fbpx

Γιώργος Χρυσοστόμου

Βαθμολογία Επισκεπτών: 5

Μάρτιος 2014 Πρόσωπο του μήνα: Γιώργος Χρυσοστόμου 

Πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Χρυσοστόμου ανακοινώθηκε ως ο φετινός νικητής του βραβείου Δημήτρης Χορν, που απονέμεται στην καλύτερη ερμηνεία της περασμένης σεζόν από νεαρό ηθοποιό. Και είναι γεγονός, πως η βράβευσή του αυτή δεν ήρθε διόλου ως έκπληξη.

giorgos xrisostomoy2

Όσοι είχαν την τύχη να τον παρακολουθήσουν στην εξαιρετική παράσταση Mistero Buffo του Θωμά Μοσχόπουλου, τον έχουν κλειδώσει δια παντός στο θεατρικό τους θησαυροφυλάκιο. Η ερμηνεία του στον μονόλογο του αγρότη που γίνεται ξαφνικά γελωτοποιός, ήταν «σχολείο» για κάθε νέο που επιθυμεί να θητεύσει στον χώρο και δώρο ανεκτίμητο στους θεατές. Με όχημα τον μπουφόνο του Ντάριο Φο, ξεδίπλωσε ένα αξιοζήλευτο και γνήσιο τάλαντο, που δεν γνωρίζει διαχωρισμούς κωμικού-δραματικού, αφού όσο πηγαία και αβίαστα κερνούσε γέλιο, τόσο μαγικά μας βούτηξε στην κολυμβήθρα του πόνου, που είναι αυτή που βαπτίζει τον άνθρωπο.

Γεννημένος στην Ρόδο το 1980, ήρθε από νεαρή ηλικία σε επαφή με το θέατρο μέσω του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ του νησιού και όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για Πανελλήνιες εξετάσεις και επιλογές ζωής που κάποιος καλείται να λάβει στα 18 του, ο Γιώργος είχε το θάρρος να ακολουθήσει την εσώτερη φωνή που τον έσπρωχνε στην υποκριτική κι έτσι βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη, να σπουδάζει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Οι επαγγελματικοί ρόλοι στο θέατρο δεν άργησαν να ακολουθήσουν σε έργα εμβληματικά και ρόλους που σχεδόν κάθε φοιτητής δραματικής σχολής ονειρεύεται να παίξει κάποτε («Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ», «Γυάλινος κόσμος», «Μακμπέθ»). Συνεργάτες του κάποιοι από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο (Κακλέας, Χατζάκης, Καρατζάς) και φυσικά, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, αγαπημένος σκηνοθέτης των ηθοποιών και μιας μεγάλης μερίδας του κοινού, αφού οι δουλειές του διακρίνονται πάντα –εκτός από την αισθητική τους ματιά– και για τις γερές τους ερμηνείες. Το καλοκαίρι στις Τραχίνιες του Σοφοκλή, που έλαβαν ανάμεικτες κριτικές, ο Γιώργος έλαμψε στον ρόλο του αγγελιαφόρου, κρατώντας αξιοθαύμαστο μέτρο στην ερμηνεία του, αναδεικνύοντας έξοχα και τις πιο λεπτές επισημάνσεις του κειμένου. Έπειτα, στο θέατρο Θησείον, έβαλε εκ νέου τον σκούφο του γελωτοποιού και παρέα με την ομάδα Επτάρχεια, μας καλούσε σε μια μυσταγωγία, όπου κοινωνούσαμε μία από τις πιο γνήσιες, δυνατές και λυτρωτικές θεατρικές μας εμπειρίες. Στην συνέχεια, πάλι στο θέατρο Θησείον, τον είδαμε να μεταμορφώνεται θηριωδώς σε Ρινόκερο, στο ομώνυμο έργο του Ιονέσκο.

Το ευρύ κοινό ίσως να τον γνώρισε μέσω της τηλεόρασης, σε δύο δουλειές για τις οποίες έπλασε χαρακτήρες που έγραψαν την δική τους τηλεοπτική ιστορία: πρώτα στους Singles και κατόπιν στο LAPD, ακόνισε την έφεσή του στην κωμωδία και την ευκολία του (που δεν είναι διόλου δεδομένη) να επικοινωνεί τόσο οργανικά –και φαινομενικά αβίαστα– με τον κόσμο.

giorgos xrisostomoy

Παρά τις δύο μεγάλες αυτές επιτυχίες, ο ίδιος δεν κρύβει στις συνεντεύξεις του την αντιπάθειά του προς το άκρως χειραγωγικό και ευνουχιστικό μέσο της τηλεόρασης, ενώ διαλύει κάθε φορά τις λαθεμένες εντυπώσεις του κόσμου πως μετά από λίγες τηλεοπτικές δουλειές, ένας ηθοποιός έχει επιλύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα. (Ομολογεί εξάλλου ότι πολλές φορές αναγκάζεται να δουλεύει και εκτός θεάτρου προκειμένου να βιοποριστεί και συχνά παίζει μουσικές –dj– σε μπαράκια της πόλης.) Σου δίνει την εντύπωση ενός ανθρώπου που μετράει τα λόγια του, όχι γιατί φοβάται μην εκτεθεί ξεμπροστιάζοντας καταστάσεις, αλλά γιατί επιθυμεί να εκφραστεί δίκαια απέναντι σε αυτά που πιστεύει.

Δεν δέχτηκε ποτέ να εγκλωβιστεί και να πλασαριστεί ως sex symbol ή jean premier, αφού ενδιαφέρεται μονάχα για την ποιότητα της δουλειάς του και δεν φοβάται να εργαστεί σκληρά. Μπορεί ο ίδιος να δηλώνει, όταν ερωτάται, τις ελλιπείς του γνώσεις απέναντι στην πολιτική, απεναντίας όμως, εάν διαβάσει κανείς συνεντεύξεις του, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει το βαθύ νοιάξιμο και την γνήσια ανησυχία του απέναντι στα σημεία των καιρών.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου είναι γεννημένος πρωταγωνιστής και το γεγονός πως δεν έχει την αλαζονεία πολλών συναδέρφων του που επονομάζονται έτσι, τον καθιστά ακόμα σπουδαιότερο στα μάτια μας. (Εξάλλου, διαπρέπει σε δουλειές-ensemble.) Είναι γεννημένος πρωταγωνιστής, γιατί διαθέτει την πρώτη ύλη και την εργατικότητα, για να καταπιαστεί με μερικούς από τους πιο σπουδαίους και απαιτητικούς ρόλους του παγκόσμιου δραματολογίου. Μετά από τα δείγματα που μας έχει δώσει έως τώρα, πραγματικά ανυπομονούμε. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλώς να συνταξιδεύουμε σε τέτοιες εμπειρίες σαν το Mistero Buffo

 

6 σκέψεις στο “Γιώργος Χρυσοστόμου”

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr