fbpx

«Η Κατάκτηση του Διαστήματος»

Την Τρίτη 1 Απριλίου έγινε η παρουσίαση και ξενάγηση στην έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» στους εκπροσώπους του τύπου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254 στον Ταύρο. Το mytheatro.gr είχε προσκληθεί σε αυτή την πανέμορφη εκδήλωση και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η φιλοξενία η δικιά μας αλλά και όσων παραβρέθηκαν ήταν άψογη και σας ευχαριστούμε για αυτό.

h kataktisi toy diastimatos1

Έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης Νέα ψηφιακή ταινία στη «Θόλο»

«Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!» του Βραβείου GOOGLE LUNAR X

Συνεργασία του «Ελληνικού Κόσμου» με το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση «Η κατάκτηση του Διαστήματος», μία από τις πιο πρόσφατες και ολοκληρωμένες εκθέσεις παγκοσμίως σχετικά με το μέλλον του ανθρώπου στο διάστημα, φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η έκθεση έρχεται στην Αθήνα από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης σε συνεργασία με το MadaTech: το Εθνικό Μουσείο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Διαστήματος του Ισραήλ (Χάιφα, Ισραήλ).

h kataktisi toy diastimatos

Παράλληλα, η «Θόλος» επελέγη φέτος, μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, να προβάλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X. Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί ποτέ και είναι υπό εξέλιξη αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο: Με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη, ομάδες πολιτών από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ για πρώτη φορά στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια! Η ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!» περιγράφει τις προσπάθειες των ομάδων αυτών, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις ιστορικές εξερευνήσεις του διαστήματος καθώς και μια επιτυχημένη εκτόξευση και προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης.

h kataktisi toy diastimatos4

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» αλλά και της νέας προβολής της «Θόλου», ο «Ελληνικός Κόσμος» αναπτύσσει συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ειδικότερα, το Αστεροσκοπείο συμμμετέχει στην έκθεση με σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό, όπως ενημερωτικό βίντεο για την αστρονομία με πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και την αστρική εξέλιξη, έκθεση ψηφιακής φωτογραφίας στην οποία μετέχουν περίπου 20 Έλληνες αστροφωτογράφοι με φωτογραφίες αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού αλλά και την οπτικοακουστική παρουσίαση με τίτλο «Ήχοι από το διάστημα», στην οποία παρουσιάζονται συνθέσεις σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής βασισμένες σε «ήχους» από το κοντινό αλλά και μακρινό μας διάστημα. Παράλληλα, προβάλλεται στη «Θόλο» ενημερωτική ταινία μικρής διάρκειας σχετικά με την έρευνα και τις δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

h kataktisi toy diastimatos5

Η συνεργασία των δύο φορέων προβλέπει επίσης τη φιλοξενία μιας σειράς διαλέξεων από ερευνητές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης πάνω σε τρέχοντα θέματα του επιστημονικού τους αντικειμένου. Οι διαλέξεις, με ελεύθερη είσοδο, θα συνοδεύονται με παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού από το αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου» με τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης.

h kataktisi toy diastimatos7

Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Απριλίου και ώρα 18:00 από τον κ. Βασίλη Χαρμανδάρη, Αναπληρωτή Καθηγητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η διάλεξή του με τίτλο «Αναζητώντας την αλήθεια με το φως» θα εστιάσει στο πώς οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν το φως του Ήλιου και των άστρων για να κατανοήσουν κάποιες από τις ιδιότητες του σύμπαντος και να προβλέψουν με αρκετή ακρίβεια το μέλλον του.

h kataktisi toy diastimatos8

Έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος»

Η έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα διαστημικά ταξίδια, ξεκινώντας από την ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος μέχρι τις μελλοντικές αποστολές στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και πέρα από αυτό. Η έκθεση εστιάζει στο μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης με βάση τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων και μηχανικών, με εκθέματα που δίνουν μια πρώτη συναρπαστική εικόνα των επόμενων 50-100 χρόνων.

h kataktisi toy diastimatos9

Οι μελλοντικές αποστολές που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης –οι οποίες κάποτε ανήκαν αποκλειστικά στο χώρο της επιστημονικής φαντασίας και σήμερα έχουν τεθεί υπό συζήτηση από κορυφαίους επιστήμονες– περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ανελκυστήρα διαστήματος, την εκτροπή ενός επικίνδυνου αστεροειδούς που περνά κοντά στη Γη και το ταξίδι στον Άρη – ακόμα και την ίδρυση αποικιών εκεί.

h kataktisi toy diastimatos10

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να «επισκεφθούν» τη Σελήνη, τους αστεροειδείς και τον Άρη μέσα από διαδραστικά εκθέματα και λεπτομερή μοντέλα και παράλληλα να ανακαλύψουν τι θεωρούν οι ειδικοί ότι μας επιφυλάσσει το μέλλον πέρα από τα όρια της Γης.

H έκθεση ξεκινά με μια αναδρομή στις ιστορικές αποστολές στο διάστημα, επανδρωμένες και μη: το Sputnik 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος, η διαστημική κάψουλα Vostok 1 που έθεσε πρώτη φορά άνθρωπο, το Γιούρι Γκαγκάριν, σε τροχιά γύρω από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το Μars Rover που εξερεύνησε τον Άρη. Στα εκθέματα αυτής της ενότητας περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ένα ζευγάρι γάντια Σοβιετικού κοσμοναύτη.

h kataktisi toy diastimatos11

Επόμενη στάση, η Σελήνη. Εδώ οι επισκέπτες θα «μυρίσουν» τη Σελήνη σε ένα έκθεμα που αναπαράγει τη χαρακτηριστική μυρωδιά πυρίτιδας. Η NASA και άλλοι οργανισμοί διαστήματος επιβεβαιώνουν ότι ο κρατήρας Shakleton, που βρίσκεται κοντά στο Νότιο Πόλο της Σελήνης, μπορεί να αποτελέσει σεληνιακή βάση, καθώς επιτρέπει την πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους, όπως παγωμένο νερό και συνεχή ηλιακή ακτινοβολία, για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Σε αυτό το τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται μια κατοικία στη Σελήνη (μοντέλο σε κλίμακα) για τέσσερις αστροναύτες, ένας ανελκυστήρας διαστήματος, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει στη μεταφορά υλικών στην επιφάνεια της Σελήνης, και ένα τηλεσκόπιο με υγρό κάτοπτρο.

Στην ενότητα που αφορά τους Αστεροειδείς οι επισκέπτες θα έρθουν σε επαφή με μια αναπαράσταση του ιαπωνικού διαστημοπλοίου Hayabusa, το οποίο το 2005 συναντήθηκε με τον κοντινό στη Γη αστεροειδή Itokawa, για συγκέντρωση δειγμάτων. Παράλληλα, μέσω ενός διαδραστικού εκθέματος αφής θα προσπαθήσουν οι ίδιοι οι επισκέπτες να αποτρέψουν μια «επική καταστροφή» από αστεροειδή.

Ο Άρης, ο πιο δελεαστικός προορισμός εξερεύνησης, έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες συγκριτικά με τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος να φιλοξενεί ζωή. Η αποστολή ανθρώπων στον κόκκινο πλανήτη ίσως αποτελεί το επόμενο βήμα, όπως δείχνουν τα μοντέλα υπό κλίμακα με τους αστροναύτες που τρώνε, κοιμούνται και ασκούνται κατά το πολύμηνο ταξίδι τους στον Άρη με το Nautilus-X, διαστημόπλοιο σχεδιασμένο από μηχανικούς της ΝΑSA. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα μοντέλο σε φυσικό μέγεθος του Curiosity Rover, που εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2011 προς αναζήτηση ζωής στον Άρη. Παράλληλα, ένας διαδραστικός προσομοιωτής πτήσης δίνει στους επισκέπτες την αίσθηση του πώς μπορεί να είναι η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη: Mέσω της διαδραστικής αυτής κονσόλας, μικροί και μεγάλοι μπαίνουν σε τροχιά γύρω από τον Άρη για να περιηγηθούν σε σπηλαιώδεις κρατήρες, τεράστια ηφαίστεια και απέραντες κοιλάδες!

h kataktisi toy diastimatos12

Κατά την «περιήγησή» τους στον Άρη, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να φωτογραφηθούν με στολή αστροναύτη, αφού υποβληθούν στα απαραίτητα ψυχολογικά τεστ, για να δουν αν είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στον Άρη!

Η έκθεση περιλαμβάνει ενότητα και για την Ευρώπη, το δορυφόρο του Δία, άλλο ένα πολλά υποσχόμενο μέρος για αναζήτηση ζωής, και ολοκληρώνεται με μια ματιά σε εκατομμύρια αστέρια πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, τα οποία είναι ήδη γνωστό ότι έχουν δικούς τους πλανήτες. Αυτοί οι «πλανήτες εκτός ηλιακού συστήματος», που εντοπίστηκαν από το τηλεσκόπιο Kepler της NASA, θέτουν το δελεαστικό ερώτημα αν υπάρχει εκεί ζωή.

h kataktisi toy diastimatos13

Νέα ψηφιακή ταινία στη «Θόλο»: «Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!»

Η «Θόλος», το Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», επελέγη φέτος, μαζί με 120 πλανητάρια σε όλο τον κόσμο, να προβάλει την ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!» του Βραβείου Google Lunar X! Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Θόλος» είναι το μόνο θέατρο εικονικής πραγματικότητας που έχει επιλεγεί στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα πλανητάρια είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

h kataktisi toy diastimatos14

Το Google Lunar X είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος διαγωνισμός που έχει διεξαχθεί μέχρι σήμερα και «τρέχει» αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο: με στόχο τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την παρουσία ανθρώπων και ρομπότ στη Σελήνη, ομάδες από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την αποστολή και προσσελήνωση ενός διαστημικού ρομπότ για πρώτη φορά στη Σελήνη, με κίνητρο το πιο μεγάλο βραβείο στην ιστορία: 30 εκατομμύρια δολάρια!

Ο παγκόσμιος αυτός διαγωνισμός έχει στόχο να συνεχιστεί η εξερεύνηση του διαστήματος όχι από κυβερνήσεις ή χώρες, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες του κόσμου! Η ψηφιακή ταινία «Επιστροφή στη Σελήνη… για πάντα!» εξιστορεί τις προσπάθειες των ομάδων αυτών: Για να κερδίσει μια ομάδα το βραβείο Google Lunar X, θα πρέπει να προσεληνώσει ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο, να το κινήσει για 500 μέτρα στην επιφάνεια της Σελήνης και να στείλει ψηφιακό υλικό στη Γη.

DSC_0059

Η ταινία ξεκινά με την πρώτη περίοδο εξερεύνησης του διαστήματος, στο τέλος της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κατά τη διάρκειά της, οι θεατές ανακαλύπτουν τα πορίσματα που πρόσφερε αυτή η πρώτη περίοδος εξερεύνησης της Σελήνης για θέματα όπως η προέλευσή της, η σύνθεση, η δομή και η πρόσβαση στις πρώτες ύλες στην επιφάνειά της.

Στη συνέχεια, το κοινό παρακολουθεί τα βήματα καινοτομίας και μηχανικής των ομάδων που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή διεθνώς στο διαγωνισμό, εξαίροντας το ανθρώπινο πνεύμα ανταγωνισμού και συνεργασίας καθώς οι ομάδες προχωρούν στην τολμηρή αυτή πρόκληση: Ποιος θα κερδίσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια του Google Lunar XPRIZE; Το κοινό παρακολουθεί μια επιτυχημένη εκτόξευση, προσεδάφιση και ένα ταξίδι στην επιφάνεια της Σελήνης. Η ταινία ολοκληρώνεται με μια θεαματική πιθανή εκδοχή του μέλλοντός μας στη Σελήνη.

Έκθεση «Η Κατάκτηση του Διαστήματος» Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Πέμπτη: 09:00-13:30, Παρασκευή 09:00-20:00, Σάββατο 11:00-16:00, Κυριακή 10:00-18:00

Eισιτήρια: Ενήλικες: 7€ Παιδιά: 4€ Οικογενειακό εισιτήριο (2 ενήλικες + 2 παιδιά): 20 ευρώ. Εκτός από οικογένειες, η έκθεση απευθύνεται και σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου

Διάρκεια: 30’  Εισιτήρια: 4€ Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Πειραιώς 254, Ταύρος Τηλ. 212 254 0000 

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000

Σχολιάστε

Θέατρο - mytheatro.gr