικό κανάλι.

Αυτή την χρονική στιγμή και ύστερα από κάλεσμα του δημάρχου Σαλαμίνας ασχολούμαι με θέματα που αφορούν τον πολιτισμό.

Γ. ΒΚλείνοντας  θα ήθελα να ευχαριστήσω απ΄ την καρδιά μου το  https://www.mytheatro.gr  για την φιλοξενία και την ευκαιρία που μου έδωσε να απαντήσω στις ερωτήσεις του.

mytheatro.gr- Εμείς τι να πούμε με από όλη αυτή την κατάθεση ψυχής του Γιώργου Βασιλείου. Μόνο τον ευχαριστούμε θερμά για όσα μας είπε!!! Το σίγουρα είναι ότι πολλοί θα διαβάσουν αυτή την συνέντευξη, Όμως αυτοί που θα την ψάξουν πιο βαθιά ,σε κάθε λέξη και ατάκα αυτού του υπέροχου ανθρώπου, τότε θα δουν μέσα στα λόγια του έναν ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!! ΘΑΥΜΑΣΤΙΚΑ ΠΟΛΛΑ!!!

1 σκέψη στο “Γιώργος Βασιλείου”

 1. 4

  παιδια;κανατε καποιο λαθος μου φαινεται!!!εκπληκτικος μεν ο γιωργος βασιλειου,αλλα ο μακροβιοτερος ελληνας ηθοποιος,ηταν ο χρηστος πολιτης και μακροβιοτερη σειρα η λαμψη!

  Απάντηση

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr